Mnie zaskoczyło pewnego ranka, gdy szedłem na budowę, sprawdzić czy wszystko ok siedzące sobie na gotowej już więźbie stadko 10 srok, a miałem akurat przy sobie aparat, więc super fotę mam historyczną wprawdzie bo sprzed pięciu lat, to tyle jak w temacie tj. co mnie zaskoczyło :)))
Teraz krótka odpowiedź przedmówcom:
w sprawie adaptacji projektu zgadzam się w 100%!!! z jon_ym :)
Teraz Panie Piotrze, zacznijmy od końca postu...reklama dźwignią handlu?...heh ale ok każdy orze jak może przecież.... .
Proszę również mieć na względzie!!!..., że każdy może wyrażać swoją opinię i mieć ugruntowane zdanie na dany temat, poparte np.życiowym doświadczeniem, a co za tym idzie, nie koniecznym jest posiadanie uprawnień, certyfikatów,stosownego wykształcenia itd...
Ad. 1 Co to jest "dobry projekt" ?!...Projekt,albo jest, albo go nie ma... nie spotkałem się z Projektem, który pozbawiony, by był np. dachu... nie zrozumiał Pan jona!, to, że zakupił odpowiadający mu projekt to raz, dwa ...adaptacja Projektu jest inną zupełnie sprawą.!!!...podczas realizacji budowy, wydawałoby się wymarzonego domu zgodnie z wybranym Projektem! na każdym etapie przychodzą nowe pomysły lub rady fachowców!
dodatkowo ...cytując nawet "zwyczajowe powiedzenia" należałoby zachować oryginał...zatem "wieś tańczy wieś śpiewa"...
Ad.2 No niech mnie Pan nie rozśmiesza co do innych krajów..., do tego widziałem całe mnóstwo pięknych Osiedli "nastukanych domów" podłóg " nastukanego Projektu".. a kto powiedział Panu, że budowanie domu to absolutnie jedna Inwestycja w życiu?!..przy czym od razu zaznaczam, że wcale nie potrzeba na to ogromnych pieniędzy by zmieniać sobie dom nawet co roku!!!...wystarczy pomyśleć, mieć w tym cel albo konieczność i tyle...
Ad. 3 Płaci się, bo jest po prostu produktem!! wystawionym i/lub wykonanym na sprzedaż! tak jak zwykła kajzerka!!!...a dopiero co do jakości można jak najbardziej rozmawiać..
Ad..4 Praktycznie właśnie kreski! do tego dobry kalkulator i PN...
Ad. 5 Vide pkt 3 ...tak jak za każdy produkt objęty gwarancją...a po to używany jest właśnie kalkulator by obliczyć wszystko tak, aby z tej odpowiedzialności nikt! nie skorzystał...
Buda dla Psa nie jest w sumie prostą sprawą...tak, więc dopiero musiałbym zobaczyć projekt, by raz spodobał się mi, dwa by pies w nim nie zginął...
przechodzenie na per-ty raczej jest za obopólną zgodą zatem, mamy równie tutaj troszkę pod górkę z kulturą...
Ad. 6. Dokładnie właśnie to zrobiłem...w końcowej fazie budowy, stwierdziliśmy z żoną, że potrzeba dla córki w pokoju do nauki więcej światła niż jedno tylko duże bo duże, ale jednak jedno, więc dodaliśmy jeszcze okno dachowe ... Kierownik budowy - z zawodu architekt.-.zrzeszony - praktycznie tylko wskazał kilka poprawek, które już sam popełnił non profit ! opieczętował i pooooszło! można?...można... .
Jak najbardziej natomiast zgadzam się, że za wiedzę, pracę należy się adekwatne wynagrodzenie!!!...odpowiadające jakości pracy...
"aby nie było" ... nie przedstawię się..., bo i psu na ww. budę ...:)) to komu...
Na projekt budy jak najbardziej czekam, można go umieścić w swoim portfoli na stronie, gdyż skromniutkie one jakoś jest ...?....więcej realizacji nie było?...w dobrym programie komputerowym "cuda na kiju" można stworzyć...zawsze chociaż tym by było można się pochwalić, a i zaprezentować swoje umiejętności...
Co do projektów...no cóż...NE POWALAJĄ NA KOLANA!...o gustach jednak się nie dyskutuje...
"wyjaśniał" ...zwykły człowiek...
Rada:
Proszę wziąć do serca sobie i tak po prostu na przyszłość....
ostatnie wersaliki swojego postu...
i na tyle mnie tu było...
Pozdrawiam rozsądnych i wyważających swoją opinię czytelników...jak coś to jestem na forum "giełda"...spece potrafią mnie znaleźć heh