Moim celem nie jest przekonywanie Ciebie do mojego punktu widzenia. Tak jak napisałem, rozumiem że Ty oceniasz zupełnie inaczej ryzyko potencjalnych kar finansowych dla Spółki, uważając że za nic nie mogą być ukarani. Ok.
Każdy ma zatem swoją ocenę ryzyk, ja patrzę trochę ostrożniej i też chciałbym się miło zaskoczyć ale obecnie traktuję tą inwestycję jako opcję na wzrost pod warunkiem pozytywnych rozstrzygnięć dla Spółki (liczę się z czasem).
Co do dywidendy, prosze nie miej złudzeń, żadnej dywidendy nie będzie i chetnie wrócę do tej dyskusji po WZA.
Absurdem jest ta rekomendacja KNF podczas gdy spółka ma 150M PLN żywej gotówki i zupełnie odmienne traktowanie Quercusa i Skarbca. Jak Ci sie wydaje dlaczego dostali taką rekomendację skoro wypłaty dla umarzających TFI są niezagrożone a Spółka nie posiada ryzyka uregulowania swoich zobowiazań bieżących, mogli dostać też sugestie że wypłata nie więcej niż np. 20M PLN, Ale nie tutaj jest rekomendacja całości zatrzymania zysku i Zarząd grzecznie sie do niej stosuje i taki wniosek składa na WZA.
Ewidentnie KNF obawia się że Spółkę można wyczyścic z kasy do zera.
Swoją drogą ciekawym jest scenariusz który też rozważam kiedy Altus i Rockbridge sprzedają aktywa w zarządzaniu do innego podmiotu posiadającego licencję TFI (np. do Quercusa) za np. 50-60M PLN (za aktywa 4MLD PLN). Sprzedaż samego Altusa nie ma sensu bo ciągniesz za sobą ryzyka prawno, karne o których pisałem a sam brand nie jest obecnie nic wart. Po uregulowaniu zobowiązań bieżących i ściągnięciu należnosci, wówczas stan gotówki byłby ok 200M PLN i Akcjonariusze podjeliby decyzję o likwidacji Spółki Altus, rozwiazaniu i podziale majątu.
Wówczas rekomendacja KNF jest juz nieważna i nie grozi ryzykiem dla sprzedanych aktywów natomiast akcjonariusze otrzymują na koniec po ok 4.30 zł na akcję.