Widzę, że za wszelką cenę próbują napędzić kurs akcji, tworząc kolejne wątki w celu ukrycia istoty sprawy. Ostrzegam jednak, że może się to źle skończyć dla Columbus — tak jak wskazywałem wcześniej w wątku „UWAGA!!! POTENCJALNE OSZUSTWO DOPŁATOWE – WEHIKUŁ SPV”. W mojej ocenie nie mamy tu do czynienia z rzeczywistą sprzedażą, lecz z konstrukcją typu SPV/earn-out, która w efekcie może uniemożliwić zakwalifikowanie spółki do programu OZE. Tego typu struktury wpływają bowiem na ocenę rzeczywistej poprawy płynności finansowej i przeniesienia kontroli nad projektami.
Zachęcam wszystkich do samodzielnej analizy przepisów programu i wyciągnięcia wniosków. Pomijając już fakt, że w raporcie z 4 czerwca nie ujawniono spółki Ruby01A sp. z o.o. — co może stanowić naruszenie Rozporządzenia MAR. Nie wiem, jak spółka planuje prawnie uzasadnić tę strukturę wobec instytucji dotacyjnych i nadzorczych, ale uważam, że sprawa może mieć dalszy ciąg. Jestem przekonany, że Pani Olga Malinkiewicz — znana ze zdecydowanych opinii i bezkompromisowego podejścia do transparentności — odniesie się do niej w najbliższym wywiadzie. I nie będę zdziwiony, jeśli zrobi to bardzo dosadnie.