Inwestuje w różne spółki to oczywiste.
Przeszukuje właściwie wszystkie i często szukam "tanich spółek, własciwie nic nie znaczących" ale z szansą na tzw. "pompe" :)
Zarobiłem już na wielu takich.
Oczywiście nie wchodzę znaczącym kapitałem choć akurat według mojej analizy to na tych co powybierałem bym nie stracił skoro udawało mi się wyjść na czas.
Tzw. pakiet startowy zakupiłem niedawno też na Forpoście.
Powiem Wam że dzis znowu szukałem różnych spółek żeby gdzieś coś jeszcze dokupić bo wyszedłem z Elkopa przy 55 groszy i 4mass 50 groszy. Na 4mass może jeszcze wskocze jak pójdzie mocno do góry ale ułamkiem tego co tam miałem dotychczas bo to już będzie pompa ruleta z łożyskiem bez smaru którym kręci krupier z zezem ha ha niewiadomo kiedy tak zakręci że łożysko się zatrze i kulki rozlecą :)
Ale wracając do tematu to chciałem pogratulować tym co mają tu akcje Forposty i je trzymają.
Nie ma drugiej takiej spółki na całym new connect.
Oczywiście nie znaczy to że pompy nie bedzie na innych bo bedą i to mogą być wyśrubowane do nieba, ale one zawsze bedą prowadzone przez tego krupiera z zezem na zacierającym się łożysku..
Moje kryteria były takie:
1. Spółka bez problemów prawnych (upadłość, podejrzenie upadłości, właściciele z zagranicy lub więzienia albo poczytnych stron gazet o przestepstwach itd)
2. Spółka bez zadłużenia ponad swój prawdziwy kapitał. (wiadomo że jak zadłużenia coraz większe to prędzej czy póżniej bedzie z tego klapa)
3. Spółka składająca sprawozdania finansowe (jak brak na bankierze sprawozdań z kilku ostatnich lat to spółka do kosza)
4. Spółka uzyskująca jakieś przychody/dochody współmierne do swojej wartości (jeśli widze spółke że ma kapitalizacje 70 mln albo 200mln a dochody 200 tysięcy rocznie - Spółka do kosza bo kto by z was mając firmę wartą 70 mln złotych zarabiał rocznie tylko 200 tysięcy ?)
5. Spółka mająca względnie małą kapitalizacje (po co ? ) (żeby możliwa kiedyś pompa mogła być jak największa.. ha ha)
I co mi wyszło ?
Forposta i jeszcze tak jedna.
Mam kilkanaście spółek w portfelu w tym i CDR i PKO BP i ORLEN, LOTOS, LUBAWE, NGG,CIG i także różne dziwne wydmuchy.
Na tych największych zarabiam mało w stosunku do zainwestowanego kapitału a właśnie na najmniejszych zarabiam bardzo dużo licząc do zainwestowanego kapitału.
Kupiłem Forpostę tu również wierze że nie bedzie inaczej.. żeby nie pisać że jestem tego pewny.
Chętnie wymienię pare merytorycznych zdań na ten temat jak ktoś chętny, mogę podyskutować nawet z chętnymi wieszać psy na tym papierze za wszystkie grzechy tego świata.. przeanalizowałem dobrze ten papier i jestem gotowy do dyskusji..
Zapraszam