Prezes Adamczyk: Zakończyłem założone cele rozwojowe Alumetalu i mogę rozpocząć od października budowanie wartości spółki na nieco innych zasadach - jako doradca i członek RN
Grzegorz Stulgis: to było bardzo dobre 5 lat dla Alumetalu i całe dotychczasowe 16 lat w Alumetalu. Będziemy nadal korzystać z zaangażowania i wiedzy Szymona.
G.Stulgis: Nowy prezes będzie wybrany w najbliższych kilku tyg., RN nadal będzie liczyła 5 członków - NWZ zwołane na moje żądanie na 3 października
Bardzo dobre wyniki Q2 2018, zdublowane zyski, zmniejszone zadłużenie do zaledwie 0,8x EBITDA LTM
A.Drzyżdżyk: osiągnięte wyniki w I pol. 2018 uwiarygadniają cele zapisane w programie motywacyjnym, sprzedajemy z zyskiem i do tego coraz więcej - rekordy na wielu poziomach
S.Adamczyk: podjęte inicjatywy optymalizacyjne sprawiły, ze koszty przerobu mamy już niższe nawet już zapisane w budżecie
CFO P.Grzybek: wydatki inwestycyjne w I pol. 2018 to głównie Gorzyce, na II pol. roku planujemy podobnie około 20 mln zł CAPEX
P.Grzybek: Pomimo dynamicznego wzrostu sprzedazy OCF wyższy niż EBITDA, dług netto niższy niż na koniec roku - ale w naturalny sposób wzrośnie po wypłacie dywidendy za 3 tyg.
W Gorzycach uruchomiona już pierwsza nowa linia, rozbudowa praktycznie już zakończona - zgodnie z harmonogramem i zaktualizowanym budżetem (63 mln PLN).
Próby nowych produktów w formie wafli w Gorzycach wyszły pozytywnie. Na przełomie sierpnia i września próby technologiczne stopow wstępnych w formie drutu.
8 tys. ton zdolności drutu - ale walidacja u klientów i wypełnienie mocy może potrwać nawet 2 lata
Po ponad 500 mln PLN inwestycji od 2010 r. strategia 2018-2022 zakłada optymalizacje produkcji, modernizacje Kęt, wzrost wolumenu produkcji do ponad 250 tys. ton
Poziom dywidendy Alumetalu ma wynosić co najmniej 70% znormalizowanego zysku netto grupy
Inwestycje rozwojowe to jedynie metal management w Nowej Soli (SSE, 20-26 mln PLN, akceptacja RN do końca roku powinna być) i Kęty (56 mln PLN), a wydatki odtworzeniowe 4-7 mln PLN rocznie przy 35 mln PLN amortyzacji, zatem pozwala to na wypłatę wyższej dywidendy niż dotychczas