Forum Jak grać na giełdzie? +Dodaj wątek

Na giełdach sie teraz nie da zarabiac

Siedze na giełdzie już sporo lat, zanim zacząłem inwestowac ukończyłem kurs na maklerów papierów wartościowych aby miec jako takie pojęcie, po latach stwierdzam że wielcy tego świata robią wszystko aby nie dac nam inwestować i zarobić, nagminie reklamuje sie inwestycje w ETFy, po co ? ano po to żeby wydrzeć naszą kase i dac marną stope zwrotu około np 8%, jesli inwestujesz sam to już z góry jesteś przegrany, po pierwsze wysokie prowizje, po drugie jeśli inwestujesz na platformach zagranicznych to kasa za przewalutowanie no i po trzecie systemy algorytmiczne, te wielkie fundusze i banki inwestycyjne zarabiają nawet po 0.5% procenta wzrostu kursu płacąc minimalną wręcz prowizje im sie to opłaca , tobie nie bo ty płacisz duża prowizje i żeby zarobić musisz wyciągnąć kilka procent, i to jest tak że on zarobi na wzroscie, ty dopiero otwierasz pozycje na wzrost a on juz otwiera krótka pozycje, tak samo z otwieraniem pozycji otwierasz długa pozycje, kupujesz akcje to kurs odrazu w dół chocby nie wiem jak dobre były by wskaźniki na wzrost, czemu?, bo algortmy wszystko widzą i stają nie chca przebic Twojego poziomu zakupu. O i taki mamy rynek