Dnia 2025-03-30 o godz. 20:19 ~-wlazelm- napisał(a):
> Dnia 2025-03-30 o godz. 13:18 ~Berni napisał(a):
> > Robią to na co im prawo pozwala. Rozumiem że jakbyś ty prowadził taki wielomilionowy biznes to byłbyś świętym Mikołajem i rozdawałbyś zyski akcjonariuszom. Wszystkie grabie grabią do siebie , nie od siebie
>
> W ogóle czytałeś posty wyżej? Coś wiesz o tym co tu się wyprawia od paru lat? Zadajesz pytania, czy tylko potrafisz wiejskie mądrości prawić?
Dnia 2025-03-30 o godz. 11:17 ~Wiem napisał(a):
> Nie do końca winilbym Mercator. To ogólna patologia naszej giełdy. GPW powinno to zmienić, abyśmy przestali być trzecim światem.
To że przepisy są patologiczne , nie oznacza że patologię należy stosować , transparentne spółki podają wyniki jeśli je mają nawet przed zakończeniem okresu rozrachunkowego tak jak w przypadku Kęt , przecież to szacunki , a nie wyniki końcowe . Niestety przychylam się do opinii Merita , że Monika Żyznowska powinna być wyrzucona z hukiem z Rady emitentów , co ona tam robi ? przy górnolotnych celach :Działania Rady Emitentów koncentrować się będą na trzech kluczowych obszarach: poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów.
Oglądam tenis i czy przy okazji zapoznałem się z ww. tekstami.
Ubawiłem się serdecznie. Tylko tyle macie do powiedzenia.
Temat jest szerszy i w ramach deregulacji, dekoncentracji i dekapitalizacji GPW jako Spółki i GPW jako reprezentanta szerokiego wymaga głębszej diagnozy niż tylko rzucania hasłami bez konkretów o "poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów."
20 lat w Korpusie Służby Cywilnej, 34 lata łączenia teorii z praktyką inwestowania i oglądania jak zmieniały się przepisy dot. funkcjonowania giełdy oraz Organów takich jak Rada Emitentów Giełdowych, bycia członkiem RN ponad 10 Spółek, w tym Przewodniczącym Spółek prywatnych i publicznych mogę powiedzieć krótko więcej innowacyjności, kreatywności i konkretów zamiast ogólników dot. Kasyna i "perfumerii".
Na dziś wystarczy, czas na profesjonalistów, zawodowców tenisowych.
Ale na koniec dnia dobrze się ubawiłem Panowie. Dziękuję.
Ps.
@wlazłem - przy takiej postawie/podejściu do rynku finansowego to powinieneś już dawno wyleźć z giełdy.