Forum Giełda +Dodaj wątek

Kolejny wniosek o dotację-rozstrzygnięcie w lutym

Pierwszy raz spotkało mnie coś takiego – w pozytywnym sensie oczywiście.
Napisałam jako akcjonariuszka OrzełOpony do prezesa tej spółki maila z kilkoma pytaniami. Tego samego dnia otrzymałam odpowiedź. Kilka razy w życiu pisałam już do spółek i nigdy nie spotkałam się z tak szybką reakcją samego prezesa.
Szok
Ale meritum jest gdzie indziej
Prezes napisał, że planuje działania rozwojowe w przyszłości (po uruchomieniu fabryki granulatu gumowego), dodał, że o szczegółach za wcześnie.
Następnie tu cytat
„Budowa fabryki granulatu ruszyła w dniu otrzymania informacji o dotacji. Od poniedziałku mam wiele spotkań w tej sprawie i proces ruszył. W zakresie finansowania prowadzimy rozmowy z wieloma inwestorami. Mam nadzieję na dojście emisji akcji C do skutku (wszystko na to wskazuje) i pozyskanie tą drogą ok. 3 mln zł. Prowadzimy rozmowy o wyemitowaniu obligacji na ok. 8-10 mln zł na sfinansowanie pozostałej części. Jest prawdopodobne, że obligacje te będą notowane na Catalyst. Jeżeli jest Pani zainteresowana bardziej szczegółowymi informacjami nt obligacji proszę o informację zwrotną.Zgodnie z harmonogramem produkcja ma się rozpocząć od stycznia 2011 roku i rzeczywiście mówimy dzisiaj o ok. 15 tys. opon zużytych. Jednak niezwłocznie po uruchomieniu linii przystąpimy do prób zwiększenia mocy produkcyjnych. Na etapie instalowania maszyn wydaje się to do osiągnięcia, ale na chwilę obecną nie umieszczam tego w projekcjach finansowych. dokładne daty związane z emisją, zapisami itp. opublikujemy prawdopodobnie w dniu jutrzejszym, gdyż właśnie jutro w Monitorze ma się ukazać ogłoszenie. W załączniku jest prezentacja gdzie na slajdzie 13 znajdzie Pani więcej informacji”

Pytałam się o emisję i jej powodzenie i perspektywy na ten rok

„Emisje uważam za niezagrożoną. Wersja robocza Dokumentu Informacyjnego jest właśnie konsultowana i niezwłocznie po jej zatwierdzeniu zostanie opublikowana.
Co do oceny roku 2010 to jestem konserwatywnym optymistą. Zapewne sprzedaż łączna jak i w e-handlu wzrośnie, jednak cały czas wyzwaniem pozostaje walka o jak najwyższe marże. Zapewniam, że dokładamy wszelkich starań aby tę walkę wygrać”

I teraz uwaga. Spytałam się czy mają kolejne wnioski o dotację w PARP i dostałam odpowiedź

„Na chwilę obecną mamy jeszcze w PARPie jeden wniosek na fabrykę granulatu. Decyzji PARPu spodziewamy się w lutym, jednak doświadczenie wskazuje że z terminami bywa różnie. Po ewentualnym otrzymaniu drugiej dotacji (ponad 20 mln) podejmiemy decyzję co dalej”

Bardzo mi się podoba podejście prezesa do akcjonariuszy. W sumie w OrzełOpony mam dużą pozycję i taka reakcja tylko utwierdza mnie, że warto było kupować te walory – oczywiście najważniejszym miernikiem były fundamenty i perspektywy rozwoju.
Ale z tym kolejnym wnioskiem na 20 milionów to mnie bardzo zaskoczyli. Luty może być gorący

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ORZLOPONY 0,78% 2,60 2025-12-02 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.