link
Witam. Niżej znajduje się opinia Ukraińca, mającego polskie korzenia. Półtora roku temu ja z wielką przyjemnością przeprowadził się do Polski. Nigdy nie ciekawiłem się różnymi "leaksami", jednak teraz nie widzę sensu milczeć.
Będąc przedstawicielem mniejszości polskiej obwodu Tarnopolskiego, w ostannich czasach zacząłem odczuwać chore zainteresowanie ze strony „patriotów”- banderowców oraz Służby Bezpieczeństwa Ukrainy (SBU), służby przez którą ci „patrioci” są kontrolowani. Kiedy zrozumiałem, że mam dość, podjął decyzję wyjechać. Teraz chciałbym się "odwdzięczyć" pracownikom SBU.
Nie będę dużo opowiadał o swym „ciekawym” życiu, a lepiej przejdę do sprawy. Znalazłem taki ciekawy materiał na ukr-leaks.com.
Artykuł opowiada o tym, jak SBU próbowała sprowokować Rosję, używając… Polaków.
Materiałów bardzo wiele, dlatego większość z nich proponuję przeczytać w języku angielskim, jednak niektórzy z nich pokażę tutaj.
Ten artykuł został przygotowany przez Wasilija Prozorowa – byłego oficera SBU, zdrajcy Ukrainy, który przeszedł na stronę Federacji Rosyjskiej. Prozorów nie wydaje mi się dość wiarogodnym źródłem, ale artykuł zawiera w sobie oryginały dokumentów, którzy świadczą o tym, że SBU zajmowała się i ciągłe się zajmuje działalnością zwiadowczą, skierowaną przeciwko 3RP. Przy tym, SBU zajmowała się tą działalnością nawet wtedy, kiedy Ukraina potrzebowała pomocy ze strony innych państw (2014 rok).
Zacząć pewnie trzeba od wiadomych skandalów z listami alarmowymi, we których oskarżyli Rosjan. Tak naprawdę, mam gdzieś te sprawy z Rosją i, ale wykorzystywać własnych sojuszników w taki podły obrany przez SBU sposób... Na stronie ukr-leaks.com pokazano detalowy schemat ukraińskiej prowokacji, która wkrótce wyglądała tak:
Na forum Lolifox anonimy zaczynają konwersację, we której proponują wysyłać alarmowych maili do szkol średnich.
link link Do konwersacji dołączają się ukraińskie hakerzy, którzy próbują wrzucić informacje o tym, że wszyscy użytkownicy Lolifoxu są agentami FSB.
link Nikt na to nie reaguje.
Rok później zjawiają się wiadomości o niby to należących do „agentów FSB” IP-adresach użytkowników Lolifoxu.
link Informacja przy pomocy pracowników SBU rozpowszechnia się w polskich media.
![]()
???
PROFIT – Polska otrzymuje nowy konflikt z Moskwą, a pracownicy SBU otrzymują nagrody.
Zero dowodów, dużo hałasu.
Interesujące wygląda oryginał dokumentu, we którym Departament Obrony Bezpieczeństwa Narodowego SBU wydaje rozkaz dezinformować polskie oraz czeskie służby specjalne dla „dyskredytacji prorosyjskich sił w UE”. Proszę Państwo, nie przekazać prawdziwą informacje dla korzystnej współpracy, a po prostu dezinformować.
![]()
Nie mniej ciekawym wygląda opowieść o przeprowadzeniu przez pracowników SBU agenturalnych przedsięwzięć w Polsce. Wygląda na to, że Prozorów dość długo szykował się do ucieczki z Ukrainy, dlatego zrobił wiele zdjęć dokumentów tajnych. W jednym z takich dokumentów 2014 roku Lwowskiego obwodowego zarządu SBU znajduje się potwierdzenie zbierania informacji o zaplanowanej reformacji Wojska Polskiego oraz „przeprowadzenia kontr-wywiadowych operacji na linii przeciwdziałania anty-ukraińskiej działalności polskich organizacji rządowych i niepaństwowych”.W dokumencie również znajduje się pełna informacja, opisująca strukturę Sił Zbrojnych 3RP oraz system przygotowania specjalistów. W końcu jest napisane „pracownikami SBU, dzięki istniejącym możliwościom operatywnym, prowadzą się operacje, które zezwalają zbierać informację o planach i zamiarach funkcjonariuszów struktur nierządowych w celu niedopuszczania wciągania przedstawiciele społeczności polskiej do działalności przeciw narodowego bezpieczeństwa Ukrainy”.
![]()
Jeszcze raz chciałbym zaznaczyć, że w całe mi obojętnie, czy sprawiedliwe oskarżali Rosję, czy nie. Przede wszystkim, chciałem pokazać Polakom - tym ludziom którzy tak ciepło mi przyjęli, że z Ukrainą i SBU trzeba współpracować maksymalne ostrożnie. Niestety Ukraińcy się nie zmieniają. Dziękuje za uwagę.