Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,08 zł , zmiana od tamtej pory: -33,33%

Fundamentalny portfel emerytalny - sprzedałem wszystkie akcje - ważne !!

Niestety mam złą wiadomość dla regularnych czytelników mojego portfela fundamentalnego, raczej nie będę milionerem na starość i nie zarobię 11 mln gdyż "życie" zmusiło mnie do nagłej sprzedaży wszystkich akcji i likwidacji rachunku IKZE. Niestety czasem tak bywa gdy się nie pracuje, żona zarabia poniżej średniej krajowej i ma się dzieci na utrzymaniu dlatego liczę że nikt nie będzie rościł pretensji że tak się stało.
W dniu dzisiejszym sprzedałem resztki akcji:
Efekt – po 22,96 – myślę że łącznie na nim zarobiłem ze 20% (dużo kupna i sprzedaży)
Eurocent – po 7,50 – strata na ostatnim wejściu 15% - faktycznie dzięki Eurocentowi zarobiłem sporo pieniędzy (ponad 100%),
Modecom – 19,53 – zysk na ostatnim wejściu 10% - faktycznie zarobilem znacznie więcej gdyż od zakupu 5 m-cy temu kurs urósł ponad 100%
Vindexus – po 7,17 zł, zarobek na ostatnim wejściu z 5%, generalnie dużo więcej w tym roku przyciąłem
Eonet – po 9,50 , zarobek na ostatnim wejściu z 5%, łącznie zarobiłem w 3 m-ce około 30%
Danks – średnio sprzedałem po 1,05, zarobek około 35%

Ostateczny stan portfela IKZE wynosi 73.300zł , od początku roku wzrósł o 56% a od 25.03.2014r. (od czasu założenia rachunku IKZE) wzrost to 696%. Na stanie mam jeszcze obligacje Property Lease warte albo i nie 1700 zł które zostaną mi przeksięgowane na zwykły rachunek maklerski i mają być spłacane przez najbliższe 20 lat – raczej jest to strata.

Obecnie aktywnie zamierzam inwestować na rachunku IKE na który wpłaciłem 12.000zł i z początkiem roku 2017 dopłacę tyle samo, na którym posiadam 5000 akcji Danksa oraz 250 akcji Interaolt. Jeszcze nie podjąłem decyzji czy będę prowadził publiczny portfel ale jak forumowicze Danksa wyrażą taką wolę i chęć to pewnie będę podawał swoje zagrania.

Celem mojego portfela (poza zarabianiem pieniędzy) było pokazanie iż można w miarę rozsądnie, bez zbędnego ryzyka zarabiać konkretne pieniądze na giełdzie nawet pomimo złego otoczenia (bessa, polityka) a jeżeli ktoś stracił przeze mnie pieniądze to bardzo przepraszam i proszę o wybaczenie, jestem mi źle jak ktoś traci kasę.

Żeby nie było smutno to informuję iż cały czas "jestem" na forum Danksa, czytam wpisy i służę radą.

ps proszę na razie pod tym wątkiem nie wpisywać się, chciałbym aby jak najwięcej osób zobaczyło moje wyjście bo może ktoś moje ruchy powielał i nie zauważy że sprzedałem akcje

link

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DANKS 0,00% 0,72 2023-09-20 14:47:02
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.