"Koniec 2020 r. okazał się nietypowy dla naszej branży. Kryzys gospodarczy zmniejszył siłę nabywczą konsumentów oraz popyt na mięso, nawet w tradycyjnie szczytowym okresie Nowego Roku i świąt Bożego Narodzenia. Ukraińcy świętowali skromnie, zaciskając pasy, bez imprez firmowych i masowych festynów. W rezultacie podaż stabilnie przewyższała popyt i część hodowców, nie mając możliwości sprzedaży produkcji, zaczęła redukować pogłowie"
Ale mówił też: "na szczęście, trend się odwrócił, popyt odżył w lutym i dalej rośnie wraz ze zbliżeniem się ciepłego sezonu, wiosennych świąt czy grillowania na świeżym powietrzu. Razem z nim rośnie cena, ponieważ w związku z redukcją pogłowia występuje teraz niedobór podaży. W rezultacie cena żywca wieprzowego w lutym wzrosła prawie o 20 proc., co nieco ożywiło branżę i dało wreszcie powody do optymizmu. Tym bardziej że według prognoz KSG Agro trend wzrostowy utrzyma się co najmniej do końca III kwartału br."