Nowy sezon przetwórczy, podobnie jak w ubiegłym roku, obejmie pięć cukrowni holdingu rolno-przemysłowego. Przedsiębiorstwa są w pełni gotowe do pracy. Oprócz remontów kapitalnych realizowano także programy oszczędzania energii – przebudowa stacji wyparnej i obiegu grzewczego, wymiana obiegu suszenia pulpy z gazu na pellet pochodzenia roślinnego. Wszystkie działania mają na celu zwiększenie efektywności energetycznej i jakości produktów, stabilności i rytmu przetwarzania surowców przez cały sezon – zaznaczył Jewgen Sadowyj, dyrektor przetwórstwa produktów rolnych firmy Astarta.
Spodziewamy się dobrych zbiorów. Stan fitosanitarny buraków jest zadowalający. Wskaźniki jakości różnią się w zależności od regionu - na zachodzie plony są wyższe, w regionie Połtawy zawartość cukru jest wyższa,
https://ukragroconsult.com/news/astarta-rozpochala-sezon-czukrovarinnya-2022/