Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  24,78 zł , zmiana od tamtej pory: -3,79%

574k akcji, czyli tajemnica Goldmanów:)

Zapewne nie umknęło Waszej uwadze, że TFI Goldman Sachs odkupił w poprzednim kwartale 574 673 k akcji. W sumie fudnusze, ale tylko te, które się ujawniły, bo nie wszystkie to robią, kupiły w 3 q 2025 roku ponad 700 k akcji. Prawdopodobnie zrobiły to we wrześniu, gdy wolumen całkowity obrotów wyniósł 9,4 mln akcji. Jeśłi tak było, wówczas szorciarze zebrali z rynku ok. 7,4% całego obrotu. Szorciarze oddali wr wrześniu 370 k akcji netto (3,96 mln > 3,59 mln). W sumie ok. 11% z całego wolumenu obrotów trafiło do portfeli funudszy i szorciarzy. W wrześniu szorciarze pożyczyli 800 k nowycgh akcji.
Tyle statystyka.
Po co fundusze i Goldmany kupiły właściwie te akcje, skoro - jak możemy przeczytać na forum - trabanci szorciarzy nieustannie piszą o bankructwie JSW. Każde dziecko uznałoby takie zakupy za bezsensowne, za stratę pieniędzy. Pamiętamy przecież, że TFI Goldman, Vanguard, czy nasze TFI nie szortują, więc w sytuacji rzekomej katastrofy, opisywanej przez trabantów szorciarzy, powinny wyzbywać się akcji, i to bardzo szybko, czyż nie?:) A jednak akcji nie sprzedają, akcje kupują. Taki Goldman TFI przecież sprzedał w ostatnich 12 miesiącach kilkaset tysięcy akcji. Sprzedawał taniej, niż później odkupił prawie taki sam pakiet. Czy to ma sens, gdy JSW ma upaść? Nie ma żadnego sensu. Między bajki włóżmy opowieści o bankructwie, czosnkowi wiedzą, w co inwestują setki milionów złotych.
W mojej ocenie odkup przez TFI Goldmana setek tysięcy sprzedanych wcześniej akcji wskazuje na zintensyfikowanie procesu zamykania pozycji przez szorciarzy, a to niechybnie zaowocuje wzrostem kursu akcji. W tym roku szorciarzom udąło się oddać netto ok. 0,5 mln akcji, a kurs urósł o ok. 25%. Obecnie dług oficjalny wynosi 3,66 mln sztuk. Nieoficjalnie, tak wynika z moich obliczeń, dług całkowity wynosi od ok. 13 do ok. 19 mln akcji. Moje wyliczenia oraz metodę szacunków przedstawiłem na forum, zainteresowanych odsyłam do tych postów. Jednocześnie zachęcam każdego do wykonanania własnych rachunków oraz do kierowania się przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych wyłącznie własnymi przemyśleniami. Każdy może się pomylić, również ja.:)
Problematyką ukrywania faktycznego zadłużenia zajmował się swego czasu na forum kol. Euklipides, a na X-ie kol. Trader2022. Prawdopodobnie jest to jedna i ta sama osoba. Podejrzewam, że działa ona w porozumieniu z longerami lub/i agresywnymi spekulantami. Również mnie możecie podejrzewać o to samo. Jednak szkoda, że nie jest to prawda!:)
TFI Goldman ujawnił się z pakietem >0,7 mln akcji w czasie, gdy jego spółka-mamełe, GS Group Inc., sprzedała podobny pakiet i zeszła poniżej 5% w kapitale JSW. Zrobiła to w II q 2024, gdy zaczynało się szortowanie. Dlatego podejrzewam, że to zejście poniżej progu nie było przypadkowe. Dzięki temu GS mógł i nadal może sprzedawać/kupować akcje JSW bez konieczności informowania o tym rynku, o ile nie przekraczał progu 5%. Takie sprzedawanie akcji służyć może tłuczeniu kursu, wspieraniu szorciarzy, którym tu po prostu nie idzie.:)
Przypuszczam, że ostatnie, znane zakupy poczynione przez fundusze, wskazują na zbliżający się wielkimi krokami masowy odkup akcji. Wskazują, że w ocenie funduszy, taniej już raczej nie będzie.
Podzielam ten pogląd. :) Po 20 miesiącach szortowania czosnkowi nadal są w przysłowiowym "lesie" Do oddania mają milony akcji, kurs rośnie i nikt już w zasadzie nie daje się nabrać na ich ograne już sztuczki. W mojej ocenie bez "wyciskania" się nie obejdzie. Gdyby nie pospolite ruszenie drobnych akcjonariuszy oraz akcja edukacyjno-informacyjna na tym forum i na X-ie, szorciarze już dawno zamknęliby wszystkie pozycje z zyskiem i bez problemu. To im się nie udało.:) A ponieważ spółka najgorsze ma już za sobą. ma jasny, czytelny i rokujący powodzenie plan naprawczy, rynek spodziewa się wzrostu kursu. Dlatego fundusze kupują akcje, dlatego kurs akcji rośnie, czyli wszystko sprzysięgło sie przeciwko szorciarzom. Ostatni miesiąc jest doskonałym przykładem na porażkę szorciarzy. W październiku pożyczyli na rynku rekordowe 2,57 mln nowych akcji, czyli ok. 1/4 całego wolumenu pożyczek od początku tego roku. Akcje te rzucili na rynek w celu stłuczenia kursu. Jakież musiało być ich zaskoczenie, gdy kurs zamiast spadać urósł. Urósł o blisko 14%, a wolumen obrotów w październiku był ponad 2x większy niż średnia miesięczna w tym roku. Nie ma przypadków, są tylko znaki - by zacytować znanego duchownego.
"Wyciskanie" to nas czeka w mojej opinii. Jak będzie ono wyglądało, jak może wyglądać, pokazują hiostrocyzne przykłady: VW, Gamestop, Eutelsat czy całkiem niedawno Beyond Meat. Kursy tych akcji urosły w wyniku "wyciskania" od 800 do 1600%. Czy na JSW będzie podobnie? Ja tego ie wykluczam.
Taka jest moja spekulacja!:)
Dobrej zabawy i dużych zysków życzę wszystkim gojom!:)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
JSW 0,25% 23,84 2025-11-28 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.