Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  25,70 zł , zmiana od tamtej pory: -11,67%

52 mld $. czyli bliski koniec szorciarzy na JSW:)

Od dawna podkreślam, ostatnio wczoraj, że od prawie dwóch lat czosnkowe fundusze, za pośrednictwem swoich trabantów na forum, za pośrednictwem zaprzyjaźnionych mediów w necie oraz życzliwych analityków, usiłują nam wmówić, ze inwestycja w akcje jSW jest najgorszą z możliwych, najgorszą jaką kiedykolwiek zrobiliśmy. Uzasadnieniem takich opinii ma być spadający kurs akcji. Spadek kursu, który - co zrozumiałe - wywołują sami szorciarze. Oczywiście ani przez chwilę nie dawałem wiary tym opiniom. Kaźdy negatywny wpis o JSW, każda absurdalna wycena, jak ta p. Puchalskiego z Santandera, każda opinia samozwańczych znawców giełdy czy lokalnego tajkuna, umacniała mnie w przekonaniu, że kupno akcji jastrzębskiej spółki było ze wszech miar decyzją słuszną.
Wczoraj kol. Trader2022 opublikował na X-ie materiał informujący o inwestycjach instytucji finansowych w sektor węglowy w latach 2022-2024. Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii w mediach o odwracaniu się od tradycyjnych, rzekomo szkodliwych dla środowiska źródeł energii, gónie rozgrywający na światowym rynku finansowym zainwestowali 52 miliardy $ właśnie w ten sektor. 52 mld $ czyli ok. 190 mld złotych. 190 mld złotych to równowartość obecnej kapitalizacji 63 spółek takich jak JSW. Ile z tych ok. 52 mld $, czyli około 190 mld złotych, trafiło na polską giełdę, ile akcji kupiły wzmiankowane przez kol. Trader2022 fundusze i bankI?
Tu: https://x.com/GPW_Trader2022/status/1983250321196335135/photo/1
Tego oczywiście nie dowiemy się prawdopodobnie nigdy, jednak zakładam, że całkiem sporo.
Gdyby wymienieni tam inwestorzy finansowi wydali tylko 1/63 z owych ok. 190 mld złotych, wówczas mogliby kupić w ostatnich 20 miesiącach, czyli w okresie szortowania, ok. 115 mln akcji (średnia cena transakcyjna nieco ponad 26 złotych/akcja). Liczba wszystkich akcji: 117 mln sztuk, z czego 64 mln znajdują się w portfelu MAP. Z tego zestawienia wynika, że teroretycznie w obrocie są tylko ok. 53 mln akcje. W rzeczywistości jest ich jeszcze mniej. 53 mln akcji wobec 115 mln sztuk, które teoretycznie banki inwestycyjne i fundusze mogłyby kupić inwestując w ostatnich 20 miesiącach tylko 3 mld złotych, czyli 1/63, z wyżej podanych 190 mld złotych. Porówanie jest oczywiście teoretyczne, ponieważ prawdziwych kwot nie znamy, ale może to dać każdemu do myślenia. Uważam, że banki i fundusze zainwestowały w akcje JSW ogromne pieniądze.
Dlaczego? Dlatego, że JSW jest obecnie monopolistą na rynku europejskim jeśli chodzi o węgiel koksowy/koks, a jej pozycja na świecie jest również znacząca. Warto zatem zadać sobie pytanie, czy JSW mogła zostać pominięta w planach banków inwestycyjnych wymienionych w materiale opublikowanym przez kol. Trader2022?
Ja zadałem sobie to proste pytanie i moja odpowiedź brzmi kategorycznie: nie mogła.:)
Czy w takim kontekście moje spekulacje i szacunki dotyczące obecnej wielkości zobowiązania szorciarzy na poziomie od około 13 do okołó 20 mln akcji nie mają racjonalnych podstaw? W tym kontekście zrozumiała jest zmasowana akcja propagandowa przestrzeni internetowej, której celem było i jest skłonienie drobnych inwestorów do sprzedaży akcji. W tym kontekście zrozumiały staje się ekstraordynaryjny koszt pożyczek, który obecnie średnio wynosi 9.09%. W ubiegłym roku wynosił on średnio nawet >14%, a niektóre pożyczki były zawierane z CTB >90% p.a. Wszystko składa się w jedną logiczną całość, czyż nie?:)
Szacunki odnośnie faktycznej liczby (moim zdaniem) przedstawiłem na tym forum. Zachęcam każdego do wykonania własnych obliczeń oraz kierowania się przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych wyłącznie własnymi przemyśleniami. Errare humanum est!
To wszystko umacnia mnie w przekonaniu, że bez "wyciskania" się nie obejdzie. Co oznacza "wyciskanie" możemy się przekonać na przykładach historycznych takich spółek jak VW, Gamestop, Eutelsat czy całkiem niedawno BeyondMeat. Kurs akcji VW w wyniku "wyciskania" ursól nawet o 1000%, podobnie było w przypadku Gamestop. "Wyciskanie" Eutelsatu w marcu tego roku zaowocowało wzrostem kursu nawet o 800%. Ostatni przykład, Beyond Meat, pokazuje rekordowe 1600%. Jak widać nie ma granicy wzrostu kursu, gdy szorciarze są przymuszeni do natychmiastowego odkupu pożyczonych i już sprzedanych akcji. Wypada nam sobie życzyć na JSW takich samych. podobnych, a nawet jeszcze większych przyrostów wartości akcji. Czy to jest możliwe? Oczywiście, że tak!:)
SimplyWallStreet podaje, że wartość godziwa akcji JSW wynosi obecnie prawie 187 złotych. Czy za tyle będziemy mogli sprzedawać posiadane walory? Zobaczymy!:)
Tu: https://simplywall.st/stocks/pl/materials/wse-jsw/jastrzebska-spolka-weglowa-shares/valuation
Ponieważ "wyciskanie: jest procesem dynamicznym i nie poddającym się jakiejkolwiek kontroli, wzrosty kursu mogą być imponujące. Już samo porównanie szacowanej przeze mnie wielkości zobowiązania szorciarzy, przypomnę, od ok. 13 do ok. 20 mln akcji, z liczbą akcji ujawnioną w arkuszu zleceń S, daje sporo do myślenia i nastraje mnie optymistycznie. W ofercie sprzedaży mamy wolumen 9,5 mln sztuk, a najwyższa oferowana cena wynosi 2770 złotych za akcję. Z całego wolunenu akcji wystawionych na sprzedaż ok. 1/3 jest oferowana do ceny 100 złótych, 1/3 po tej cenie, a reszta powyżej.
Taka jest moja spekulacja!:)
Dobrej zabawy i dużych zysków życzę wszystkim gojom!:)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
JSW 0,22% 22,70 2025-12-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.