• Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: zwd [5.173.132.*]
    https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/szczegolowe-warunki-jakim-powinna-odpowiadac-ocena-kliniczna-wyrobow-17693739
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: zwd [5.173.132.*]
    Proponuję poczytać i oszacować ile to może zająć.
    Wyniki pewnie podane zostaną w polowie maja, do tego czasu warto wyłączyć notowania i wylogować sie z forum :)
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~der [178.235.186.*]
    Dnia 2021-04-26 o godz. 18:53 zwd napisał(a):
    > https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/szczegolowe-warunki-jakim-powinna-odpowiadac-ocena-kliniczna-wyrobow-17693739

-----------------------

" SPRAWOZDANIE Z OCENY KLINICZNEJ"
    Wynika z tego ,ż e profesjonalny zespól , pracujący pod presją czasu , powinien zakończyć prace w przeciągi PARU dni.
    Ale u nas jak zwykle panuje , rozmemłanie , przeciąganie , praca nad sprawozdaniem tylko w wolnym czasie .

Nikt z MC Medyk nie bierze pod uwagę tego ,że jeżeli chodzi o dekoder covid , czas działa na niekorzyść urządzenia . Pandemia kończy się , Lekarstwo na covid szybko pojawi się.

To ,że dekoder w nieokreślonej przyszłości może pomóc w diagnozowani innych CHORÓB aktualnie nikogo nie obchodzi.

Do roboty Panowie i Panie z MC Medyk.
    Ja myślę że w normalnych warunkach to jest pracy na cały kwartał. W przypadku CD stawiam na 2-3 tygodnie. Trzeba wziąć pod uwagę że w takich badaniach może być podważone wszystko, na tym polega rozwoj nauki. Nie chcę myśleć co by sie stało gdyby np jakiś koncern produkujący testy podważał skuteczność detektora ze względu na jakieś błędy proceduralne...
    I jeszcze nie wiem czy wy rozumiecie powagę sytuacji, że w grę wchodzą miliardy dolarów i koncerny farmaceutyczne łatwo nie odpuszczą. Wszystko musi być zapięte na tip top.
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~der [178.235.186.*]
    Dnia 2021-04-27 o godz. 08:47 zwd napisał(a):
    > I jeszcze nie wiem czy wy rozumiecie powagę sytuacji, że w grę wchodzą miliardy dolarów i koncerny farmaceutyczne łatwo nie odpuszczą. Wszystko musi być zapięte na tip top.

Ja to wszystko rozumiem .
    Ale wg mnie powinna pojawić się jakaś informacja o przewidywanym zakończeniu prac ,albo ze stroni CM ,albo MLS .

Takie rozchwianie rynku na GPW do niczego dobrego nie prowadzi, poza spekulacją .
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~Pol [5.173.138.*]
    Co ty bredzisz typowych leków na wirusa niema a na grypę masz jakieś leki tylko nie mów tu o lekach typu maxgrip lub tym podobne na grypę do tej pory są szczepionki i tylko to
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~Anno [88.156.133.*]
    Czy wy czytać nie potraficie? Co ma urządzenie do badania i diagnozowania z wyrobami medycznymi do implantacji? To tak jakby porównać konia z pociągiem.

ROZPORZĄDZENIE
    MINISTRA ZDROWIA1)
    z dnia 10 marca 2011 r.
    w sprawie szczegółowych warunków, jakim powinna odpowiadać ocena kliniczna wyrobów medycznych lub aktywnych wyrobów medycznych do implantacji
    A rozumiesz znaczenie słowa LUB?
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~odp [89.64.69.*]
    zwd - dopuść. To jest zbyt trudne. Ich trzeba banować i usuwać z forum, nie dyskutować.

"Jak to, badania tyle trwają... A raport to ja sam już napisałem, wprowadziłęm dane do programu. Wystarczy w excelu zsumować dwie kolumny. Program statystyczny policzy w sekundę"
    To jest tak, jakby ktoś oddał samochód po wypadku do naprawy i tłumaczył fachowcowi - jak to tydzień, pan klepnie młotkiem w drzwi, szprejem pomaluje i w godzine będzie zrobione.

Ci ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, jak mało wiedzą...
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~Odp [89.64.69.*]
    A transplantacja serca powinna trwać 20 minut.

"Panie, przecie to wystarczy wziąść gościa po wypadku, wymnąć mu serce, uśpić drugiego pacjenta, wyciąć dziurę w klatce, zrobić podmiankę, zaszyć te, no żyły czy inne tempnice, i zaszyć spowrotem. Toż to moja Miećka by umiała, tak mi ostatnio sweter zarerowala że śladu ni ma. To co mi ty bendzie profesorek gadał, że tramplanstacja serca to studna sprawa"

Tacy to nasi forumowi specjaliści...
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~bumbum [188.47.75.*]
    Po prostu niektórzy nie znają takiego słowa, jak metodologia.
    CD może działać lub nie, ale jeśli raport powstałby z błędami metodologicznymi, to bez względu na empiryczne działanie CD byłaby klapa.

• Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~biofun [83.28.219.*]
    dane generowane w czasie oceny skuteczności testu diagnostycznego, to pacjent "dodatni" albo "ujemny" albo "nieoznaczony" . Liczbę każdej klasy dzielimy przez liczbę pacjentów i porównujemy wynik z rezultatem testu referencyjnego .
    Czy coś pominąłem?
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~zzz [165.225.206.*]
    Tak,
    Rachunek prawdopodobieństwa. Funkcje celu, wartość oczekiwaną, rozkłąd statystyczny danych wejściowych, twierdzenie Bayesa., warunki kliniczne, rozkłąd Studenta, p value, t-test...
    Wymieniać dalej?

No to będą: dane medyczne pacjentów, historia medyczna, terminy badań vs pierwszych objawów.

• Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~ISLR [165.225.206.*]
    Dla zainteresowanych polecam przeczytanie jednego z podręczników akademickich. Po lekturze możemy podyskutować o tym, jak to łatwo dodać dwie kolumny w excelu :D

www.statlearning.com

Mały wycinek: p-value to jeden z parametrow używanych przez statystyków do sprawdzenia na ile statystycznie ważny jest jakiś fakt (innymi słowy - czy dane które widzę to przypadkowy szum, czy mogę je prezentować publicznie jako coś znaczące). Jeśli wartość p będzie zbyt duża, to znaczy, że to co wyszło z "podzielenia dwoch kolumn w excelu" jest zwykłym losowym przypadkiem i nie można tego publikować.

Strona 67

Ale przecież Wy to wszystko wiecie...
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~Dexter [94.227.54.*]
    To są zero jedynkowe łby
    a wiesz moze ktore z tych metod sa uzywane przy ocenie skutecznosci testu diagnostycznego?
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~Zzz2 [37.47.30.*]
    Wszystkie.
    To tak jak byś pytał: które że wzorów na spalanie so używane do analizy cfd w silniku spalinowym?
    Każde z tych zagadnień przewija się na pewnym etapie analizy danych.
    a wiadomo jaka liczba pacjentów była właczona do badań?
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~Zzz2 [37.47.30.*]
    To też jest tylko ułamek. Za badaniami stoi cała "maszyneria statystyczna", trzeba wyliczyć wiele parametrów, porównać, sprawdzić. I to jest tylko matematyczna część.
    Poza tym jest cała medyczna część, myślicie, że lekarze nie są tam potrzebni? Że badania można przeprowadzić na stacji paliw? Znam zawodowo tylko wycinek statystyki, ale jestem przekonany, że medyczna część nie wcale nie jest prostsza.
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~Zez [217.228.8.*]
    Co to Pawlowicz pod tym linkiem skoro chce coś „wziąść”
  • Re: Co zawiera raport z danych klinicznych? Autor: ~Dexter [94.227.54.*]
    Pudło będzie w piatek łby
[x]
MLSYSTEM 0,54% 55,80 2023-03-21 17:03:52
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.