Wzrost kursu bitcoina skłonił Goldman Sachs do wznowienia działalności komórki handlu kryptowalutami, dowiedział się nieoficjalnie Bloomberg. Od połowy marca amerykański bank inwestycyjny ma zacząć oferować kontrakty futures oraz inne produkty związane z bitcoinem, twierdzą informatorzy agencji. Goldman Sachs prowadził podobną działalność od 2018 roku, ale potem ją przerwał.
Ja jestem ciekaw jakby zareagowały rynki gdyby np. Chiny, lub inne mocarstwo nagle zaczęło sprzedaż / kupno / surowców w BTC. Co by się stało wtedy z dolarem i całą gospodarką ?
Ogólnie przez duże wahania kursem, chyba BTC nie ma realnej możliwości stania się walutą użytkową.
Ale Ciekawe jak będzie się nasz MCAN zachowywać.
Jeśli ma służyć do sprzedaży towarów / usług musiałby trzymać jakiś "stabilny" poziom bez wahadeł 0,1$- 10$. Może ukształtuje się na poziomie 1$, a później zadziała obniżanie podaży (zgodnie z WhitePaper) i będzie ciągła powolna "deflacja" MCAN ?
Powiem wam, że wbrew fascynacji ja się bardzo tego wszystkiego obawiam. Jak to się wszystko zmieniło na przestrzeni ostatnich choćby 10 lat - przerażające tempo które się jedynie przyśpiesza. Nie nadążam za nowościami: coraz więcej ludzi równa się coraz więcej pomysłów. Pozostaje wsiąść na dobry statek i płynąć z nurtem rzeki?