Mroczny !!! Wstawaj!!!! . Mam dla Ciebioe świetne info! Mam 95% pewności że wartośc srodków trwałych InteliWise wzroście do końca roku, moze nawet o jakies 500 tysięcy! :))) ( troche chyba tu przesadzam?) Otórz ten środek trwały który jest (sławne 9 k pln) zaraz sie zamortyzuje, i pewnie będzie nowy!!! Prezes InteliWise przecież MUSI jeżdzić fajną furą nie? I nie chodzi tylko o "przedłużenie" meskiego ego. Poprostu w pewnych kręgach nie wypada... Jak Cię widzą tak Cię pisz! A Fura to prestiż dla polskich byznesmenów (tych z korporacji też). .
W każdym razie , ja jako akcjonariusz Spółki rozumiem, Niech bierze nówkę sztuke nieśmiganą!!! Prezio zasłużył!. Może dzięki niemu za jakiś rok, moze dwa i ja sobie kupię większą bryczke, za gotówkę :))))
Do Mroczusia i Rurusia:
Niestety środków transportu ( samochód Prezia), zgodnie z polskim prawem nie można wpisywać w koszty. Nawet jakby był kupiony za 1000 złotych. To taka dygresja, że jednak w InteliWise ktoś zgodności z Polskimi Ustawami pilnuje.
Nie chce mi się więcej z Wami gadać. Do szkoły gamonie,do szkoły!
Jejku ale ty się nudzisz. Kasy na rury zabrakło czy jak...
Idę oddawać się ciekawszym zajęciom. Twoja znajomość translatora jakoś nie zbyt kryje ignorancję w tematach o których myślisz że masz coś do powiedzenia. Poszperaj może znajdziesz że 2 stówy na weekendowe przyjemności. Tyle chyba starczy, bo ja nie wiem...?
Dnia 2020-11-15 o godz. 15:47 ~Sheep napisał(a): > Jejku ale ty się nudzisz. Kasy na rury zabrakło czy jak... > > Idę oddawać się ciekawszym zajęciom. Twoja znajomość translatora jakoś nie zbyt kryje ignorancję w tematach o których myślisz że masz coś do powiedzenia. Poszperaj może znajdziesz że 2 stówy na weekendowe przyjemności. Tyle chyba starczy, bo ja nie wiem...?
Ale mi tylko chodzi o niemiecki model samochodu Porsche Panamera. Czy tutaj tez mozemy przyrymowac cos w stylu „Bozena panamera”? Jak prezes ma na imie?
Dnia 2020-11-15 o godz. 15:53 ~Romek napisał(a): > Ale mi tylko chodzi o niemiecki model samochodu Porsche Panamera. Czy tutaj tez mozemy przyrymowac cos w stylu „Bozena panamera”? Jak prezes ma na imie?
Dnia 2020-11-15 o godz. 16:44 ~Romek napisał(a): > A czy ta Ksantypa nie swiadczy uslug na rzecz Inteli? Uslug za ktore wziela np kilka baniek?
Taka opcja jest możliwa, ale mało prawdopodobna jeśli udziałowcami Ksantypy są Intel, Microsoft, IBM i Google. Jeśli natomiast są to osoby fizyczne, takie jak:
Marcin S. Elżbieta M.
to pomysł crowdfundingu w celu sprawdzenia tej palącej wątpliwości podoba mi się coraz bardziej.
Ja mysle ze ta hipoteza to graniczy z pewnoscia! Jesli nie Marcin i nie Ela, to osoby z nimi powiazane. Ciekawszy bylby raport z wywiadowni gospodarczej, kto jest ich kontrahentami handlowymi. BIG moze miec tez takie informacje
Dnia 2020-11-15 o godz. 17:01 ~Romek napisał(a): > Ja mysle ze ta hipoteza to graniczy z pewnoscia! Jesli nie Marcin i nie Ela, to osoby z nimi powiazane. Ciekawszy bylby raport z wywiadowni gospodarczej, kto jest ich kontrahentami handlowymi. BIG moze miec tez takie informacje
Rzucam więc prosty pomysł: 1. Poświęcę swój czas aby poznać koszty i czas zdobycia takiej wiedzy 2. Proszę Was o wpisywanie kto jest chętny dołączyć do pokrycia tych niewielkich mam nadzieję kosztów
Na tym forum jest wg mnie tylko jedna osoba godna zaufania z racji stażu:
ćwiercin
Ja jestem gotów sprawdzić i przedstawić opcje, ale ponieważ mam szemraną opinię ( w sensie statystycznym ofc) kwestię zaufania chciałbym powierzyć godniejszej od siebie osobie.
Mozna tez zapytac spolke formalnie poza wza, w ramach art 428ksh.
PS ja sie doloze - aczkwiek ciekawszym i tanszym rozwiazaniem bylaby wywiadownia gospodarcza. Tylko danych zapewne nie bedzie mozna opublikowac na forum...:(
Dnia 2020-11-15 o godz. 17:29 ~Romek napisał(a): > Mozna tez zapytac spolke formalnie poza wza, w ramach art 428ksh.
Żaden ustęp tego artykułu nie pozwala na nadzieję, bez uprzedniego wpływu na porządek WZA.
> > PS ja sie doloze - aczkwiek ciekawszym i tanszym rozwiazaniem bylaby wywiadownia gospodarcza. Tylko danych zapewne nie bedzie mozna opublikowac na forum...:(
Nie ma potrzeby publikowania na forum - crowdfunding zapewni poufność mam nadzieję. Natomiast samo skorzystanie z oficjalnej działalności gospodarczej jest zgodne z prawem per se.
Na Farm51 byly praktykowane takie zapytania poza wza i spolka w odpowiedzi dawala komunikat espi. Nie ujawnia tajemnicy handlowej, ale ne ogolne pytanie „ile w roku wyniosly umowy zawarte z osobami lub podmiotami powiazanymi ze spolka lub jej organami” maja obowiazek odpowiedziec
Dnia 2020-11-15 o godz. 17:47 ~Romek napisał(a): > Na Farm51 byly praktykowane takie zapytania poza wza i spolka w odpowiedzi dawala komunikat espi. Nie ujawnia tajemnicy handlowej, ale ne ogolne pytanie „ile w roku wyniosly umowy zawarte z osobami lub podmiotami powiazanymi ze spolka lub jej organami” maja obowiazek odpowiedziec
Spółka MOŻE ale nie MUSI odpowiadać na pytania spoza porządku obrad. Spółka NIE MOŻE odpowiadać w sposób stawiający jakąkolwiek osobę w uprzywilejowanej sytuacji.
Wg mnie szkoda czasu na dostawę makaronu.
Tym bardziej, że przede wszystkim interesuje nas coś, co nie dotyczy spółki jako takiej - budowa jej głównego akcjonariusza. I tym bardziej, że koszt rozłożony na kilkanaście osób będzie śmiesznie mały.
No i jeszcze jedno Romku: W SSF powinny być widoczne transakcje z podmiotami powiązanymi.
Ale nie tego szukam. W normalnym układzie kapitałowym zarząd, który zjadł cały kapitał zapasowy powinien wylecieć. Jeśli nie wyleciał, to mamy do czynienia z nienormalnym układem kapitałowym.
Dnia 2020-11-15 o godz. 18:16 ~mroczneśredniowiecz napisał(a): > No i jeszcze jedno Romku: > W SSF powinny być widoczne transakcje z podmiotami powiązanymi. > > Ale nie tego szukam. > W normalnym układzie kapitałowym zarząd, który zjadł cały kapitał zapasowy powinien wylecieć. > Jeśli nie wyleciał, to mamy do czynienia z nienormalnym układem kapitałowym. > > To jest takie proste, że aż kuje. >
Tak, na to juz popaczylem wczesniej- oczywiscie pisza sprytnie: krotko odpowiadaja na pytania z ustawy o rachunkowosci: ze „nie maja przychodow” z transakcji z podmiotami powiazanymi i ze „nie wystapily istotne transakcje” zawarte na warunkach innych niz rynkowe. Dlatego z tych dwoch zapisow wywnioskowalem, ze maja koszty ponoszone na rzecz podmiotow powiazanych. (Informacja uzupelniajaca do SF za 2019)
Szukajcie ćwierćina! Fascynuje mnie to że hipotecznie możecie znaleźć coś co zaprzeczy praktycznemu sensowi istnienia spółek akcyjnych,w szczególności notowanych na GPW. Brawo! Nareszcie jakieś emocje!
Dnia 2020-11-15 o godz. 17:25 ~Rado napisał(a): > Mroczny rzadko się z tobą zgadzam, ale w wypadku ostatniej wypowiedzi, a zwłaszcza końcówki tejże, masz moje pełne poparcie.
Biorę jako podtarcie - tylko do tego używam twoich słów