• Złoto - PCC Autor: kubas21 [62.194.77.*]
    Witam wszystkich.

Mam małe pytanie dotyczące podatku od czynności cywilnoprawnych za zakup złota. Wiem, że w internecie jest dużo na ten temat, jednak im dłużej to czytam, tym mniej wiem.

Rozumiem, że ten podatek dotyczy tylko zakupu złota od osób fizycznych. Tak więc ja, kupując złoto od firmy (dealera) i sprzedając później jakiejś firmie, w ogóle go nie płacę? Tak?
    A poza tym, to czy firmy handlujące złotem wliczają sobie PCC w cenę złota? Przez co i tak jako taka płaci to kupujący - osobą fizyczna? Jak to jest?

Pozdrawiam. Jakub
  • Re: Złoto - PCC Autor: ~Eskimos [31.60.121.*]
    Przede wszystkim nie na obowiązku udokumentowania zakupu.
    Mogłeś kupić 10 lat temu, wtedy nie płacisz podatku.
  • Re: Złoto - PCC Autor: andomthe [61.111.129.*]
    and the footwear stood equipped to be used upon the desk. this become long before dawn; and then they bustled away as short as lightning.
    SEO 
  • Re: Złoto - PCC Autor: ~martyna [185.13.187.*]
    Jeśli chodzi o zakup złota to ja słyszałam, że dosyć ciekawą ofertę posiada Mennica Skarbowa. Kupowaliście już coś tutaj? Z tego co wiem na dostawę nie trzeba długo czekać
  • Re: Złoto - PCC Autor: ~gucio [77.46.56.*]
    PCC dotyczy tylko handlu między osobami fizycznymi i płaci go w całości (2%) tylko kupujący.
  • Re: Złoto - PCC Autor: ~Porek [10.42.8.*]
    Jeżeli złote inwestycje to na pewno warto przyjrzeć się dokładniej mennicy skarbowej, gdzie będziecie mogli bezpiecznie kupić złoto w formie monet, jak i sztabek w różnej formie i wadze. Pozdrawiam
  • Re: Złoto - PCC Autor: ~nadia [185.236.200.*]
    A co powiecie na Mennicę Skarbową? Właśnie słyszałam, że wybór jest tutaj bardzo duży i przede wszystkim dostawa jest praktycznie od ręki
  • Re: Złoto - PCC Autor: ~Ta [31.61.180.*]
    I złodziejskie marże i opłacane naganiacze jak ty
Zapisz się na bezpłatny newsletter Bankier.pl