Niektórych... dotyczy co prawda Itaki, ale te firmy jadą na jednym wózku. Itaka nie jest spółkągieldową wiec prezes może mówić otwarcie. 3-4 rezerwacje dziennie vs 5000 dzen w zeszłym roku. W Rainbow pewnie podobnie. Jeśli ktoś mówi ze ruszy w czerwcu wszystko i wyniki beda dobre- bredzi.
Sytuacja jest ciężka, ale takie biura jak Rainbow potrafią przystosować się do trudniej sytuacji, obniżając generację kosztów do absolutnego minimum, wchodząc w stan hibernacji. Mają niewielu stałych pracowników, nie mają sprzętu itd, więc po kryzysie odrodzą się jak feniks z popiołów. Bardziej bym się bał o produkcję i całą gastronomię, tam koszty stałe zredukowały się na czas przestoju w minimalnym stopniu.
Różnica jest zasadnicza Rainbow sprzedaje wczasy w Pl więc może to być alternatywa dla zagranicznych wycieczek ale tak jak galerie zostały szybko otwarte to należy spodziewać się wycieczek Czerwiec Lipiec ...jest luzowany ruch przygraniczny pl-de oraz np Czechy Austria jak sprawdzi się tj nie będzie wzrostu zachorowań to ruszy pełen ruch graniczny.Analogicznie było z luzowaniem ruchu wewnatrzkrajowego
Chyba Ci się coś przyśniło. Rainbow nie organizuje nic w Polsce. Masz tu adres do strony: r.pl. Prosty, prawda? Wejdź, sprawdź, jak znajdziesz wycieczkę w Polsce - odszczekam. Ja rozumiem ze posiadacze akcji chcą podejść do sprawy pozytywnie, ale nie ma cudów. Pierwsze loty możliwe dopiero w sierpniu, II i III kwartał będzie na stratach i praktycznie bez przychodów, a cena akcji do wk ponad
Dwukrotnie wyższa... Jeśli Nawet Rainbow się uratuje z tej awantury, czego im życzę, to cena akcji z kilka miesięcy będzie w okolicach 5 pln.
Cytat z przywołanego artykułu: "W ostatnich latach rynek touroperatorów bardzo się ustabilizował. Jest nawet nie kilkunastu, a kilku graczy, którzy decydują o tym, jak wygląda branża. Nie spodziewam się spektakularnych upadków. Wynika to między innymi z tego, że biura podróży wchodziły w sezon 2020 - który miał być przecież rekordowy - ze świetnymi wynikami z 2019 roku. To istotny element, dzięki któremu ich podłoże finansowe było dobre. Co prawda nikt nie był w stanie przewidzieć, że dotknie nas tego typu kryzys, ale nie wchodzimy w niego z kłopotami wynikającymi z poprzednich lat." I to jest clou. Wiadomo, że jest słabo, ale nie grozi nam upadłość.
Masz racje z tymi wycieczkami w ofercie chyba czytałem wprowadzeniu takiej usługi...bardzo przepraszam za moją pomyłkę Niemniej widać ze coś się zaczyna ruszać wizzair przysłał mi ze ruszają już z UK i Austrii dlatego można się spodziewać szybszego otwarcia takie jest moje zdanie oczywiscie każdy może mieć inne niemniej życzę powodzenia wszystkim w tym czasie
Ruszy 2 połowa czerwca lub sam początek lipca. Wpierw Baleary, kanary, Wyspy greckie czy Bałkany i Turcja.
Początkowo wakacje tanie, na zachętę, później przez zmniejszenie podaży o Włochy czy Hiszpanię kontynentalną znacznie w górę. Sezon się przedłuży do października podobnie jak w drogim ubiegłorocznym sezonie.
Wiadomo że teraz nic nie sprzedajemy, a skupiajmy się na przekładaniu i proponowaniu vouchera.
Tą formę wybiera 75% klientów , jedynie co czwarty zwrot kosztów który nastąpi po pół roku od planowanej daty wylotu.
Vouchery wybrane przez klientów szybko zostaną zrealizowane jak ruch ruszy.
Marzenia. "Nie mają pracowników" ? a kto im robi obsługę całej sprzedaży ( w 2019 przewalili ponad 1 MLD) "Nie mają kosztów" ? A stałe punkty sprzedaży , biura własne itp ? "odrodzą jak feniks" - kiedy i z czego i za co ? Przecież zasada czarterów oparta jest o zasadę łańcuchów cotygodniowego wypełnienia samolotów z wielu lotnisk, do wielu hoteli (masowych).... więc jaki Feniks ? Masz chyba zadanie "dobrej wróżki" bo prawdziwa wieszczka nie pisała by takich głupstw ... patrzcie na notowania TUI .... ciągle i ustawicznie w dół... z 11 Euro do 3 dziś
Branzowiec.
Zapoznaj się ze strukturą rainbow .
Potem pisz.
1 mld zł skąd to wymyśliłeś?
Biura własne ..... Zadaj sobie trud i sprawdź ile rainbow ich ma (nie licz nie ich franczyz).
Może jeszcze płacą za puste nie latające czartery chcesz dodać???
Od czego jesteś branzofcem?:)
Branżowiec, co ty opowiadasz. Biura pozamykali, bo im się ich oczywiście na chwilę obecną nie opłaca utrzymywać. Lotów żadnych nie ma więc ich nie opłacają. Weszli w stan połowicznego uśpienia, tylko bieżąca obsługa i bieżąca sprzedaż. To im się pomaga utrzymywać z rezerw i tych niewielkich przychodów jakie mają teraz. Z takim podejściem jak mają, są w stanie przetrwać nie miesiące, a lata zamrożenia. Chociaż ja oczywiście mam nadzieję, że ruch ruszy już w lipcu, sierpniu.
Żeby nie było nie jestem ani pesymistą, ani optymistą, bardziej - realistą. Mieszkam w Rzymie i tu już wiemy, że na 100% wakacje spędziemy (przy dobrych wiatrach w Italii!!! a MOŻE - w co wątpię - maksymalnie w Europie!). Inwestowanie w spółki zajmujące się sprzedażą wycieczek jest dla mnie szaleństwem! Sam nigdy nie korzystam z biur, zamawiam na 2 bardzo znanych portalach hotele i na innych 3 znanych szukam biletów. Jak dla mnie inwestowanie obecnie w tego typu spółki to naprawdę samobójstwo! Ale każdy ma swoją głowę. Wasza kasa, Wasze ryzyko. Róbta co chceta!
Dnia 2020-05-06 o godz. 01:45 eklektos napisał(a): > Sam nigdy nie korzystam z biur, zamawiam na 2 bardzo znanych portalach hotele i na innych 3 znanych szukam biletów.
To muszę cię zmartwić - takich ludzi jest coraz mniej. Ludzie przyzwyczajają się do dobrego - jedna wizyta w biurze (albo nawet tylko na www) i wszystko załatwione. Transfer, przelot, pobyt, jedzenie, wino na powitanie, wycieczki fakultatywne, samochód na miejscu itp itd Oczywiście na to potrzebna jest kasa, ale tej na rynku nie brakuje...
No niestety kolego, ale kulą w płot. Sprzedaż wycieczek w pakietach w biurach podróży to za kilka lat będzie przeszłość. Ludzie coraz częściej sami sobie wszystko skladają, szczególnie młodzież która bez problemu ogarnia oferty lotów i noclegów i zna angielski. Wiem co mowie, bo pracowałem w branży turystycznej kilka lat. Ostatnie lata byly dobre dla branży, bo generalnie coraz więcej ludzi podróżuje, ale stosunek sprzedawanych ofert w biurach podróży w odniesieniu do tych które ludzie sobie organizują samodzielnie spada od kilku lat.
Danny to raczej chyba jarof ma racje przestudiuj sobie przychody rainbowa z roku na rok rosły a i wygoda ma znaczenie ja także choć znam angielski wole się niczym nie zaprzatac głowy w czasie urlopu ustalam sobie termin podpisuje umowę i fru a tak szukaj hotelu taniego samolotu a to taksówka itp. a chcąc sobie urozmaicić pobyc często jeździmy tylko ze sniadaniem a miałem raz okazje porównać wyjazd do Tajlandii znajomi sami organizowali ja z biura byli lepsi o 300zł na łebka i czy to warto
Prezydent Macron powiedział, że Na wakacje nie wyjedziemy z Europy. Zasięg podróży może być ograniczony do Francji. Tak więc chyba w tym roku czekają nas wyłącznie wakacje w kraju.
W czerwcu nie ruszy, w lecie będzie pewnie słabo, ale sądzę, że we wrześniu - październiku turystyczny ruch ruszy z kopyta. Rainbow zwinął się nieco w kulkę, przeczekuje, nie ma wiele kosztów, więc spokojnie przetrwa. Za dużo w tym roku nie zarobi, ale w 2021, gdy ludzie będą wygłodniali wczasów - spokojnie sobie odbije. Jeszcze zobaczycie.
Odwrotnie: jest szansa na jakieś wczasy w lipcu, ale trzeba brać pod uwagę ryzyko, że utkniemy na kwarantannie w hotelu. Natomiast po rozniesieniu wirusa przez lipiec, w sierpniu ponownie blokady.
nie musi studzic kazdy normalny wie ze spolka przez ostatnie dni byla pompowana sztucznie pod Nic !!!
Bo I pod co ??? Jest zle z wyjazdami i taka jest prawda bedzie dobrze moze kiedys za pare miesiecy a nie teraz . Smieszy mnie jak niektórzy pisza ze maja ochote na kawe gdzies w Grecji wiedzac ze i tak nic z tego zapomnijcie o wakacjach moze jesien i zima z tego co pisal prezes na parkiet.com
Ps.Nie naganiam na spadki juz raz dobrze tutaj zarobilem ale na ta chwile nie widze powodu dlaczego ma isc do góry?? Jak sie myle to mnie poprawcie ...
Poczekaj Kolego przyjdzie dzień jak dzisiaj na Komputronik 31,32% na plus a później przyjdą lub nie przyjdą wakacje ale zapewniam że ktoś tu zagra i to wkrótce...