Polacy w obliczu zagrożenia, są zjednoczeni w walce z wrogiem - w tym wypadku koronowirus. Różne akcje z szyciem masek, czy przygotowanie posiłków dla załogi medycznej, te wszystkie inicjatywy społeczne podparte odpowiedzialnością zdławią wirusa nim zdąży się rozprzestrzenić. Jak na wielomilionowy kraj zachorowalność jest znikoma. Jeśli chodzi o zawieszenie produkcji, zarząd odpowiedzialnie podszedł do warunków w otoczeniu w Kraju i całej Europie. 80 % produkcji idzie poza nasze granice, głównie do krajów niemieckojęzycznych - kraje zamożne i też zdyscyplinowane. Jak nastąpi przesilenie to, czy Forte wyprze z rynków meble włoskie na tyle mocno, by zająć pozycję lidera? Mam w myślach wiele pytań, a jednym z nich jest pytanie, czy to nie jest moment na zakup akcji. W poprzedniej dekadzie Forte spadło do kilku zł. Lecz w poprzedniej dekadzie Grupa nie miała takiej pozycji na rynku jak dziś. Pytanie do zainteresowanych. Czy okolice 12 zł to tanio?
wydaje się ,że jest tanio ale ja czekam na 4-5 zl. produkują meble i tylko meble , dostrzegam brak elastyczności. przerost zatrudnienia nie pomaga ,w tym momencie topi bardziej pomimo dopłat które mają nastąpić.
W dobie globalizacji produkcja jednego produktu jest wskazana. Chociaż gdyby mieli dodatkowo fabrykę papieru toaletowego, to by nie zaszkodziło a wręcz w obecnym położeniu pomogło.
nie chodzi o produkcję papieru nie mają raczej wiedzy o tej technologii. chodziło mi o produkcję z szeroko rozumianego przemysłu drzewnego(mają dostęp do drewna ,płyty wiórowej). - ale nie będę się rozpisywał co mogliby produkować (wierz mi że dostrzegam przynajmniej trzy opcje) ,bo nie płacą mi za to.
Dywersyfikacja nie zawsze jest korzystna. Wybitne firmy skupiają się na jednym.
Nie wiemy co dalej, pewnie sprzedaż spadnie, ale kiedyś się unormuje. Kryzys da odsiew, najsłabsi wypadną z gry.
DAX ponad 11% czyli u sąsiadów nastroje lepsze jak u nas. Forte ma główny rynek zbytu właśnie tam. Problemem może być pomoc państw. Niemcy pompa i mają z czego, u nas obiecanki i bida.