• przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Tomik [83.26.199.*]
    teraz to jest plaga na gpw. Ale są jeszcze sądy w tym kraju. Jeśli ktoś chce się sądzić, to mam kontakty z ludźmi, którzy sądzą się jak ich wywłaszczyli z Hutmena za półdarmo. Tu wartość godziwa to minimum 2 złote.
    Kto chce niech napisze do mnie. Mój mail: tomikzajacc@wp.pl
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Dan [37.248.164.*]
    Twoje biuro maklerskie samo w twoim imieniu sprzeda te akcje, nie masz w tym wypadku nic do powiedzenia a sądzić to się możesz na drodze cywilnej.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Tomik [83.26.199.*]
    o tym właśnie mówię. tylko sąd zostaje na cwaniaków.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~harry [188.146.103.*]
    tomik, ja ciebie widzę na forum kazdej spolki na ktorej jest wykup... masz w tym jakis interes?
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Zainteresowany [157.25.99.*]
    Tomik daj sobie spokój z tym wykupem, w HUTMENIE nikt niczego nie ugrał, a sprawa toczy się i toczy
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~bart [5.173.48.*]
    A co? Ty masz interes w robieniu tych wykupów? Niszczycie całą giełdę.
    oczywiście że mam interes w tym, chociaż na innej spółce.
    widzę że jesteś dobrze zorientowany. Więc powiem ci tak: mnie wkurza to , że drobi są traktowani jak śmiecie i dawcy kasy. dlatego namawiam: idźcie do sądu z cwaniakami.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Lech [149.156.209.*]
    Masz rację, trzeba dać odpór cwaniakom. Ja doceniam takich ludzi. Tylko czy opłaca się sądzić? Jaki będzie efekt? No i czy ci z Hutmena coś wygrali?
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~PAP [31.60.24.*]
    Akcjonariusz mniejszościowy Hollywood walczy z przymusowym wykupem akcji
    2019-09-18 10:20:24Daniel Paćkowski
    Omawiane walory: HOLLYWOOD

Sprawa przymusowego wykupu akcji spółki Hollywood nie jest przesądzona. Sąd na wniosek jednego z akcjonariuszy zabezpieczył roszczenie i wstrzymał wykonanie uchwały z 22 sierpnia do czasu prawomocnego zakończenia postępowania. 

link
    Akcjonariusz mniejszościowy Hollywood chce zablokować przymusowy wykup akcji.

W poniedziałek ruszył przymusowy wykup akcji Hollywood, spółki zarządzającej siecią pralni. Decyzja w tej sprawie zapadła na walnym 22 sierpnia. Szerokie porozumienie akcjonariuszy zdecydowało, że najpierw odkupi brakujący pakiet akcji, a następnie wycofa spółkę z giełdy. Do zebrania pozostało 4,47 mln akcji reprezentujących 7,43 proc. kapitału zakładowego i 5,76 proc. ogólnej liczby głosów w spółce. Porozumienie akcjonariuszy Hollywood za każdy walor płaci 1 zł. Zgodnie z harmonogramem cała operacja ma zakończyć się w czwartek, 19 września.
    Historia wykupu akcji Hollywood byłaby jedną z wielu, jakie w ostatnim czasie rozegrały się na warszawskiej giełdzie, gdyby nie postawa akcjonariusza mniejszościowego, który postanowił walczyć. Z informacji przesłanych do redakcji StockWatch.pl przez dr Marcina Śledzikowskiego, radcę prawnego z wrocławskiej kancelarii SDZLEGAL SCHINDHELM wynika, że 11 września sąd w Łodzi, w sprawie o stwierdzenie nieważności i uchylenie uchwały z 22 sierpnia, postanowił zabezpieczyć roszczenie. Zgodnie z decyzją, wykonanie uchwały ma zostać wstrzymane do czasu prawomocnego zakończenia postępowania.
    Zdaniem Marcina Śledzikowskiego, przymusowy wykup akcji Hollywood odbywa się z pokrzywdzeniem mniejszości, a oferowana cena na poziomie 1 zł nie odzwierciedla rzeczywistej wartości udziału w spółce.
    – Według najnowszego opublikowanego przez spółkę raportu kwartalnego, opisującego stan na koniec marca 2019 r., wartość księgowa 1 akcji Hollywood wynosiła około 1,87 zł, a więc była prawie dwukrotnie większa niż ta, za którą obecnie dokonuje się wykup przymusowy. Co więcej, wskaźnik C/WK przy cenie na poziomie 1 zł za walor wynosi 0,5 – oznacza to, że cena za akcje Hollywood jest mocno niedoszacowana – mówi dr Marcin Śledzikowski, radca prawny z SDZLEGAL SCHINDHELM we Wrocławiu, reprezentujący interesy akcjonariusza mniejszościowego w sporze z Hollywood SA.
    Przedstawiciel akcjonariuszy dodaje, że strona przeprowadzająca przymusowy wykup musi dysponować solidnymi argumentami na poparcie przyjętej ceny za akcje. Tymczasem w wypadku Hollywood wzywający nie przedstawili akcjonariatowi mniejszościowemu żadnego mechanizmu, czy wyceny, która uzasadniałby przyjęcie wyceny na poziomie 1 zł.
    – Cieszymy się i z aprobatą przyjmujemy stanowisko Sądu Okręgowego w Łodzi, X Wydział Gospodarczy, który potwierdził zasadność roszczeń kierowanych przez akcjonariusza mniejszościowego w stosunku do zainicjowanej procedury wykupu przymusowego. Co prawda uprzywilejowuje ona akcjonariuszy większościowych, niemniej jednak nie mogą oni w sposób dowolny zadecydować o losie mniejszości, a ich wyjście ze spółki musi odbyć się na godziwych warunkach – zaznacza dr Marcin Śledzikowski.
    Sprawa jest świeża, bo sam wniosek wpłynął do sądu 6 września, a postanowienie wydano 11 września. Przedstawiciel spółki Hollywood na pytanie StockWatch.pl, czy przymusowy wykup zostanie wstrzymany odpowiedział, że nie otrzymał jeszcze decyzji sądu, więc nie może się do niej ustosunkować.
    – Spółka Hollywood SA przyjęła historycznie politykę informacyjną, wedle której nie komentuje zdarzeń czy okoliczności nie posiadając uprzednio kompletu informacji na ich temat. Wedle mojej najlepszej wiedzy Hollywood SA nie otrzymała dotychczas z jakiegokolwiek sądu żadnego orzeczenia odnoszącego się do trwającego przymusowego wykupu akcji Hollywood SA posiadanych przez jej akcjonariuszy mniejszościowych. W konsekwencji, Hollywood SA w istocie nie jest świadoma żadnych zdarzeń czy okoliczności, które w sposób odpowiedzialny mogłaby skomentować – poinformował redakcję StockWatch.pl Marcin Podsiadło, mec. reprezentujący Hollywood.
    Przygoda Hollywood z warszawską giełdą jest stosunkowo krótka. Sieć pralni zadebiutowała na rynku głównym w grudniu 2017 roku, a wcześniej przez niecałe 3 lata spółka była notowana na NewConnect. O Hollywood głośno było tuż po pierwszym debiucie, gdy akcje dynamicznie drożały. W kilka miesięcy notowania podskoczyły z okolic 2 zł do 5,50 zł. Gorąco było także po przenosinach na rynek główny. Wówczas notowania w niecałe dwa tygodnie urosły z 1,03 zł do ponad 3 zł. Od tego momentu kurs akcji systematycznie opadał, a co w znacznej mierze wynikało z pogorszenia wyników i rentowności biznesu. W kwietniu spółka uchwaliła prywatną emisję 15 mln walorów po cenie 1 zł/sztuka. W tym czasie kurs szorował niemal po dnie. W maju jedną akcję spółki wyceniono na 0,70 zł, czyli 2 grosze wyżej niż historyczne minimum z listopada 2017 r.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~pawel [5.172.255.*]
    Niby wykup wstrzymany, ale kasa pojawiła się już na koncie :-(
    to była walka z wiatrakami. Mi prawnik mówił, że nie da się wstrzymać przymusowego wykupu. Do sądu można iść później.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Zainteresowany [31.11.131.*]
    Wykup został przesunięty z 1 na 3 sesje. KDPW, KNF i pośrednik zastanawiali się do samego końca sesji co z tym zrobić. Ostatecznie jednak KNF w trybie pilnym wydał oświadczenie, ze mimo całej sytuacji nie ma technicznej możliwości zastopowania całej procedury, gdyż zostało rozpoczęte księgowanie. KNF nigdy nie spotkał się z taka sytuacja i w zasadzie nie wiedział co robić, chociaż miał wahania. Teraz trzeba walczyć o swoje. Spółka nabyła akcje bez upoważnienia a to podstawa to 588 ksh.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Akcjonariusz [93.105.89.*]
    Co to za głupoty ktoś pisze? Od początku zakładano, że wykup będzie dzisiaj - 19/9/2019. Tak wynika z informacji. O jakim oświadczeniu mowa? Jakiś link?
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~typek [5.173.48.*]
    przecież było upoważnienie spółki. spółka podjęła uchwałę o skupie akcji własnych. ktoś to zaskarżył ale upoważnienie było.
    Zobaczcie sobie Zresztą dzisiejszy komunikat
    jest link: link

widać, że nic nie pomogło, ale brawa dla tego akcjonariusza, który chociaż próbował.

• Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~yeti [5.173.48.*]
    a ja to widzę inaczej. z tego wynika że gość próbował szantażować spółkę żeby coś ugrać na boku i opylić swój pakiet akcji za wyższą cenę. ale to się mu nie udało.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Qqq [87.202.121.*]
    Tak yeti bo domaganie się zapłaty rzeczywistej wartości za posiadane akcje to szantaż... najlepiej oddać za darmo. Nikt nic nie ma do wykupu jeśli będzie po wartości godziwej
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Akcjonariusz [5.173.192.*]
    Czy ktoś z Was otworzył kiedyś ustawę o ofercie i przeczytał jak się ustala cenę wykupu? Albo w prospekcie ryzyka ktoś widział? Co Wy za bzdury wygadujecie. Jakiś prawnik chce na Was zarobić i opowiada, ze to niby jakiejś wartości godziwej dochodzić można... daj jeden z drugim jakiś przepis, z którego wynika, ze wykup ma być po „wartości godziwej”... niestety, takie prawo...
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~PAP [31.60.36.*]
    konstytucja RP - przymusowe wykupy które są praktykowane na GPW są z nią niezgodne -ale jako leszcze nic z tym nie robimy aż trafi kosa na kamień - tutaj w waszej sytuacji prawnik był słaby bo mając to postanowienie zabezpieczające roszczenie mógł zablokować ten wykup ,jednak chyba sam prawnik dowiedział się o postanowieniu dopiero 18 a było ono wydane chyba 11 -gdyby wcześniej o tym wiedział to by to zablokował -dlaczego nie sprawdzał codziennie w sądzie o terminie i nie wnosił o przyspieszenie.Polecam lekturę wątku FAM- choć tam już poza gpw przez działania prokuratury anulowano przymusowy wykup.Inne wątki to pozwy odszkodowawcze po przymusowym wykupie kilku akcjonariuszy Hutmen tutaj wspominane czy pozew zbiorowy w trakcie jest postępowanie na MIDAS czy sądownie zablokowane delistingi np PAMAPOL ,GOBARTO itd
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Xyz [87.202.121.*]
    PAP abstrahując od pozostałej części twojej wypowiedzi, to poszperałem w necie i chyba ten sam prawnik prowadził sprawy o których piszesz w części w szczególności FAM (tak wynika z publikacji PB). Spółka przeprowadziła wykup dobrze wiedząc o treści postanowienia. Zobaczymy co na to zainteresowane organy.
    PAP poza tym bzdury gadasz nic nikomu nikt nie anulował. W sierpniu FAM ogłosił plan połączenia w którym przejmuje to jedyny akcjonariusz...
    Akcjonariusz w ustawie o ofercie jest mowa o cenie minimalnej, wykup nie może być przeprowadzony po cenie nie niższej niż. To jest tylko reguła, która się trzeba kierować.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Cymes [83.26.199.*]
    Prawnik mógł być za słaby albo też uchwała była nie do ruszenia. tego się już nie dowiemy. Wiadomo że prawnik chce zarobić kasę dlatego kombinuje jak może. Ale ja nie wierzę w jakiekolwiek anulowanie przymusowego wykupu. Albo się sądzimy albo o zaniżoną cenę albo nie.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Smutek [87.202.121.*]
    Ehh ciekawe co z tego będzie
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Onn [87.202.121.*]
    Ktoś wie dlaczego spółka nie opublikowała na swojej stronie raportu dot. Tego pozwu ?
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~bernard [93.180.188.*]
    ja myśle że było tak że ten jeden prawnik co się tu reklamował na forum, znalazł jelenia, nawijał mu na uszy makaron i gruszki na wierzbie obiecywał żeby wyciągnąć kasę a i tak nic z tego nie wyszło. ale cóź, taka jest widać robota prawnika.
    Tutaj trzeba wiedzieć czego się chce, a dopiero potem gadać z prawnikami. I żadne uchwały tylko pozew odszkodowawczy ma sens.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Aa [87.202.121.*]
    Może i tak
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Zainteresowany [87.202.121.*]
    Pytanie z innej beczki, ktoś wie kiedy będą chcieli zejść z giełdy ?
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~damian [5.173.48.*]
    Czy ktoś coś organizuję z tym sądem ? bo mogę się przełączyć. miałem kilkanaście tysięcy akcji. jakieś konkrety?
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Miki [93.180.188.*]
    Sprawdziłem kilka dostępnych opcji dla nas. jedna to ten prawnik z niemieckiej firmy, który się tu reklamuje. Gość prowadził sprawę FAM-u - informacja pewna. Druga opcja to kontakt Tomika, podaję link do żródła: www.kancelariacapitalis.pl. To prowadzi doradca inwestycyjny, robi np. sprawę Hutmena - też informacja sprawdzona.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Akcjonariusz [195.128.148.*]
    Ja gdzieś w internecie czytałem, że akcjonariuszy małych Hutmen reprezentowali prawnicy RKKW
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~Kalisz [149.156.209.*]
    formalnie mogło tak być ale ktoś im to pewnie organizował.
    Ten prawnik co robił FAM być może nie popisał się tu, ale ja myślę, że jedna porażka niczego nie przekreśla. W FAM-ie uchwałę zaskarżył skutecznie.
    Ten doradca (ta druga opcja) mi odpisał, że zajmuje się wyłącznie sprawą odszkodowawczą a nie zaskarżaniem uchwał. To może być wada, zresztą zależy jak na to patrzeć. Plus jest taki, że uzależnia wynagrodzenie od wygranej.
    Ogólnie ja mam już swoją opinię, ale pewnie i tak wszystko zależy od szczegółowych warunków.
  • Re: przymusowy wykup za darmoszkę Autor: ~były_akcjonariusz [93.180.188.*]
    słyszę że za mało chętnych na sądy jest. 
    co jest akcjonariusze? dajecie się im wyrolować? pogodziliście się z tym już?
  • siadać na PBG tam jest kasa Autor: ~misiek [195.225.36.*]
    sprzedawać jak najprędzej bo będzie tu bida i siadać na PBG tam będzie kasiura jak 2006 - 2007 ja już tam drugi raz po 500 % targam
  • Re: siadać na PBG tam jest kasa Autor: ~kodi [195.225.36.*]
    też jestem na PBG miałem po 2 gr. sprzedałem po 7 gr. zawaliłem bo nastepna sesja była po 11 groszy ale teraz widły i mysle ze zas odkupie po 6 groszy i dobrze zarobie
[x]
HOLLYWOOD -1,00% 0,99 2019-09-13 13:17:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.