• Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~Robin [155.250.198.*]
    Nie jestem wrozem ale na tym portlu pisalem o tym rok temu. Jest to nie jest njlepsza wiadomosc dla CLN bo jesli nawet ich forma podawanie jest lepsza niz J&J to wygranie z komercjalna machina J&J bedzie szalenie trudne. Dodatkowo FDA moze wymagac uzycia produktu J&J jako porownawczego. Bedzie to szalenie kosztowne.
    FDA Advisory Panel Recommends Approval Of Esketamine For Depression.
    The New York Times (2/12, Carey) reports an FDA advisory panel recommended approval of Johnson & Johnson’s esketamine, which has the same active ingredient as ketamine, for the treatment of severe depression. The FDA “has until March 4 to decide whether to approve the drug.”
            Bloomberg News (2/12, Koons, Edney) reports esketamine is “administered via a nasal spray,” and “is being tested in major depressive disorder and suicidal thinking.”
            Business Insider (2/12, Brodwin) reports that if approved, the drug would be “the first new kind of depression medication in 35 years.” Wilson Compton, the deputy director of the National Institute on Drug Abuse who sat on the panel, said, “I was persuaded not only by the two positive trials but even by the partial evidence in the third trial that was at least pointing in the same direction.”
            Also covering the story are CNN (2/12, Nedelman), STAT (2/12, Thielking), MD Magazine (2/12, Gingerich), and MedPage Today (2/12, George). 
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~abc [83.6.196.*]
    Robin. Masz akcje Celon pharma ???
    Szczerze !
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~Robin [155.250.198.*]
    Nie mam i nigdy nie mialem akcji CLN. Te informacje wstawiam tylko po to aby inwestorzy wiedzielii co sie dzieje a nie tylko patrzyli na wykres akcji. Moje osobiste zdanie jest takie ze pomysl podawania esketaminy w formie inhalacji jest super ale CLN przespalo rozwoj tego leku. Pociag niestety odjerzdza.
    Jeszcze jedno - to co wklejam to jest informacja publiczna.
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: pkc [81.173.49.*]
    co ja teraz zrobię? :(

chyba przestane kupować i sprzedam wszystko, tylko wtedy będziecie miec widły dolne :)
    Robisz co chcesz. To jest wolny rynek. Ja tylko informuje. Dla jasnosci kurs akcji mnie ani ziebi ani grzeje bo w nich nigdy nie inwestowalem i nie zamierzam. Z roznych przyczyn ktore tu kiedys opisywalem.
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~panda [159.205.215.*]
    to po co tu siedzisz i jeszcze przeglądasz internet w poszukiwaniu rzeczy które cię nie powinny obchodzić, bo dotyczą spółki, której posiadasz akcje? Przecież to się tak nie trzyma logiki że szok. :)
    Robie to z dobrego serca :-) Przypomnij sobie prospekt emisyjny CLN, prezentacje wieczorka z 2017 gdzie byly szerokie plany wejscia na rynek z esketamina. O Salmexsie lepiej nie wspominac bo umowe na rejestracje w USA i Kanadzie podpisano 4 lata temu i nic sie dzialo. Mylan wlasnie zarejestrowal kopiie adaviru. Jeszcze jedno, wieczorek w wywiadzie mowi ze Lupin zaczyna badnie w USA i w ciagu kilku miesiecy przystapia do rejestracji. Jest to troche dziwne bo FDA stworzylo wytyczne dotyczace rejestracji kopii adaviru i one zawieraja cos innego tzn. jedno male badanie nie wystarczy do rejestarcji. Co zreszta potwierdza co zrobil Mylan i Sandoz.
    Jeszcze raz to napisze- zycze CLN jak najlepiej. Jestem niestety pewny ze ich zalozenia szczegolnie te dotyczace lekow innowacyjnych sa bledne (jedne bardziej drugie mniej). To nie ja mowie to mowia informacje i plany przez nich przedstawiane. Co ciekawe bylismy zgodni CLN (ja w moich planach) ze J&J bedzie zarjestrowany w 2019. Co do kopii Adaviru ja przewidywalem rejestracje w 2018 ale Mylan, Teva i Sandoz dostali najpierw po lapkach i troche czasu zajela re-submisja.
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~Frank [89.73.147.*]
    Mam wrażenie, że trochę trolujesz. Wcześniej straszyłeś działaniami niepożądanymi. Twierdziłeś, że lepsza precyzja dawkowania nie ma wpływu na działania niepożądane Teraz wymyślasz inne historie, że to już za późno. Poniżej masz na to odpowidź na twoje lęki na temat działań niepożądanych:

"W odróżnieniu od naszego konkurenta, badanie poszerzyliśmy o depresję dwubiegunową. Planowana przez nas, inna, bo inhalacyjna droga podania, umożliwia wedle dostępnych danych naukowych lepszą depozycję leku i może przełożyć się również na jeszcze lepszy efekt terapeutyczny – podkreśla Maciej Wieczorek, prezes i największy akcjonariusz Celon Pharmy.

Wyniki dotychczasowych badań klinicznych esketaminy prowadzonych przez Celon Pharmę potwierdziły brak wystąpienia zarówno ciężkich działań niepożądanych, jak i toksyczności rozwiniętej formulacji kandydata na lek. Objawy psychomimetyczne, które wystąpiły po podaniu leku, oceniane są, w zdecydowanej mierze, jako łagodne i utrzymywały się ok. pół godziny po podaniu leku."
    Podejrzewam, że jeśli mniej działań niepożądanych llub większą skuteczność będzie miała Esketamina Celon Pharmy to sam prezes będzie chciał zrobić badanie porównawcze w celu udowodnienia przewagi nad konkurencją.

PS Porównaj sobie tempo z jakim Celon wprowadza cząsteczki do fazy klinicznej. Obecnie 3 w fazie klinicznej, z czego Esketamina jest już w II fazie. W porównaniu z Selvitą, która ma I fazie SEL24 prawie od 2 lat i, to tempo wręcz imponujące. Nic nie mam przeciwko Selvicie, ale obiektywnie patrząc Celon jest liderem. Prezes zapowiada, że jest szansa na kolejne 3 molekuły w fazie klinicznej w tym roku i jest to bardzo realne patrząc jak szybko wprowadził aktualne cząsteczki w fazie klinicznej. Pamiętajmy też o tym, że Selvita podpisała partnering na dobrych warunkach jeszcze przed fazą kliniczną. Celon chce podpisywać po 2 fazie lub przynajmniej po pierwszej, czyli będą jeszcze większe kwoty niż dostała Selvita. Za kilka miesięcy pierwsza umowa po II fazie Esketaminy. Wielkość rynku Esketaminy to kilka mld $ rocznie, Celon chce zdabyć rynek co najmniej 0,5mld $.

• Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~SWISS [84.227.111.*]
    Frank,polecam przeczytac wywiad analityczki Vestora Barbary Szparaga - Wisniewskiej (Okiemmaklera.com) na temat jak wyceniac spolki tzw. biotech .Twierdzenie ,ze ( w porownaniu z Selvita) Cln w imponujacym tempie wprowadza swoje projekty ( ojektywnie? ) jest liderem itd.itp.jest takim samym kulawym naginaniem jak porownywanie stopnia trudnosci osiagniecia faz klinicznych znanej Esketaminy i leku first in clas. To po pierwsze.Po drugie porownywanie stopnia trudnosci przedarcia się przez sito FDA i prowadzenie kliniki w USA z klinika i dopuszczeniem w Europie, nie mowiac już o Polsce.Ktos ,kto porownuje te dwie drogi albo nic nie rozumie z tego biznesu albo udaje ,ze nie rozumie.Chciejstwem jeszcze nikt do USA nie dotarl.Czy sie podoba czy nie FDA to wyrocznia.O ile wiem Selvita jest jak dotad jedyna ,ktora podjela z sukcesem wyzwanie.Troche skromnosci by sie przydalo.Najpierw niech ktorys z „ liderow” im dorowna .Wtedy pogadamy.
    SWISS, zgadzam się ze stopniem trudności, o którym piszesz, dlatego sam sobie odpowiedz, gdzie są większe szanse ukończenia badań klinicznych sukcesem. Dla leku first-in-class drug ryzyko uwalenia badań klinicznych jest ogromne. Wieczorek jest bardzo inteligentnym prezesem, dlatego wybrał małe ryzyko, a rynek potencjalnie ogromny (kilka mld USD). Wczorajsza informacja tylko zwiększa te szanse. Poza tym J&J nie ma badań w depresji dwubiegunowej. Jeśli Celonowi się to uda, to co najmniej podwoi swoje przyszłe zyski z Esketaminy.
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~panda [159.205.215.*]
    na giełdzie nie dobrego serca. Możesz dalej tak kłamać.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [84.227.111.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~Solejuk [217.70.49.*]
    SWISS

Uważasz że skoro Selvita prowadzi badania w USA to będzie miała większe szanse na rejestrację na tym rynku
    niż firmy , które prowadzą badania w Polsce czy Europie ?

I jak będzie z rejestracją leku Selvity w Europie ?
    Czy nie napotka tu trudności skoro nie prowadziła badań w Europie ?

No i tak się zastanawiam jaki jest koszt badań w USA w porównaniu z Europą ?
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~panda [31.11.214.*]
    uderz w stół a mućka się odezwie. Powitać milkę na wątku :D
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~SWISS [146.4.5.*]
    muskularny ten dowcip,zero tresci..za czesto udezasz w stol..zastanawiam sie czym
    Odpowiem za SWISS (jesli nie ma nic przeciwko)

1. Bedzie miale wieksze szanse. To jest niestety fakt choc FDA akceptuje oczywisice dane z innych krajow. Jesli to jest badanie III fazy to nie da sie go zrobic w tylkow USA. Musi byc globalne. Wlaczanie USA ma oczywiscie efekt marketingowy i przygotowuje grunt pod sprezedaz leku po rejestracji. Wybiera sie czesto kika znanych osrodkow aby uzyc nazwisk w promocji badania a potem jego wynikow. Chcesz czy nie nazwiska sie licza te z USA w tym przypadaku. To niestety kosztuje
    2. W drugo strone tzn. prowadzenie tylko badania w USa i rejestracja w Europie nie jest problemem. Ja jestem jednak pewien ze Selvita zdecyduje sie na osrodki w Europie w dalszych fazach badan.
    3. Co do kosztow badnan to sa one wieksze niz w zachodniej europie ale nie tak bardzo. To jest generalnie trudny temat bo mozesz prubowac zaoszczedzic i robic badanie np. w Kazachstanie, Mongoli i Nepalu (przykladzy oczywisicie) i probowac rejestrowac produkt Jest niestety ogromne ryzyko z jakoscia badan przeprowadzonych takich krajach. Zaoszczedzisz np. 30% kosztow ale twoje badanie polegnie na jakosci cyzli bedzie np. negatywne nie dlatego ze twoj lek nie dziala ale dlatego ze niedoswiadzceni lekarze nieprzestrzgali protokolu badania (obecne protokoly badanie klinicznych sa szalenie skomplikowane niestety). Oczywisice nie mozna wydawac bez sensu ale jakosc powinna byc na pierwszym miejscu.
    Cos a propo esketaminy. J&J prowadzi obecnie 5 aktywnych tzn. wlaczaja pacjentow badan z esketamina (tyle jest na ct.gov). Jedno jest prowadzone w Japoni aby tam tez zarejstrowac ten produkt. Jest jedno na dzieciach i mlodziezy (depresja jest takim wskazaniem ze badanie pediatryczne jest obowiazkowe czy to w Europie czy w USA) a to nie jest nic latwego ale zwieksza rynek. Z tego co wiem to J&J alo zlozyl albo zlozy dokumenty do EMA. Tak wiec zagrnie pewnie w ciagu 1-2 lat rynek na swiecie. Bedzie poszerazal wskazania (ide o zaklad ze zajmine sie wkrotce tym drugime wskazaniem co CLN) Bedzie szalenie trudno wejsc komus nowemu nawet jesli produkt bedzie potencjalnie lepszy. Jest tez pewne ryzyko ze esketamina J&J stanie sie jednym ze stadardow i nastepnie beda musieli porownac swoj produkt do produktu J&J. To bedzie kosztowac.
    I ostatnie - marketing. To sa ogromne koszty w USA. Jest tam dozwolona reklama lekow na recepte ale tak naprawde w gazetach czy w telewizji reklamuja sie ci najwieksi. Ostatnio czytalem ze budzet reklamowy firm framaceutycznych w USA jest rowny budzetowi przeznaczonemu na R&D. To sa dziesiatki miliardow $. Szansa CLN jest znalezeinie silnego partnera w USA tzn. z pierwszej dwudziestki firm farmaceutcznych i doswaidczeniem w psychiatri/neurologii bo produkt jest ciekawy. Wtedy walka o rynek moze miec jakies szanse.
    To tyle na dzisiaj i przepraszam za literowki.
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: pkc [81.173.49.*]
    psy szczekają , krowy muczą karawana cln jedzie dalej, myślę że chlopcy zrobili dobra robotę, trochę skupiłem papierów
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: purple_haze [185.180.49.*]
    Robin...:
    1. Zgoda - Badania w USA (przynajmniej I i II fazy) to (kosztowny) marketing. W przypadku Selvity o tyle sensowny, że oni tam zabiegają o klientów dla segmentu usług i Ardigenu. W przypadku Celonu raczej zbyteczny.
    2. Celon nie robi badań w Kazachstanie czy Nepalu a w Polsce, która - wg raportu PwC - ma bardzo kompetentne ośrodki badań klinicznych. Problemem Polski jako ośrodka badań klinicznych wskazywanym choćby we wspominanych raportach PwC są kwestie administracyjne, czyli leśne dziadki w URPL, które np. z tajemniczych przyczyn formalnych czekały z wydaniem Celonowi zgody na badania kliniczne 8 miesięcy. Mimo wszystko w przypadku Celonu IMHO lepiej poczekać te parę miesięcy dłużej i wydać 2-4x mniej na badania kliniczne.
    3. Opóźnienie Selvity w realizacji fazy I/II SEL24 wynika głównie ze zgonu pacjenta i zatrzymania badań przez FDA i żadne czarowanie o lekach innowacyjnych tego nie zmieni.
    4. Na udziały w rynku produktów o bardzo podobnych parametrach istnieją przebadane modele i kolejni gracze mogą wyciągnąć bardzo przyzwoite udziały rynkowe. W przypadku produktu best-in-class, na którego stworzenie szansę ma Celon, możliwe jest zostanie nawet liderem rynkowym. Celon nie będzie sprzedawał tego produktu sam tylko z silnym marketingowo partnerem. Straszenie, że J&J przejmie cały rynek, bo jest pierwszy, jest albo wyrazem twojej niekompetencji albo świadomą manipulacją.
    1, Tu sie mylisz ze taki marketing jest zbyteczny w przypadku CLN.
    2. Nie wiem jaka byla przyczyna tego ze URPL nie wydal im zgody ale 8 miesiecy to bardzo dlugi czas. Normalnie jest to 90 dni moze byc troche wiecej. Co do lesnych dziadkow to sie z toba zgodze ze takowi byli 15-18 lat temu kiedy rejestrowalem badania jeszcze na Chelmskiej. Sytuacja sie bardzo poprawila kiedy wstapilismy do EU i sporo ludzi z urzedu zdobylo doswiadczenie w EMA. Merytorycznie nie jest zle w URPL.
    3. Nie wiem po co to piszesz ale jesli znasz realia R&D to powinines wiedziec ze takie rzeczy jak wstrzmanie badania przez FDA zdarz sie relatywanie czesto we wczesnych fazach. Nie da sie wszstkiego przewidziec i sprawdzic w czasie badan przedklinicznych. To bylo jesli pamietam w 2017 roku we wrzesniu czy pazdzierniku i jak pisalem na forum selvity po 3 miesiacach badanie ruszy i tak sie stalo. Troche akcji dokupilem bo wyprzedaz byla spora.
    4. Ja nie strasze ze J&J przejmie caly rynek ja opisuje fakty i porwnuje z moim doswidczenim w tej branzy. Do czasu kiedy CLN wejdzie na rynek (na calym swiecie) ze swoim produktem J&J juz go opanuje. To jest fakt bo najwczesniej CLN zarejestruje swoj produkt w USA w 2024 (jak dobrze pojdzie). Poza tym roznice nie moga byc marginalne miedzy produktami zeby mowic o best-in - class. Co do marketingu to jestem pewien ze w J&J ludzie analizuja to co robi CLN i przygotowuja na to odpowiedz. Ten partner musi byc z gornej polki w tym sie zgadzamy.
    Pozdrawiam.
    takich ludzi nam potrzeba. Przeszukują internet, siedzą godzinami, a nie handlują akcjami. Normalnie elita narodu. :D
    Panda, badania mówią, że podejmowanie decyzji w oparciu o dane a nie własne odczucia i refleksje jednak daje dużo lepsze wyniki :)
    Jesli wiesz czego szukac i gdzie to zajmuje bardzo malo czasu.
    1. Widocznie Prezes Wieczorek uznał, że opłaca się oszczędzić kasę na badaniach klinicznych w USA i szukać partnerstwa np. przez Plexusa i konferencje inwestorów biotech. Pożyjemy, zobaczymy, jaki da to efekt.
    2. Ok, być może nie jest to kwestia leśnych dziadków a legislacji. Tak czy inaczej wg raportu PwC z 2015 roku
    https://www.pwc.pl/pl/pdf/badania-kliniczne-raport-pwc.pdf główny problem z badaniami klinicznymi w Polsce to kwestie administracyjne. URPL ma zdaje się 90 dni na wydanie decyzji, niemniej jednak może zadawać pytania do wniosku, które ten czas przedłużają. Wg raportu średni czas rejestracji badania klinicznego w PL to 155 dni, co daje 3. miejsce od końca w krajach CEE.
    3. Tak czy inaczej średnia trwania badań I fazy zgodnie z moją wiedzą to 18 mies. +/- 3 miesiące. Sel24 trwa to już 2 lata, co powodem do dumy nie jest.
    4. Wyniki badań dotyczących podziału rynku w zależności od kolejności wejścia są ogólnie znane i można je znaleźć np. w opracowaniach dotyczących biopodobnych np. tu https://www.researchgate.net/publication/290017460_NPV_modelling_for_the_selection_of_value-creating_biosimilar_development_candidates
    W praktyce produkty farmaceutyczne są bardziej zróżnicowane i różnice między kolejnymi graczami są jeszcze mniejsze.
    Ale nawet według tej tabelki przy 4 graczach na rynku i Celonie trzecim (po J&J i Allerganie) Celon ma 21% udział w rynku wartym 4 mld USD, czyli 800 mln USD rocznie. Więc wychodzi nawet więcej niż 500 mln zapowiadane przez Prezesa.

• Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~SWISS [84.253.38.*]
    Panda ,krezusie inwestycji...twoje bonmoty sa powalajace.
    Tyle razy cie prosilem ,zebys pochwalil sie swoimi zarobkami bo o inwestycjach juz nie mowie LUG,Braster itp.
    Moze zamiast "duma narodu" posil sie "wiedza narodu".Dumnych to w PL jest tyle ,ze cale partie zasilaja. Wiem,wiem twoje klimaty
    i twoje metody ze tak powiem badawcze

• Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~SWISS [84.253.38.*]
    Robin doksztalcaj ludzi. Ja jestem wokoltematowcem. Na meandrach dopuszczeniowo-terminowo-marketingowych sie nie znam specjalnie.
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~panda [87.205.194.*]
    i mućka poczciwa zabrała głos. Gula skocze i to bardzo dzieciaczku :D
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [84.253.38.*]
    Autor: ~Robin [155.250.198.*] 2019-02-14 10:31
    Odpowiem za SWISS (jesli nie ma nic przeciwko)

Dzięki Robin.

Ja tam stawiam bardziej na CLN bo to dla mnie lider tej branży w PL,
    ale Selvitę też mam dla bezpiecznośi , jakby coś .
    Jak pisalem wielokrotnie CLN jest ciekawa spolka i ma interesujacy pipeline ale wedlug mnie kiepska strategie rozwoju produktow inowacyjnych (probowanie trzymania wielu srok za ogon jest nie efektywne). Niestety potwierdzone faktami.
    Zycze im super sukcesow bo mi tez na tym zalezy mimo ze nie mam ich akcji.
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~skinni [93.105.177.*]
    I bedziesz tak pisał i pisał. Mlaskał i mlaskał a przy kursie CLN 40 zł dostaniesz ślinotoku i bedziesz jeszcze wiecej szukał informacji tych która tobie pasuje. Rynek wyceni. Więc prosze że ja ciebie daj sobie spokój chłopaku. Idż daj kwiatka ukochanej bo dzisiaj Walentynki.
    zakładasz ze Robin ma ukochaną, a może nie ma i stad ma tyle czasu na szukanie wszystkiego o firmie, na której nie zamierza zarabiać. :D
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: tobik69 [78.9.188.*]
    A ja się tutaj nie zgodzę z kolegami.
    Po pierwsze własnie się rozstałem definitywnie z moją po 3 latach:(
    Ale to nie ważne, bo już decyzja była od tygodni - taki żart prawdziwy.

Nie zgodzę się z Wami w temacie Robina.
    Facet napisał, że nie ma akcji i czy to jest powód, żeby pisać na temat piszącego jakieś negatywne rzeczy?
    Jak nie ma to trudno, może ma a pisze, że nie ma. Może ma inne akcje, może cokolwiek innego......
    Ważne, że pisze na temat i często merytorycznie.
    Żeby wszyscy na tym forum pisali tak jak Robin czy Purple_Haze - bez obrazy jak kogoś nie wymieniłem.

Ważne, że rynek dostrzegł w końcu perłę i mamy dziś 7%.
    I że rajd Celonu niweluje mi stratę na Mabionie, który leży na pysku.

pozdrawiam
    Tobik kiedyś pisałeś, że masz sporo lat na karku, ale wiesz co, czasami się zachowujesz strasznie dziecinnie. :) Robin zwyczajnie kłamie, pogrywa na celonie a gdy mu kółko nie wyszło bo miało lecieć na 30 zetala, a tu urosło to badziew się zrobił ze spółki i nagania, jak to tragicznie i bez perspektyw. Nikt dobroczynnie nie śledzi tak intensywnie działań spółki których akcji nie ma.

Bo tylko poczciwa mućka pisze a nie zarabia, ale to już ciężki szwajcarski przypadek kliniczny. Mimo wszystko Robin jest bystrzejszą osobą a tylko udaje dobrego samarytanina, który poświęca życie na ostrzeganie innych. :)

PS Tego kwiatu jest pół światu. Dasz radę.
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: tobik69 [77.254.39.*]
    Może masz rację Panda.
    Też mnie zastanawia pisanie na forum spółki której się nie ma w portfelu.
    Przecież ja się nie udzielam na PLW, PGE, czy Selviecie, które miałem w portfelu kiedyś.

Mam 3 spółki i tam coś skrobię na forum. (CLN, MAB, OAT);

pozdro

• Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~Piotr [78.88.229.*]
    Tobik69.Piszesz,że masz w portfelu OAT.
    Co sadzisz o tej spółce? Czym się kierowałem nazywając Ja.
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~Robin [80.187.101.*]
    Normalnie nie odpowiadam na chamskie posty ale tym razem zrobie wyjatek. Jesli uwazasz ze sa jakies bledy merytoryczne w mojej argumentacji to napisz. Wiem, atak ad personam jest jedna z metod dyskusji ale to najprostsza i jednoczesnie prostacka.
    Ja nikogo na nic nie naganiam. Opisuje i analzuje fakty, dziele sie wiedza i doswiadczeniem. Pewnie nie wierzysz ale bardzo dlugim. Jeszcze raz do wszystkich- nie mam akcji CLN i nie zamierzam miec. Co nie zmienia faktu ze moge komentowac co robia spolki ze znanej mi branzy.
    Jedno pytanie do ciebie- jest jakas merytoryczna przyczyna dzisiejszego wzrostu?
    Robin!
    Napisałem w swoim poście, że jak dla mnie te ataki na Ciebie są bez sensu.

Ale tak z czystej ciekawości napisz dwa zdania o swoich inwestycjach.
    Co masz, w co inwestujesz, dlaczego nie CLN.

No bo jak piszesz na tym forum i masz doświadczenie to to wszystko z czegoś wynika...

pozdrawiam
    gorzej niż myślałem. Nikt normalny nie ślęczy na forum z wypiekami i wyszukuje wszystko co się da a nie handluje akcjami.
    Jestem za tym, żeby pisać merytorycznie, a nie trolować i robić cyrk na forum. Dyskutujmy merytorycznie. Ktoś tu ma wątpliwości kto jest liderem branży biotechnologicznej. Może to przeanalizujmy.
    Kto jest liderem branży i dlaczego jest to Celon Pharma? Kilka faktów poniżej.

1) Ilość molekuł w fazie klinicznej: Celon 3, Selvita 1. Prawdopodobna ilość molekuł w fazie klinicznej w ciągu roku: Celon 6, Selvita 2.

2) Umowy partneringowe możliwe do podpisania w ciągu roku. Celon możliwe 3 umowy partneringowe, 2 po I fazie klinicznej i Esketamina po II fazie. Jak twierdzi prezes możliwa wartość umowy na Esketaminę od kilkudziesięciu do kilkuset mln EUR. Możliwa płatność upfront, może to będzie 10 mln $, płatność upfront podniesie zyski za 2019. Selvita podpisała bardzo dobrą umowę na SEL24, to fakt, ale jeszcze przed fazą kliniczną. Wieczorek chce sprzedać drożej.

3) Ilość posiadanych zarejestrowanych leków. Celon posiada 6 leków zarejestrowanych, Selvita chyba 0 .
    Celon z tych leków generuje coraz większe zyski. Coraz większe zyski nakręca Salmex, nowe rejestry na Europę, przewidywany dwucyfrowy wzrost przychodów i zysków, efekt kuli śniegowej. Strategia ekspansji zagranicznej i zdobywania nowych rynków. Celon staje się spółką o zasięgu globalnym. Selvita musi nadrabiać usługami, na których też całkiem nieźle zarabia.

4) Wielkość dotacji. Celon Pharma w sumie otrzymał około 450 mln PLN, Selvita chyba poniżej 100. Poprawcie jeśli się mylę.

Nie potrafię zrozumieć dlaczego trolujesz lidera branży. Pamiętaj, że wycena innych spółek biotechnologicznych będzie w dużej mierze zależała od lidera, czyli Celon Pharmy. Analogia z branżą gamingową, CD Project pociągnął cały gaming.

NIgdzie nie pisalem kto jest lub nie jest liderm :-) Jest super ze mamy przynajmniej ich i kilka innych firm podazajacych za nimi. Obie firmy od pocztku maja inny model biznesowy. CLN to cos jak Teva - najpierw generyki a potem wlasne leki a SLV cos jak Morphosys - wlasna platforma do uslug drug dicovery plus dodatkowe uslugi przynoszace kase na rozwoj wlasnych produktow lub ich sprzedaz. W obu przypadakach te modele dzialaja tzn Teva i Morphosys maja sie niezle (ostatnio Morphosys wycofal sie troche z uslug drug discovery i koncentruje sie na rozwoju wlasnych produktow).
    Niech sie obu firma dobrze dzieje bo to bedzie dobre dla wszystkich.
    Obje te firmy maja wedlug mnie niestety problem z doplywem kapitalu i znalezieniem partnerow. Wiem obie dostaja dofiansowanie i maja partnerow (Menarini jest ok). Natomiast jesli porownasz pipeline obu firm z podobnymi firmami czy to w USA czy nawet w Europie to tam umowy partneringowe maja zupelnie inna skale. Przyklad pierwszy z brzegu - w zeszlym tygodniu Merck (wiem jest to spora firma ale czesc farmaceutyczne nie tak wielka wbrew pozora) oglosil ze podpisal umowe z GSK na rozwoj przeciwciala w onkologi (PDL1 razem z TGF) w dwoch wskazaniach. Merck na razie nawet nie skonczyl badania I fazy a umowa jest bodajrze na 400 mln euro na pocztek dla Merck i moze osiganac 3-4 mld euro jesli produkt osiagnie okreslone kamienie milowe. W tym przypadku ma spore znaczenie ze jest to immunoonkoogia ktora jest obecnie na topie. z drugiej strony CLN i SV maja leki first-in -class tez.
    Mysle ze problemem moze byc mentalnosc inwestorow na zachodzie szczegolnie w USA tzn. nie wierza w to co my robimy ale tez troche mala aktywnosc ze strony CLN czy SLV (chociaz ta duzo robi w tym kierunku). To jest cholernie trudne aby sie przebic do swiadomosci tak naprawde od zera. ale pewnie to sie zmieni z czasem.
    Pozdrawiam i zycze slonecznego weekendu.
    Przyczyna wzrostu jest prosta - ruszają PPE i mamy napływ kapitału na sWIG80 - nie jakiś znowu wielki, ale żeby ruszyć mało płynne maluchy wystarczy. To się dzieje od paru tygodni na Celonie, to samo jest na Marvipolu, Mercatorze, Amice, Unimocie, PBKM, Esotiq, PSW i nawet na Selvicie, ze spółek które obserwuję. Zarządzajacy wolą sWIG, bo po pierwsze jest tani i bessa tam jest najdłuższa od kryzysu 2008, a jest tam parę naprawdę ciekawych, dobrych spółek. Po drugie prognozy na WIG20 są raczej negatywne ze względu np. na zmiany w indeksie FTSE EM (dojście Arabii Saudyjskiej i zwiększenie wagi Chin zmniejsza wagę Polski, co ma wywołać podaż akcji na poziomie 2 mld PLN). PPE to Pracownicze Plany Emerytalne i sporo firm chce zdążyć z ich wdrożeniem przed wejściem w życie PPK, ponieważ posiadanie PPE zwalnia z obowiązku wprowadzania u siebie PPK. I część środków z tych PPE już napływa do maluchów
    Ja się też udzielam od czasu do czasu na forum OAT, ale w przeciwieństwie do Robina jeszcze do niedawna rozważałem zakup ich akcji. Swoją drogą Robin też wysyła dużo informacji, które - przynajmniej dla mnie - są całkiem przydatne.
    Tylko teraz zagwozdka jest co zrobi OFE i TFI. Czy dzieki PPE oraz PPK zaczną upłynniać akcje, czy będą trzymać. Celon jest o tyle ciekawy, że fundusze tu mają ponad 90%. Dla mnie to ewenement na swigu i od nich teraz zależy czy sprzedając będzie dalszy boczniak, czy się wstrzymają i mamy niezłą hossę. Dla mnie osobiście nie ma lepszej i gorszej spółki, bo każda może dać lepiej zarobić od drugiej. Kwestia szczęścia w zakupie i sprzedaży, jeżeli ktoś kręci kółka, bo jak długi termin i fundamenty to jednak celon ma przewagę o kilka klas w ilości leków nad pozostałymi firmami. I takie są fakty i nie ma znaczenia gdzie są badania. Liczy się hajs, a im więcej zatwierdzonych leków tym więcej kasy.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [84.227.111.*]
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~Konrad [46.186.108.*]
    SWISS cieszy mnie Twój główny niepokój i opinia jako eksperta..., że Celon Pharma ma DUŻO projektów ;D

Za dużo projektów może paradoksalnie, biorąc pod uwagę dofinansowania, spowodować, że połowa albo 3/4 polegnie w jakiejś fazie kliniki a kilka (dwa czy trzy) dokończą z mega sukcesem komercyjnym.
    I wtedy może się okazać, że pomysł Wieczorka nie był taki bez sensu.
    Powiem tak.
    To dobrze, że na tym forum są ludzie, którzy czytają i się znają a nie są tylko inwestorami, jak ja.
    Ale nawet z takiego poziomu wyciągać wnioski, że Prezes robi błąd, że to zły pomysł z projektem a to, że ich jest ponad 10 to już skandal.
    Mam wrażenie, że facet nie zajął się tą pracą 3 lata temu i sam na kacu nie wymyśla co mu przyjdzie do głowy.
    Jak dla mnie, Pan Maciej Wieczorek swoją osobą, postępowaniem, osiągnięciami, doświadczeniem zawodowym (Adamed)i wieloma innymi rzeczami udowodnił, że jest bardzo kompetentny.

pozdrawiam

ciekawe czy dziś się osunie czy nie będzie chętnych do oddawania.....

Duża firma ma dużo projektów .
    Wszyscy zapewne widzieli ostatnie zdjęcia z budowy nowej najnowocześniejszej w Europie "fabryki projektów".
    Czy w tak dużym zakładzie w tylu laboratoriach ma być rozwijany 1-2 projekty ?
    W pozostałych pomieszczeniach ma wiatr hulać ?
    A tak naprawdę nie ma żadnego rozdrobnienia .
    Każdy projekt ma swój zespół i swojego szefa projektu.
    Czyli jeden zespół zajmuje się tylko jednym projektem , więc gdzie tu rozdrobnienie ?
    A że będzie dużo zespołów ? No cóż , kto bogatemu zabroni ?

Pamiętać należy o jednym. Obecna perspektywa unijna jest ostatnią w której można dostać
    tak duże finansowanie. Kto się na to nie załapie to już w następnej perspektywie z tego nie skorzysta.
    I rozbudowana infrastruktura to będzie duża przewaga CLN nad pojawiającymi się w przyszłości konkurentami.

nieprawda koledzy. Nasz guru z alp twierdzi inaczej, a on jako wyrocznia wie lepiej od Glenmarku, Wieczorka i specjalistów z innych firm. Jak firma ma dużo leków to nie jest dobrze, bo nie liczy się hajs, ale prestiż. I lepiej mieć jeden lek, mało kasy, ale badania prowadzone w USA. :D
  • Re: Zielone swiatlo dla J&J esketaminy Autor: ~skinni [93.105.177.*]
    Tak jak mówiłem jest 40zł. czy dostajesz ślinotoku? Bierz póki tanio. Przy tych wolumenach wczorajszym i dzisiejszym jest coś na rzeczy coś czego nie przewidziałeś. Obserwuje CLN i akumuluje od dwóch lat. Pozdrawiam
    Dużo projektów = duża dywersyfikacja, = mniejsze ryzyko - to jest proste. Jedyny minus to to, co pisał Robin (o ile go dobrze rozumiem) - że spółka nie specjalizuje się w np. onkologii, ale ma trochę onkologii, trochę leków inhalacyjnych, trochę psychiatrii, itd. To może być minus, ale z drugiej strony Celon w rozwoju leków podpiera się naukowacami z instytutów badawczych, którzy są dużo bardziej wyspecjalizowani i rekompensują tym ten brak specjalizacji po swojej stronie. Tak czy inaczej póki co pomysł wydaje się działać - statystyczne prawdopodobieństwo ukończenia badań przedklinicznych i przejścia do I fazy badań klinicznych to 70%. Celonowi udało się to w przypadku PDE10, FGFR i esketaminy, mając 100% skuteczność. Esketamina przeszła I fazę, co statystycznie udaje się ok. 60% leków. Jedyne co przepadło to biopodobny Lucentisa (chociaż tu Prezes nadal twierdzi, że planuje nadal pracować nad tym lekiem), ale nadal Celon swoimi statystykami - które wynikają w dużym stopniu z kompetencji zespołów badawczych - bije średnią.
[x]
CLNPHARMA 0,13% 15,86 2023-09-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.