Mikolajko wraz z towarzystwem wzajemnej adoracji pokazal ze nie potrafi zarabiac-potezna starat za 2016 a eraz emisja bez prawa poboru,niech pomoze im inwestor z kapitalami w ramach pozyczki,po co emisja akcji?
Jak najbardziej. 10 lat jakieś szemranej umowy - zarobili grubą kasę na prowizji od obrotu, wcześniej emisji akcji i ich upłynnieniem, a teraz za grosze odbiorą sobie udziały w firmie. Marża na sprzedaży niska, bo towar przez pośrednika... a na pocieszenie jeszcze sobie rekordową strate wykazali.
Hej. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć w prosty sposób o co chodzi z tą emisją? Czy to oznacza że na rynku będzie więcej o te 10 mln akcji, których zwykli inwestorzy nie będą mogli kupić i co spowoduje że kurs raczej nie będzie rósł? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Nie... 10mln akcji obejmą inwestorzy którzy dadzą do spółki szybki cash na zakupy bez pośrednika i spłatę zasranych niemcow . Marża brutto ipo bedzie nie 40 procent tylko 70... po prostu wzrośnie i dzięki temu w 3 kwartale będą już super wyniki... bo towar zapłacony dziś dotyczy kolekcji jesień zima. Wg mnie to najlepsze rozwiązanie. Jeśli inwestor wchodzący teraz w ipo jest mocny to super. wycena akcji za rok będzie 8zl, bo zarobimy 5procent z obrotu czyli 10mln. I tak już będzie stale,
Też tak uważam. Akcje nie walną w rynek, zyski się pojawią. Całe szczęście że zamknęli 3 nierentowne sklepy i powinni wszystkie nierentowne zamknąć (wiadomo są umowy najmów i kary za odstąpienie ale chyba czegoś się nauczyli na błędach). Komunikacja z rynkiem jest bardzo dobra dlatego czekamy na info przed walnym kto obejmie akcje, wtedy i zainteresowanie spółką wśród inwestorów indywidualnych powinno być większe. Będzie duży inwestor to i prezes w końcu będzie miał presję na zyski bo go w końcu wymienią. Później będzie sobie żeglował, podróżował czy co tam lubi a zarządzaniem zajmą się dorośli.
Nigdy jeszczse emisja akcji nie przyczynila sie do wzrtostu wartosci akcji. Zwykle jest
Odwrtotnie.
W tym wypadku dodrukuje drugie tyle akcji czylo co ,
Nagle spolka zwiekszy obroty
Do 400
Mln i zarobi na czysto chocby 10 mln. Bzdura.
Zabieg w stylu grupy plockich inwestorow.
To prawda, że emisje akcji teraz źle się kojarzą (kilka lat temu prawie każda emisja to był wzrost kursu). Przykład emisji która wpłynęła znacząco na wzrost kursu z ostatniego czasu to np. Polimex (akcje kosztowały 3 zł, emisja akcji ma być po 2 zł a teraz kosztuje 6 zł - 100% w 2 miesiące). Akcje Intersporu przez ostatnie lata kosztowały bardzo mało nawet 1zł dlatego cena 1,90 nie jest zła (choć firma wchodziła na parkiet po 8zł za akcję). Emisja Intersportu nie będzie oszukańcza i znacząco przyczyni się do wzrostu wartości firmy i kursu akcji. Śmiem twierdzić, że niedługo pojawi się 5zł (a nie 1,26) choć to giełda i wszystko jest możliwe. Póki Radwańskie sprzedają w okolicach 2 zł ja kupuję - ale to tylko moja subiektywna opinia i nikogo do niczego nie namawiam.
10 lat temu naobiecywali, że umowa z niemcami zapewni dobre marże i sprzedali mi akcje za 8 złotych. Teraz sobie emisję za 1,90 robią? Ciekawe ile przez te 10 lat sami zarobili? Wydrenowali spółkę z kasy.