W ciągu 2 dni przemieliło się, łącznie z pakietówkami 1.4 mln akcji. Prawie 20% kapitału i nic nie zmieniło się w akcjonariacie, pomimo, że główni i fundusze mieli dotychczas 92% akcji. Nie wiadomo kto kupił i kto sprzedał. Firma zwiększa tonaż statków. Może mają zamówienia. Możliwy jest scenariusz najgorszy z możliwych, czyli kupno akcji przez dwóch głównych udziałowców,z pieniędzy pochodzących z emisji, czyli pieniędzy pozyskanych od PZU i NN po 32 zł za akcję. PZU i NN raczej nie sprzedawało, bo to byłoby k... Zobaczymy, a jeśli nie zobaczymy, to poczekamy aż później zobaczymy.
Dla czego uważasz, że kupno przez dwóch głównych akcjonariuszy to najgorszy scenariusz z możliwych?
Skoro mają powyżej 92% mogą wykupić resztę i wyjść z GPW, może okazało się to dla nich zbędne.
Pieniądze z emisji wpadły także dla właścicieli KDM taki scenariusz jak najbardziej pozytywny mógł się przed debiutem wydawać.
Dla nas mniejszościowych to wszystko zależy od ceny akcji na wezwaniu.
Nie wiem czy dużo będzie chętnych dla ceny poniżej 10 zł.
W sensie nie wiem czy są ludzie ze średnią zakupu poniżej 10 zł.
Cena emisyjna była 32 zł.
Jeśli sprzedał PZU, to wystarczy, aby uchwalili wyjście z giełdy i ogłosili wezwanie poniżej 2 zł. I wtedy nic się nie da zrobić. Jeśli kupił PZU od innych fundów, to znaczy, że mają dobre info, bo przedstawiciel PZU był na walnym w Kijowie. Dobre wiadomości są możliwe, bo rynek dla KDM staje się bardzo ciekawy. Szczególnie Chiny, Turcja i towary z Ukrainy. Bardzo dużo akcji przemieliło się poniżej 2 zł, i przy tej cenie znaczne grono zarobi. Myślę, że ktoś sobie przygotował niezły odpał. To było widać od jakiegoś czasu.
Wejsc na giełde sprzedajac po 32 zł - skupic ile sie da po 1.50 - 2.00 zł i ogłosic wezwanie z srednia z ostatnich sesji 1.75 zł = zysk 30 zł = TAKI BIZNES TYLKO UKRAINA . Taki model ma Karkosik ( Spojrz Hutmen ) jak i JWConstruction ( cena emisyjna 60 zł zbicie do 6zł i teraz wezwanie wychodzimy z giełdy ) . Kazdy by chcial sprzedac za 100 a odkupić za 1