O ile dobrze wyliczyłem c/z przy obecnej cenie wynosi około 11,97. W prospekcie nie mogę znaleźć wartości księgowej na akcję. Jak ktoś ją zna to niech poda. W każdym razie są to wskaźniki gorsze choćby od wskaźników CEZ, który jest większy i nie taki zacofany technologicznie (czyli nie będzie tam trzeba wydawać kolosalnych sum na modernizację). PGE już zapowiedziała, że się dalej zadłuży wypuszczając ogromna liczbę obligacji. W dodatku giełda jest po dużym wzroście i wszyscy czekamy na bardzo prawdopodobną korektę w najbliższych miesiącach.
Wszystko więc wskazuje na spadek. Po co ci emeryci znowu wystawali w tych kilometrowych kolejkach?
prawie każdy debiutant spada po wejściu na giełdę taka tradycja czy co więc to prawie pewne. Jeśli wejdzie w trend spadkowy to i 5zł może zaliczyć, mało mieliśmy takich przykładów w ostatnich latach??
Na dzien dzisiejszy bardzo watpliwe duze spadki PGE!
Polowa grudnia wejscie do indeksu 20-tki.
Zagranica sie jeszcze nie oblowila!!!!!!!
Lada dzien zdecyduja o dywidendzie-to takze podciagnie strona popytowa!
Spadek moze byc ale po euforii!!!!!a kiedy to bedzie hmmmm! Tarot prawde Ci powie!
Jak spadnie do 10pln-fajnieby bylo-usrednilbym sobie , pewnie nie tylko ja !!!!!
Zobaczcie co stalo sie z KGHM-cena do wartosci ksiegowej no i co!!!!!
I nic!(napompowany i nic nie wskazuje na spadek-moze niewielka korekcina)
Wiec nie tragizowac please!!!:)
PGE,KGHM,PKO BP,PEKAO-nie oszukujmy sie zachod tylko na te sp zwraca uwage!!!!
Do zalet spółki PGE mozna zlaiczyć to że posiada cechy właściwe zarówno spólkom defensywnym (jak np TPSA) jak i ofensywnym (PKNORLEN. KGHM). Spóka zarówno zajmuje sie wydobyciem suroweców jak i ich prztwarzaniem na energię lektyczną. W okresie kryzysu przecieraczej nikt nie zrezygnuje z prądu. A w okresie bumu wzrost cen surowców stanowić będzie dodatkowy profit tej firmy
PGE Polska Grupa Energetyczna zapewnia bezpieczne dostawy energii dla około 5 milionów odbiorców. Dzięki unikalnemu połączeniu działalności wydobywczej, produkcji, obrotu i dystrybucji energii elektrycznej gwarantujemy stabilne dostawy. :)
C/wk jest ok 1,5.
C/wk = 1 jest przy cenie ok. 18 zł, więc jest mało prawdopodobne, ze spadnie poniżej. Spółka ma bardzo dobre wyniki finansowe i stabilne przychody (ma 42% rynku w Polsce, nie ma żadnego zadłużenia, własne bazy surowcowe). Ponadto pewna jest dywidenda dopóki Skarb Państwa ma większość akcji. Nie ma żadnego powodu, żeby kurs akcji spadał, a wręcz przeciwnie. Osiągając tylko wskaźnik c/wk który ma obecnie KGHM na poziomie 2,15 to cena akcji powinna wynieść ok. 34 zł. Myślę, że jeszcze w tym roku cena ta jest możliwa, a w szczycie hossy nawet 60. Pan sceptyczny ie kupił akcji a teraz zaklina rzeczywistość.
Poruszył Pan istotną sprawę czyli kwestię dywidendy. Od siebie dodam, że ostatnie informacje jakie widziałem dotyczące dywidendy z PGE (przedruk na www.bankier.pl z innej gazety) informowały o 0,61 pln na akcję. Według mojej wiedzy to stanowczo za mało jak na polskie warunki. Oczywiście nie wolno pomijać tego, że jest to zaliczka na dywidendę. Przy cenie 23 pln (taką uważam za wyjściową do szacunków dywidendowych) dywidenda powinna wynosić nie mniej jak 0,91 -0,92 pln na akcję. Czy to dużo czy to mało to nie mnie oceniać. Jeśli idąc Twoim tokiem rozumowania to odnoszenie c/wk PGE do KGH istotnie może doprowadzić do "annualizacji" kursu. Tylko czy bierzesz poprawkę na to, że wszelkie wyceny KGH zależne są od pewnej drobnostki. Taki mały szczególik pot. kurs usd na rynku walutowym. Jeśli tak to nie ma problemu. A skoro jesteśmy przy dywidendzie. W piątek na rachunki inwestorów wpłynęła II rata dywidendy z KGH. Jak myślisz na co można ją przeznaczyć ? Odpowiedzi są dwie i zapewne obydwie są właściwe.
A co do spadku do 15 pln....Proszę bardzo. Niech w końcu "polscy licencjonowani mistrzowie świata" to zrobią a nie tylko mówią, że zrobią. Od mówienia to nikomu jeszcze nic nie przybyło. No może poza małymi wyjątkami jakimi są zawodowi mówcy. Ale to już oddzielna historia.
Pozdrawiam
Można też kurs PGE przyrównać do kursu bliźniaczej spółki CEZ, na którą powoływał się sceptyczny. Jej c/wk = 2,54 to ok. 40 zł.
Jeśli chodzi o dywidendę, to możesz byc pewny, że wypłaci min. 80% zysku (podobnie jak KGHM). SP ma biurę budżetową i z pewnością PGE nie oszczędzi.
ja tu nie będę wypisywał spadnie czy nie spadnie
ale z czym ty porównujesz LCC dziecko
Lcc spadło jak brzuch na kolana i nie wiadomo czy kiedy podniesie bha
Dnia 2009-11-09 o godz. 07:13 ~pge napisał(a): > azoty spadły do 6 zł, LCORP do 60 grKolastyna do 55 gr ENEA do 11 zl już zagranica postara się o zjazd oni nie lubią przepłacać
a kiedy jest dzień przyznańa dywidendy ? przecież to wczoraj zaczeło sie mielic-teraz to czekamy juz na dywidente raport i na co jeszcze buhaaaaaaaa moze split
Śmieszą mnie wypowidzi typu "spadnie itp" tj spółka o najwiekszej kapitalizacji na gpw, i zagranica czeka tyko na większą ilość papiera na S i wszystko skupuje i to widać. Prosze patrzeć na wig20 który to ostatnimi czasy moż nazwać wig6 ponieważ te 6 kupuje właśnie zagranica a do 6 dołączyła PGE. Oceniam, że obecnie sprzedają Ci którzy musza sprzedać i proszę to rozumieć jako okazja. Oceniam spółkę tak do końca roku łapiemy 38 do 46 kolejny czas to przekraczanie 60 itp.
Dnia 2009-11-09 o godz. 12:38 ~as napisał(a): > Śmieszą mnie wypowidzi typu "spadnie itp" tj spółka o najwiekszej kapitalizacji na gpw, i zagranica czeka tyko na większą ilość papiera na S i wszystko skupuje i to widać. Prosze patrzeć na wig20 który to ostatnimi czasy moż nazwać wig6 ponieważ te 6 kupuje właśnie zagranica a do 6 dołączyła PGE. Oceniam, że obecnie sprzedają Ci którzy musza sprzedać i proszę to rozumieć jako okazja. Oceniam spółkę tak do końca roku łapiemy 38 do 46 kolejny czas to przekraczanie 60 itp.
Dnia 2009-11-08 o godz. 11:03 ~sceptyczny napisał(a): > O ile dobrze wyliczyłem c/z przy obecnej cenie wynosi około 11,97. W prospekcie nie mogę znaleźć wartości księgowej na akcję. Jak ktoś ją zna to niech poda. W każdym razie są to wskaźniki gorsze choćby od wskaźników CEZ, który jest większy i nie taki zacofany technologicznie (czyli nie będzie tam trzeba wydawać kolosalnych sum na modernizację). PGE już zapowiedziała, że się dalej zadłuży wypuszczając ogromna liczbę obligacji. W dodatku giełda jest po dużym wzroście i wszyscy czekamy na bardzo prawdopodobną korektę w najbliższych miesiącach. > > Wszystko więc wskazuje na spadek. Po co ci emeryci znowu wystawali w tych kilometrowych kolejkach?
historia 2009 a mazur może mu buty podawać ze swoim teoriami przewidywania