Od pewnego czasu w profilach spółek giełdowych w serwisie Bankier.pl działa narzędzie do zliczania popularności spółek giełdowych. Narzędzie liczy ilość wejść na profil danej spółki giełdowej na tle wejść na profile wszystkich spółek giełdowych, a wyniki prezentuje w punktach. Punktacja zawiera się w zakresie od 0 do 10 000 pkt., gdzie 10 000 pkt. odpowiada 100 % wejść na profile wszystkich spółek na stronach Bankiera.
W nawiasach prezentowane jest miejsce spółki w rankingu popularności. Po kliknięciu na wskaźnik przejść można na stronę z rankingiem wszystkich spółek, gdzie poza danymi zbiorczymi dotyczącymi popularności, prezentowane są również dane na temat aktywności forumowej dotyczącej poszczególnych spółek oraz informacja na temat aktualnej płynności waloru.
Mamy nadzieję, że dzięki temu, że Bankier.pl wg danych Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych jest najczęściej wybieranym przez indywidualnych inwestorów internetowym serwisem informacyjnym, dane prezentowane przez ten pionierski wskaźnik będą wiarygodne i pomocne w określaniu aktualnego zainteresowania spółkami i jego zmian na przestrzeni czasu.
korzystam z DM BZWBK, pewnie wielu podobnie z innych platform, jeżeli chodzi o notowania i analizy spółek, stąd być może naiwne pytanie. Zapoznałem się, pzdr.
Czy jest możliwe ustalenie i podanie do wiadomości ilości wejść na wątek WIGOMETRU.
Taka informacja pokazałaby jaka jest róznica pomiędzy ilością osób, które interesują się tym wątkiem, a ilością osób, które oddają swoje głosy - są aktywnymi uczestnikami WIGOMETRU.
Dnia 2008-12-19 o godz. 17:46 jazgarz napisał(a):
> Na razie mnie rozśmiesza ten 'wskaźnik".
> Muszę przemyśleć:) Cóś w tym jest...niewątpliwie.
Szczególnie ilość wejść i na jakie spółki. Oceny tego wskaźnika można dokonać po dłuższym okresie funcjonowania. Chodzi głównie o przepływy zainteresowania poszczególnymi spółkami. Jak na razie 3 pierwsze to interesujący temat do rozmowy.
problem w tym że wyniki te nie są miarodajne - co w momencie kiedy spółkę i jej wątek opanuje fanatyk , który od rana do wieczora tworzy nowe nic nie wnoszące do tematu posty - przykładem może być choćby wątek optimusa opanowany przez opti
A ja bym chciał żeby pokazywać wskaźnik polarności firm ale tu na forum np tygodniowy, miesięczny, dzienny czy jakis inny.
Np w tym tygodniu najwięcej watków miała firma:..., najwięcej postów dotyczyło firmy.... itd.
Mam odwagę mysleć, że nie jest "technicznie niemożliwe" :)
pozdr
w pierwszej 10-mam 3 spólki , na których MAM -UP-ZAWSZE JAK JE ODWIEDZAM I BASTA-BIOTON-OPTIMUS-STALEXPORT-POZDRAWIAM GRACZY-JUZ NIERAZ ZAMIESZCZAŁEM PRZY SPÓLKACH WSKAZNIK POPULARNOSCI-BYŁEM PIERWSZY I BASTA
Nie chcę waszej \" popularności \" m.in tacy jak wy doprowadzili do obecnego kryzysu światowego .
Wasza \" popularność \" kojarzy mi się z dawną kiełbasą popularną , oszukaną pod każdym względem , było tam wszystko oprócz tego co być powinno .
Spadajcie z tym węchtkiem .
Nawet fajny bajer. Mam tylko pytanie odnośnie "płynności". Skoro jest to "skumulowany tygodniowy obrót akcjami" tzn., że jest on liczony 7(?) sesji w tył, tak? Chcę się tylko upewnić ;) Poza tym skoro jest on "skumulowanym" obrotem to właściwie ten parametr nic konkretnego mi raczej nie powie, bo jedna sesja może zaważyć na całym obrazie wskaźnika... :-/
BTW...
Dnia 2008-12-21 o godz. 15:00 ~qq napisał(a):
> bankier mógłby pomyslec o lepszym serwerze,czesto jest
> zamulony-pozd.
Wskaźnik płynności jest faktycznie bardzo czuły, po to aby szybko pokazać ewentualne zmiany faktycznego zainteresowania danym papierem. Kumuluje obroty tygodniowe, czyli z ostatnich 5 sesji giełdowych.
pzdr.
Aha, thx. Mam jednak jeszcze drobną wątpliwość do przedziału "średniego" - może by tak podzielić go jeszcze na dwa...? Bo ten co jest teraz (od 250 tys. do 5 mln zł) to IMO ogromna przepaść O_o
W zasadzie można by go jeszcze rozszerzyć... bo wśród spółek o wysokiej płynności są 4 czasami 5, które mają wyraźnie większe obroty liczone zawsze w dziesiątkach milionów złotych. 250 tys. zł wynika z założeń GPW, która to spółki poniżej takiej płynności zaprasza na Listę Alertów, bądź do Programu Wspierania Płynności. Dodatkowego podziału przedziałów nie planujemy.
Ponadto zdajemy sobie sprawę, że incydentalne wygenerowanie przez papier obrotu 5 mln w ciągu 5 dni wcale nie oznacza, że papier jest płynny np. dla inwestora instytucjonalnego. Wszystko zależy od perspektywy patrzenia.
Nie wykluczamy, że w przyszłości przedziały zostaną zweryfikowane - wszystko zależy od poprawy koniunktury na giełdzie, wraz z którą przyjdą wyższe obroty na całym roku. W tej chwili podział jest równomierny i wartościowy szczególnie dla inwestorów indywidualnych, pod kątem których został skonstruowany.
:)
pozdrawiam
Myślę, że liczba wejść na profil spółki powinna być liczona np. tylko dla ostatniego tygodnia lub miesiąca, lub powinno to być w oddzielnej kolumnie.
A czy nie można by po prostu podawać "bezwzględnej" ilości wejść zamiast % w stosunku do całości, czy może jest to ściśle tajne? :-)