• Dewajtis: Nie wyskakuj mi z Tuskiem. Skomentuj co robi ZJ. Autor: ~Merit [178.42.74.*]
    Dnia 2023-03-19 o godz. 12:08 ~Dewajtis napisał(a):
    > Tusk bardzo dlugo w Brukseli musial tam pracować skoro dostał tak wysoką emeryturę. Nie chciał dac przykładu, że można pracować do 67 roku życia, sam skorzystał z uprawnień wcześniejszej euroemerytury. Tylko nie wyskakuj mi, że europosłowie też mają wysokie emerytury. Ich do europarlamentu wybierali obywatele, a ten gość z Sopotu został na europejski stołek wsadzony przez Angelę. Mimo, że wcześniej zapierał się, że nie interesują to brukselskie stołki.
    > > "Nie wybieram się do Brukseli - zadeklarował w piątek premier Donald Tusk, pytany o swoją ewentualną kandydaturę na szefa Rady Europejskiej. Myślę, że w Polsce będę skuteczniejszy - dodał."
    > > Newsweek, 25 lipca 2014
    > > https://www.newsweek.pl/polska/premier-nie-wybieram-sie-do-brukseli-newsweekpl/5lkkebg

Dwa przykłady z ostatnich dni:
    https://businessinsider.com.pl/poradnik-finansowy/premier-morawiecki-skorzysta-z-drozyzny-policzylismy-ile-zarobi-na-inflacji/rhdjh68 
     W maju 2022 r. światło dzienne ujrzało oświadczenie majątkowe Mateusza Morawieckiego, w którym pojawiła się informacja, że posiada w ramach "zasobów pieniężnych" papiery wartościowe, a dokładniej obligacje skarbowe o wartości 4 mln 600 tys. 460 zł." ...
    Wychodzi na to, że premier z samych odsetek od połowy posiadanych przez siebie obligacji (tylko obligacji inflacyjnych) w ciągu roku zarobi kwotę, na którą przeciętny Kowalski ze średnią krajową (aktualnie około 5 tys. zł na rękę) musiałby pracować około 69 miesięcy (niecałe sześć lat).
    oraz

https://www.money.pl/pieniadze/rekordzista-odlozyl-w-ppk-szesciocyfrowa-kwote-dla-wiekszosci-polakow-to-nieosiagalne-6876986475813696a.html 
    "Jak uzbierać na rachunku ponad 660 tys. zł? "BI" szacuje, że rekordzista musiałby zarabiać miesięcznie średnio około 472 tys. zł brutto, a zakładając wpłaty w maksymalnej wysokości (również od pracodawcy) kwotę o ponad połowę niższą. Jeśli osoba ta oszczędza w PPK od początku programu, to co miesiąc na jej rachunek musiałoby wpływać około 16,5 tys. zł.

1/ Ilu zwolenników po 8 latach rządów ZJ posiada Prywatny Kapitał Emerytalny na poziomie 4 - 8 mln zł. lub zarabia miesięcznie po 400 tys. zł i ponad 4 mln rocznie.
    2/ Ilu wyborców i zwolenników ZJ wiedziało i kupiło obligacje indeksowane inflacją, które kupował Premier w 2021, a ujawnił w 2022.
    3/ W czyim interesie było doprowadzenie do inflacji 18,4% w 2023 r. Kto na tym zyskał?
    4/ W czyim interesie pod hasłem długoterminowego inwestowania na emeryturę wprowadzono system PPK, dzięki któremu można chwalić się krótkoterminową rentowność kapitału na poziomie 50% uzyskaną kosztem pracodawcy i podatników.
    5/ Dlaczego pomimo zapewnień o likwidacji OFE oraz stawianych na forum przez zwolenników ZJ tez, że TUSK "ukradł" 154 mld zł. utrzymuje się ten system.
    6/ Komu służą OFE i PPK - dwie legalne ustawowe piramidy finansowe.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.172.255.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Dewajtis: Nie wyskakuj mi z Tuskiem. Skomentuj co robi ZJ. Autor: ~Dewajtis [5.173.159.*]
    Nie wiem co to, kto to ZJ?
    Mówimy o obłudzie i hipokryzji Tuska. Wysokość emerytury jest tutaj drugorzędna.
  • Mówiliśmy o największych emeryturach, a Ty wyskoczyłeś z Tuskiem. Autor: ~Merit [178.42.74.*]
    Dnia 2023-03-19 o godz. 15:39 ~Dewajtis napisał(a):
    > Nie wiem co to, kto to ZJ?
    > > Mówimy o obłudzie i hipokryzji Tuska. Wysokość emerytury jest tutaj drugorzędna.

Watek został usunięty w całości - nie wiedzieć czemu.
    Czyżby dane pokazywane przez ZUS i Prof. Uchcińską nie reprezentowały oficjalnej linii programowej forumowych zwolenników Zjednoczonej Prawicy.
    Mogę przyznać Ci rację - wysokość emerytury może być sprawą drugorzędną.
    Pierwszorzędne znaczenie ma wysokość i szybkość budowania przez "lepszy sort" DOBREJ ZMIANY realizujący w ciągu 8 lat hasło "nam się należało" Prywatnego Kapitału Emerytalnego oraz stosowania nowej definicji dobrowolności .
    "Dobrowolność – cecha działania etycznego, stanowiąca konieczny lub wystarczający warunek podlegania ocenom moralnym. Odpowiednimi przymiotnikami zastępującymi to słowo są: nieprzymuszony, niewymuszony, nieprzymusowy; spontaniczny, samodzielny, samorzutny, ochotniczy; bez przymusu, z własnej woli (dobrowolny datek)."
    Co wspólnego z ww. definicją miał przymus uczestnictwa w OFE oraz ma automatyzm zapisu co 4 lata do PPK!!! "są dobrowolną formą oszczędzania w ramach tzw. III filaru systemu emerytalnegoZ automatu zapisani są do niego wszyscy uprawnieni pracownicy". 

• Re: Mówiliśmy o największych emeryturach, a Ty wyskoczyłeś z Tuskiem. Autor: ~Hej [188.147.12.*]
    Żeby Tuska nie wybrali na drugą połówkę kadencji (27:1) DONEK nie miałby się czym pochwalić - A Szydło chciała LENIA wymienić
    Tylko poparcie Merkel dało mu dokończyć kadencję i emeryturę
    Kadencja to dwie połówki i po dwóch latach można gościa zmienić
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [46.205.214.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
PKNORLEN 1,58% 65,03 2023-06-05 11:30:08
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.