• mbank koment Autor: ~ZAz [149.156.31.*]
    We czwartek ceny akcji spółki Astarta wybiły lokalny opór. Zamknięcie wypadło na najwyższych poziomach od ponad dwóch miesięcy. Po kilku dniach walki z ruchomą granicą bessy, wczoraj udało się zamknąć nad średnią dwustusesyjną. Podobny sygnał pojawił się w połowie listopada 2022r. Wówczas była to jedynie pułapka hossy. Obecne wskazania są jednak dużo wyraźniejsze.
    Na uwagę zasługuje wybicie się z trójkąta poparte wolumenem. We czwartek pojawił się sygnał w oparciu o ceny zamknięcia. Wg geometrii fal celem może okazać się strefa 47zł. Poziomem obrony staje się podstawa bieżącej zwyżki. Dopóki dzienna cena zamknięcia wypada nie niżej niż 21.55zł, dopóty sytuacja techniczna sprzyja bykom.
  • Re: mbank koment Autor: ~hix [91.102.105.*]
    takie tam wyliczenia, jak kogoś interesuje.

poniżej "marża bezpośrednia" - przychody ze sprzedaży/koszt wytworzenia produkcji sprzedanej w kolejnych kwartałach:

4Q20 -11%
    1Q21 +33%
    2Q21 +19%
    3Q21 +18%
    4Q21 +13%
    1Q22 +28%
    2Q22 +21%
    3Q22 +44%
    4Q22 ???
  • Re: mbank koment Autor: ~Pewne [195.191.162.*]
    3 cyfrowa wycena należy się jak psu buda
  • Re: mbank koment Autor: ~Free [77.254.187.*]
    Analiza techniczna spółki, która ewidentnie reaguje w dużej mierze na informacje z frontu wojennego. Pogratulować profesjonalizmu:) Zacznie się rosyjska ofensywa, to zobaczymy jak to wybicie będzie wyglądało.

Żeby nie było nazbierałem sporo akcji, ale raczej z myślą o końcu wojny a nie jakiś chwilowych wybiciach pod jednorazowe infa. Tutaj obstawiam, że sporo ugrało połączenie inf ekonomicznych z tymi o dostawie czołgów. Oczywiście uwzględniając wyłącznie kwestie ekonomiczne kurs powinien być z 3-4 razy wyższy, no ale żeby analizować spółkę bez uwzględnienia aspektów geopolitycznych, jak w kraju gdzie działa trwa wojna, to już dla mnie jest trochę niepoważne.

Ryzyka z tym związane wcale nie zniknęły, a nawet powiedziałbym wzrosły w ostatnim czasie, bo nie wiadomo gdzie ta nowa ofensywa rosyjska się zatrzyma. Ukraińcy jednak stracili już impet, a ciężko ocenić czy się nie przeforsowali za bardzo militarnie przy kontrofensywie.
  • Re: mbank koment Autor: ~ZAz [37.47.91.*]
    At zawsze jest bez kontekstu taki jej urok. Pewnie sami kupili akcje
  • Re: mbank koment Autor: ~Adwersarz [83.10.150.*]
    Nie jeden bank czy fundusz powoli skupuje te akcje...
  • Re: mbank koment Autor: ~Roj [46.205.140.*]
    Niekoniecznie ponieważ mają działy ryzyka, które ograniczają możliwości inwestycyjne. Oni wejdą gdy zagrożenia miną czyli wtedy kurs będzie o wiele wyżej i będą stroną podtrzymująca popyt w dłuższym terminie.

A co do ostatnich wypowiedzi Szkopka to jest fajnym wyznacznikiem dołków, a rozmieszyl mnie kwestią kosztów frachtu, który to jest w trendzie spadkowym. Ach
  • Re: mbank koment Autor: ~Zaz [37.47.91.*]
    Roj bardziej mi chodziło , ze analitycy kupują niż instytucje. Natomiast co do analiz to zamawiają o różnych osób pewnie. I widzę jeden wspólny mianownik dotyczący tej wojny, że analizy z reguły są b pesymistyczne niż potem pokazuje sytuacja. I nawet jak coś jest optymistycznego to traktują to podejrzliwie. Jak chodzi o media to bardzo dużo sceptycyzmu miałem do pewnego dziennikarza z Onetu, korespondenta woj. za zakłamany obraz wojny. Ostanio Na jednej ze stron ukr wyczytałem że gość jest dla wielu ukr wręcz szpiegiem Rosji, że kilka razy zdradził pozycje ukr. Że Kijów wymagal się jego wydalenia i że manipuluje faktami. Że szpiegiem Rosji to może za dużo ale posłancem Niemiec? Jest duży szum informacyjny o trudno się połapać czasem.
  • Re: mbank koment Autor: ~dede [91.239.197.*]
    Dziennikarz na W.
  • Re: mbank koment Autor: ~ZAz [37.47.91.*]
    Dede nie potwierdzę ani nie zaprzeczę. Lol
  • Re: mbank koment Autor: ~abc_xyz [31.61.177.*]
    Słuszne spostrzeżenia bez zbędnego naganiania w którąkolwiek stronę.
    Wzrosty na większości ukraińskich spółek były pod info o czołgach (IMO).
    Niestety czas działa na niekorzyść. Joe przekazując decyzję o Abramsach dodał, że cała operacja to co najmniej kilka miesięcy. Leopardy pewnie szybciej, chyba że będą chcieli wykorzystać efekt skali albo musieli przeszkolić z obsługi. :/
    Spółka warta więcej, ale co jeszcze po drodze nas czeka, …, nie wiadomo. Kto ma wolne środki może ładować worki (long term). :)
  • Re: mbank koment Autor: ~Poiuyt [94.246.178.*]
    Czy miesiąc to tak dużo? W kwietniu zobaczymy upadek ruskiego południa.

Swoją droga czy ktoś tu musli ze Ukraina odda terenu za Dnieprem w kierunku Polski?
[x]
ASTARTA -1,08% 32,15 2023-06-09 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.