• Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~Urlich [165.1.191.*]
    Tak to niestety widze, popytu nie ma za duzo, ktos sypnie wiekszym pakietem i bedzie znowu zjazd na 12->10zl. Czekamy na info o premierze HR
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~red [85.221.170.*]
    O jakim sypaniu Ty piszesz?
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~barry [176.114.233.*]
    akcje są do góry wyciągane, wczoraj w dół może poszło z 400 akcji..... Zobaczymy jak będzie to wyglądać przy 15zł... bo to będzie ciekawe, z uwagi na emisję która była po 14...
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~dzban [213.192.69.*]
    od 6 miesiecy kurs w stosunku miesiąc do miesiąca rośnie.
    Ale nie - to codzienna podbitka i wywalanie akcji.
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~spec [91.205.89.*]
    Ważne, że obecnie popyt przewyższa podaż, o czym świadczy wzrost kursu. Owszem ktoś może sypnąć większym pakietem, ale może też napłynąć nowych ofert kupna wraz ze wzrostem ceny. Im dłuższe wzrosty tym więcej inwestorów czuje chęć kupna.
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~spec [91.205.89.*]
    Ważne, że od miesiąca popyt przewyższa podaż. Owszem, ktoś może sypnąć większym pakietem, ale wtedy straci szanse na większy zarobek. Może też przybyć nowych ofert kupna, ponieważ wraz ze wzrostem ceny więcej inwestorów odczuwa chęć kupna.
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~Eszkebareszke [193.56.254.*]
    Nie wiem jak ty , ale ja od dłuższego czasu nie widziałem chętnych na wywalanie dużych pakietów. Mamy rok premier , przynajmniej tak nam obiecano. Kto o zdrowych zmysłach sprzedaje akcje przed wydaniem gier ?

• Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~Okultysta [83.24.247.*]
    So far, nie ma ani jednego namacalnego dowodu, ze Dust cokolwiek osiągnie, nie ma też że nie.
    Są przesłanki, że Inkwizytor może nie być sukcesem, są przesłanki, że może się udać.
    Są przesłanki, ze rok premeir nie musi być rokiem premier (bo so far nigdy nic nie dowieziono na czas), a może być dobrym rokiem.
    Jakiekolwiek jaranie się czy naganianianie na to, ze spółka będzie drugim CDPR z najlepszych lat, czy nawet Bloberem, to czysty wishful thinking, który uprawia tak z 99procent tu obecnych.

• Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~Rabbe [178.213.125.*]
    Nie ma przesłanek że to co piszesz ma sens. Ani że nie ma.
    Jeden rabe powie tak. Inny powie nie.
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~Okultysta [79.184.96.*]
    Nie no mordo, to co piszę, ze nie ma przesłanek, ma sens.
    Chyba, ze nie ma, to pokaż dlaczego. Weź nie rób z logiki xdd
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~Gersard [37.225.84.*]
    Co więc radzisz zrobić o wszechwiedzący Okultysto? Kupować The Dust, nie kupować? Sprzedawać, nie sprzedawać? Mam tu zainwestowane wiele tysięcy zł i chcę wysłuchać twojej ostatecznej opinii.
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~Okultysta [83.24.247.*]
    Co ja, Kasandra?
    Jakbym znał przyszłosć, to sam kupiłbym/nie kupiłbym akcji, a jeszcze lepiej postawił w totka. Z dziesięc razy.
    Widzisz, problem polega na tym, że ty jakąkolwiek krytykę firmy odbierasz jako atak, nie konstruktywne pokazanie słabosci.
    Co ci mam powiedzieć?
    Spuszczanie sie, że "podobno" gra się odpala wszędzie? No spoko, to Unity, raczej łatwe do portowania.
    Mogę ci powiedzieć tak.
    W słowa prezesa można wierzyć, ale nie trzeba.
    Przecież kiedys mówił o 15 grach rocznie, potem ze to 15 trailerów rocznie (czy tyle wyszło)?
    Przekłada non stop daty premiery (to albo nie wie co ma za produkt, albo nie umie tego oszacować, albo celowo podaje nieosiagalną datę, zeby wzbudzić zainteresowanie).
    Moze Hotel będzie sukcesem. Moze nie.
    Może Inkwizytor wyjdzie w tym roku. A może nie?
    Może Serum będzie lepszym Green Hillem a może nie?
    To nie są pytania za miliony dolarów, wiadomo, ale są.
    Więc powiem ci tak, twoje pieniadze, nie moje. Nie mam zamiaru ci doradzać ani odradzać, pokazuje fakty, zjawiska. Co zrobisz sam, twoja sprawa.
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~dragonball [178.213.125.*]
    To po co tu siedzisz i się produkijesz jak Hubert kiedys o NDA? Twoje wpisy nie mają żadnej wartości dodanej. Każdy wie, że może będzie sukces a może porażka i że to jest ryzyko.
    "jak śmiesz nie hurrapotymizmować z nami, co tu robisz, znikaj" tak?
    No wiesz, lubię Jacka i jego prozę bardzo, a poza tym śmieszy mnie to co tu sie dzieje, nakręcanie się.
    Co do gry...

Moje przemyślenia.
    1. Jak sprzeda się w 6cyfrach, to sukces, jak z przodu bedzie 2 albo 3 to mega sukces, to pierwsza gra studia, mimo zapowiedzi sądzę, że rynek to jednak Polska. jacek sprzedaje 30-70k książek rocznie, sądzę ze realnie w ciągu 1-2lat gra sprzeda się w 60-90k kopii, ale chciałbym się mylić.
    2. Bawi mnie, to na czym opieracie tutaj założenia sukcesu;
    - Firma nie ma żadnych lokomotyw w zespole, przegladałem sobie profile na Linkedinie.
    - Gra odpala się na platformach - spoko, co to zmienia?
    - Jedyne co mamy, to słowa prezsa, ze gra jest super, xd. No mordo, mówię,g ra ejst super.
    3. Czemu w sukces nie wierzę?
    Średni zespół, fajne dla mnie, ale obiektywnie generyczne IP, mały budżet, przesuwane terminy. Imho to nie wróży za dobrze. Materiały audo-wideo średnie, bez efektu wow.
    Generyczna gra i już. A chcę się mylic
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [213.134.161.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Gersard [37.225.84.*]
    Okultysta doradzić inwestycyjne nie chce. Jednocześnie tworzy w swoich wpisach narrację studzącą wzrosty kursu.

Dlatego też tak sądzę, że Okultysta robił kółeczka w przedziale 10-12 zł, posprzedawał za dużo licząc na powrót na 10,5 zł. Lecz kurs odjechał na 13 -14 zł i zaczęło się pisanie oziębłych wywodów.

No jeszcze jest opcja, że bardzo mu się nudzi.

Okultysto, posiadasz teraz akcje The Dust?
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Okultysta [79.184.96.*]
    Może mam jedną, moze zerio, może parę tysięcy.
    Tak, szukaj motywacji w moich słowach.
    "gra na oziębienie" to wszystko co mozesz konstruktywnie przedstawić? Zrobiłem ci punkty, nawet.
    tbh, chętnie posłucham czemu to ma być super, ale wiesz, to jak z Jezusem, nie widziałem, nie wierzę.
    Po prostu się odnieś merytorycznie, nie personalnie. :) Mnie nie obchdozi ile masz akcji, obchodzi:
    -czemu sądzisz ze gra odneisie suckes
    -czemu wierzysz w zapowiedzi studia:)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Gersard [37.225.71.*]
    Jeżeli masz podejście, że uwierzysz jak zobaczysz, to na granie na giełdzie się nie nadajesz. Z tego powodu, że gdy wszyscy widzą dane sprzedaży, to jest to moment rozstrzygnięcia - jako inwestor będziesz na + na - bądź na 0. Czas na podejmowanie decyzji inwestycyjnej był optymalnie przez ostatnie 6 miesięcy, żeby stać się posiadaczem akcji po niskiej cenie.

Jako inwestor patrzę na inne rzeczy: na C/WK The Dust, na obroty, na C/WK wig20,mwig40,swig80, otoczenie inflacyjno-kredytowe. I one mówią, że THD jest w dobrej cenie (nie uwzględnia jeszcze sukcesu, w razie porażki nie spadnie mocno), a historycznie rynek akcji jest tani, jest okazją. Jednocześnie wiem, że o THD i ich grach wie mało osób, o THD dowiedzą się setki tysięcy osób w tym roku dzięki marketingowi i organicznym zasięgom gameplay'ów ich 3 gier, jakiś % z nich kupi THD i sprawi to, że popyt przeważać będzie nad podążą. Tyle mi wystarczy
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Okultysta [79.184.96.*]
    To co napisałeś miało prawie sens i dobrze się czytało. Do ostatniego zdania, xd.
    Masz zerowe pojęcie o ekonomii. Popyt jest tu ograniczony, podaż nie, bo to cyfrowe kopie, których można natrzaskać dowolną ilość, więc popyt nigdy nie przebije podaży.

A cała reszta?
    Badanie otoczenia mikro i makro to analiza giełdy, nie Dusta. nie przeczę, ze ma wpływ.
    Co do samego Dusta.
    Są dwa typy informacji. Informacje niejawne (dane poufne) i biały wywiad. Zakładam, ze nie mamy danych niejawnych, to zresztą zakazane.
    Co mówi taka analiza rynku?
    Ze IP nie jest światowe, a lokalne. Ze prezes so far nie dotrzymał większości obietnic (to fakt, nie opinia, xd), ze zespół nie wydał zadnej dużej gry. Ze pod materiałami na YT są komentarze: fajny świat, chce poznać i grafika z PS2. Ze autor IP pracuje nad inną, podobną grą.
    I na koniec. Kojarzysz gamedeca?
    https://polskigamedev.pl/gamedec-krytycy-nie-sa-zgodni-ale-jest-niezle/
    Gra oparta o IP znanego pisarza, Przybyłka. Ten sam level co Piekara.
    Po 1,5 roku od premiery jest za 100zł na steamie.
    Nie ma danych o sprzedaży, ale nie postawilbym, ze przebiła 100k. Z tego co bylo w artykule chociaż, widać ze mało ludzi na steamie grało (obecnie 800 recenzji)

Jakby w sumie paczeć, Wiesiek 3 ma 700k recenzji i 15milionów kopii, to wypada, ze gamedec miałby z 20k kopii? Może między 20 a 200, bo jakiś bląd w pomiarze jest.
    A tu widzisz...
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Gersard [37.225.94.*]
    THD to nie jest Dodgecoin kolego, zarząd nie zasypie popytu nowymi akcjami tak jak to można zrobić np. w przypadku niektórych kryptowalut. Coś ci się pomyliło.

Mam wrażenie im więcej tu wypisujesz, że jesteś amatorem na giełdzie. Research umiesz zrobić, szanuję, ale to co piszesz nie wyklucza prawdobodnych trzycyfrowych % zysków na THD u inwestorów, którzy kupili THD za 9-12 zł. Powiem więcej, Inkwizytor wcale nie musi zrobić oszałamiających wyników, żeby kurs akcji przebił 20 czy 30 zł. Wystarczy ten przypływ nowych inwestorów, którzy dowiedzą się o THD dzięki marketingowi ich gier, jeszcze przed premierami.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Okultysta [83.24.247.*]
    A, bo ty mówisz o podaży akcji, a ja gier, to inna sprawa, xd.
    No cóż, porównaj Dusta z Anshar.

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~dragonball [178.213.125.*]
    Sorry, Przybyłek a Piekara to jak porównywać Sapkowskiego do Tolkiena. To nadal nie jest ten sam kaliber.
    Sam obracam się wśród nerdów, a Gamedec znamy tylko i wyłącznie z gry i wcześniejszej gry planszowej, na którą przypadkiem się natknęliśmy. No i gra też żadnego marketingu nie miała - mignęła jednemu koledze na steam fest bo lubi gry cyberpunk i przeglądał nowości i się dokopał.
    Piekare za to znają wszyscy czytający polskie fantasy plus narodowcy i tym podobnu, któzy też czasem jednak coś czytają. Plus trochę ludzi siedzących w polityce, bo koleś bredzi - i oni też mogą sięgnąć po grę z ciekawości albo dla jaj. Tak jak by pewnie trochę osób sięgnęło po grę Smoleńsk.

A co do badań rynku, badałeś kurs Cherry, DagoEnt Farm51, SimFabric i innych podobnych? Zwłaszcza Cherry, które urosło tylko pod podpisanie umowy z Apple. Co nie gwarantuje żadnego sukcesu. Gamedev rośnie na plotkach. Zawsze tak było. A plotki pod Inkwizytora nie tylko przez temat, ale przez porównania do Wieśka i przez Piekare tutaj mogą zrobić duży viral. Czy się sprzeda sama gra? Do tego czasu to większości akcji nie powinien tu nikt mieć i czekać na korektę i faktyczne dane.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Okultysta [89.64.113.*]
    >>Sorry, Przybyłek a Piekara to jak porównywać Sapkowskiego do Tolkiena. To nadal nie jest ten sam kaliber.
    Sam obracam się wśród nerdów, a Gamedec znamy tylko i wyłącznie z gry i wcześniejszej gry planszowej, na którą przypadkiem się natknęliśmy. No i gra też żadnego marketingu nie miała - mignęła jednemu koledze na steam fest bo lubi gry cyberpunk i przeglądał nowości i się dokopał.
    Piekare za to znają wszyscy czytający polskie fantasy plus narodowcy i tym podobnu, któzy też czasem jednak coś czytają. Plus trochę ludzi siedzących w polityce, bo koleś bredzi - i oni też mogą sięgnąć po grę z ciekawości albo dla jaj. Tak jak by pewnie trochę osób sięgnęło po grę Smoleńsk.

1.Problem nieprezenentatywnej próby. To ze ja i moi znajomi znamy Marka, to nie znaczy, ze wszyscy go znają. Faktycznie, na Lubimyczytać ma zwykle 1/4 tych ocen co Jacek Piekara, nawet przyjmijmy ze rząd wielkosci (chociaż też wiem, ze seria gamedec sprzedawała się po 10k każdej książki minimum. No ale założmy ze rząd wielkości mniej. W skali Polski wciąż mało.Nie wiem czy Piekarę znają wszyscy od fantasy, sporo ma go za słabego pisarza, który pisze ksiązki dla czternastolatków. Znowu generalizujesz, widząc same kwiatki rózy, unikajac kolców. Nie wiem kto sięgnie po grę za 100zl dla jaj, ale dobra, żyjmy marzeniami.
    2.No i to nie Sapkowski do Tolkiena, tylko Tolkien do Lewisa. Podobni, jeden trochę mniej znany, ale ogólnie nie za duza roznica. Najaiwęcej takiego fanbase ma Wędrowycz Andrzeja P, a też wątpie zeby sie sprzedał na samym IP

>>A co do badań rynku, badałeś kurs Cherry, DagoEnt Farm51, SimFabric i innych podobnych? Zwłaszcza Cherry, które urosło tylko pod podpisanie umowy z Apple. Co nie gwarantuje żadnego sukcesu. Gamedev rośnie na plotkach. Zawsze tak było. A plotki pod Inkwizytora nie tylko przez temat, ale przez porównania do Wieśka i przez Piekare tutaj mogą zrobić duży viral. Czy się sprzeda sama gra? Do tego czasu to większości akcji nie powinien tu nikt mieć i czekać na korektę i faktyczne dane

1. Porównania Gamedeca do Cyberpunku nie uratowały projektu, jak sam widzisz, chociaz twoj znaomy miał info.
    Gamedev rósl na plotkach, zobaczymy co będzie dalej.  
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~dragonball [213.192.69.*]
    ty jesteś największym problemem niereprezentatywnej grupy. W ogóle odwiedzasz jakieś fora o grach polskie i zagraniczne? Wiesz co to jest Neogaf? 4chan? Reddit?

>Porównania Gamedeca do Cyberpunku nie uratowały projektu

Bo Gamedeck inwestorze bez żadnej wiedzy w co inwestuje, wyszedł gdy była ostra korekta na gamedevie po wtopie CP2077 oraz jest grą narracyjną, nawet nie do końca RPG, które są dosyć ciężkie do sprzedania dużej ilości osób (np. Disco Elysium, w którym jest tylko i wyłącznie narracja też pół roku się sprzedawała żeby osiągnąć 7mln Euro przychodu (coś co CP2077 zrobił w dzień) pół roku ciągłych pochwał i polecania przez ludzi na każdym kroku czego Gamedec nie ma).

Taki GhostRunner od OML wychodził przed CP2077 gdy był ostry hype na gaming i możnabyło 1000% w miesiąc wykręcić (ja osobiście zgarnąłem ~300% bo staram się bezpiecznie rozgrywać i z Dusta licze na podobny zwrot) i mimo, że Ghostrunner się dobrze sprzedał i będzie miał sequel to kurs wrócił spowrotem do 2PLN, bo hype na gaming padł, a i przyszły wyniki, że jednak spółka na tym mało zarobiła bo miała kiepsko sporzadzoną umowę z wydawcą, który zgarnął większość hajsu.

Ty nie masz pojęcia w co inwestujesz po prostu i jakie ruchy są możliwe na spółkach gamedev. To nie są stabilne spółki które dają zysk rdr (może te większe ustabilizowane już tak). To są spółki spekulacyjne, zwłaszcza te młode, które dopiero co zaczynają tworzyć gry.
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~Mg [195.136.18.*]
    Dlatego lepiej posiadać pakiet akcji niż nie posiadać.
  • Re: Codziennie lekka podbita i wywalanie akcji Autor: ~ZawodowyŁapaczNoży [37.120.212.*]
    Miałeś rację w połowie LOL
[x]
THEDUST -1,99% 14,80 2023-06-09 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.