Mądre słowa - zbierają duzi pod info o zakupie asfaltów Lotos (realne, że za 3-4 tygodnie), ale wtedy kurs będzie raczej powyżej 110 zł, pamiętajmy też, że IVQ zazwyczaj był bardzo dobry
Kogo nie stać? Ja nie widzę, by w Polce kogoś na coś nie było stać ;) Bezrobocie oficjalnie 3%. Jeszcze kupują, cena nie gra roli. Tylko mieszkania i kredyty padły, jako pierwsze. Pamiętaj, że odbudowa Ukrainy będzie wymagała asfaltów, po drugie pierwszym krokiem z wyjścia z kryzysu są roboty publiczne, inwestycje drogowe ...
Co to ma do rzeczy? Mieszkania były alternatywa do nisko oprocentowanych lokat. Sprzedaż mieszkań spada. Poczytajcie raporty spółek developerskich.
Ja to widzę troszke inaczej.
1. Asfalty to pozostałości z rafinacji ropy. Unimot nie kupił rafinerii. Aby sprzedac asfalty sam musi kupic surowiec. Ciekawe w jakich cenach. Je zdaję się będzie dyktował monopolista na rynku polskim.
2. Nawet jeśli mamy tylko spowolnienie gospodarcze a nie kryzys to i tak budowa dróg zostanie spowolniona albo wstrzymana. Na basenach zimna woda, ulice bez oświetlenia, zamrożone podwyzki w budżetówce a twierdzicie, że będą drogi budować?
3. Nawet drogi budowane centralnie beda
wstrzymane aby przed wyborami miec na 14, 15 i 16 emerytury i inne kiełbasiane obietnice. To wszystko z drogich obligacji, które kolejne rządy będą musiały spłacać.
4. Nawet centralne lotnisko ma być wstrzymane. A poza lotniskiem miały być wybudowane drogi takie jak s10, a50.
Obserwuje unimot od NC i wiem, że dadzą radę ale nie liczę tego w milionach tylko tysiącach. Przynajmniej do czasu aż znow gospodarka się rozpędzi.