• Re: @mietek Autor: prof_wiatr [95.49.27.*]
    Bumech, doprawdy nie wiem, zakłądam sprzedaż poniżej 100zł.(ale każdy jest chytry.....)
    Natomiast mając na tym walorze znaczny zysk, bezstresowo mogę uprawiać ST, a jeśli jest okazja DT.
    W najgorszym wypadku rozliczę pierwotne transakcje.
    Trochę przegapiłem, dzisiaj Handlowy.
    Po opublikowaniu wyników za 2H 2022, pewnie Ameryka trochę podniesie wycenę.
    Trzeba pamiętać, że EUR/$=0,99 !!!
    Zobaczymy.

• Re: @mietek Autor: prof_wiatr [95.49.27.*]
    Dnia 2022-09-05 o godz. 16:57 ~zen_on napisał(a):
    > A jaki będzie np. kurs Bumechu?
    --------------------------------------------------------------------
    Bumech dość wolno doszedł, do 90zł.
    Myślę, że do końca roku (wrzesień raczej nie, ale kto tam wie....), spokojnie ok 100zł.
    W moim wypadku to komfortowa sytuacja, mogę mielnic tymi akcjami bez specjalnego ryzyka.
    Ps. poczytaj o przedterminowej spłacie pożyczki.
    To daje wiele do myślenia.
    RSI, MACD raczej skłaniają do zakupu, ale to "bananowy" market.
    Podobnie, jest z Sunexem.

• @maskopatol nie wypowiedziałeś się co sądzisz o prognozie autozaora... Autor: ~fif_111 [147.161.249.*]
    boisz się kukiełek? ;)
    Dawaj, wypowiedz się! ;)
  • Re: @maskopatol nie wypowiedziałeś się co sądzisz o prognozie autozaora. Autor: maskopatol [82.160.251.*]
    Fif, przyczepiłeś się do zwrotu "w najbardziej pesymistycznym scenariuszu" lub jakoś tak. Ja nie widzę w tym problemu. Ale jeśli Ty masz ochotę się do niego o to czepiać, Twoja sprawa:)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [147.161.249.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: @maskopatol nie wypowiedziałeś się co sądzisz o prognozie autozaora. Autor: maskopatol [82.160.251.*]
    Co do marży to twierdził, że miał informację od IR.
    Resztę trafił, a pewnie i to będzie przebite. Wtedy takich wyników raczej nikt nie zakładał. A to czy to skrajnie pesymistyczne cy średnio-optymistyczne dla mnie jest mniej istotne.
  • Re: @maskopatol nie wypowiedziałeś się co sądzisz o prognozie autozaora. Autor: fif_111 [147.161.249.*]
    Dnia 2022-09-08 o godz. 12:14 maskopatol napisał(a):
    > Co do marży to twierdził, że miał informację od IR.

Może, całkiem przypadkiem, minął się z prawdą? Bo jak mógł na marżach od IR zrobić w lutym skrajnie pesymistyczny scenariusz z marżą netto 2,5%, gdy początkiem maja dostajemy od spółki:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/ASBISc-Prognoza-wynikow-finansowych-na-2022-rok-8330341.html
    marże 2,19%(48/2200) - 2,17%(52/2400)? Spółka wiedziała już wtedy, że zaczęła sprzedawać na UA i mocno zwiększyła sprzedaż w innych krajach po przekierowaniu dystrybucji.

> > Resztę trafił, a pewnie i to będzie przebite. Wtedy takich wyników raczej nikt nie zakładał. A to czy to skrajnie pesymistyczne cy średnio-optymistyczne dla mnie jest mniej istotne.

POWTARZAM! NIC NIE TRAFIŁ! :))))
    Dla Ciebie nie istotne są założenia na podstawie, których tworzysz prognozę??? Brzmi to...słabo...

Pomylił się nawet odnośnie najwcześniejszych okresów:
    "Wychodzę z założenia, że w lutym (pomimo końcówki miesiąca) ASBIS również zwiększy swoją sprzedaż r/r. (każdy kto potrafi myśleć wie o tym, że w Rosji w ostatnich dniach był szał zakupowy biorąc pod uwagę zbliżające się sankcje - to samo było na Ukrainie bo sklepy robiły zapasy a ludzie chcieli się zabezpieczyć)"

• Re: @maskopatol nie wypowiedziałeś się co sądzisz o prognozie autozaora. Autor: fif_111 [147.161.249.*]
    Dnia 2022-09-08 o godz. 11:15 maskopatol napisał(a):
    > Fif, przyczepiłeś się do zwrotu "w najbardziej pesymistycznym scenariuszu"

MUSZE POWTÓRZYĆ BO NIE ZASNĘ ;)
    Już tłumaczyłem _mietkowi_, że nie czepiam się słówek tylko niedorzeczności:
    1. zastosowania historycznie najwyżeszej rocznej marży netto do skrajnie pesymistycznego scenariusza
    2. chwalenia się zbieżnością 55mln zysku netto ze scenriusza skrajnie pesymistycznego do tego co się aktualnie realizuje, bo aktualnie odpalona jest sprzedaż na UA i udało się przekierować sprzedaż na inne rynki.

• Re: @maskopatol nie wypowiedziałeś się co sądzisz o prognozie autozaora. Autor: _mietek_ [95.143.246.*]
    Dnia 2022-09-08 o godz. 12:45 fif_111 napisał(a):

> 1. zastosowania historycznie najwyżeszej rocznej marży netto do skrajnie pesymistycznego scenariusza

wszyscy zakładaliśmy wzrost marży, więc jej utrzymanie można nazwać pesymistyczne - zważywszy na informacje, że zdecydowana należności itp. większość była pozabezpieczana.
    Sam mnie przekonywałeś, że marża ma rosnąć, bo marki własne ....

napisałem Ci, że dla mnie skrajnie pesymistyczny zakładałby spadki przychodów na pozostałych rynkach i marż, ale to nie ja tworzyłem. Nie mam problemu z takim założeniem. Sam też nie uważałem za realny taki scenariusz o ile wojna się nie rozleje na dalsze kraje.

> 2. chwalenia się zbieżnością 55mln zysku netto ze scenriusza skrajnie pesymistycznego do tego co się aktualnie realizuje, bo aktualnie odpalona jest sprzedaż na UA i udało się przekierować sprzedaż na inne rynki.
    >

ot cały on. Strzelił 300 mln to do końca świata będziemy o tym czytać.
    tutaj (nie widziałem) dopasował swoje 55 do jakiegoś 55 to będzie o tym wspominał.
    Nie strzelił wojny i dywidendy to o tym nie przypomina..

Dnia 2022-09-08 o godz. 13:19 _mietek_ napisał(a):
    > > 1. zastosowania historycznie najwyżeszej rocznej marży netto do skrajnie pesymistycznego scenariusza
    >
    > wszyscy zakładaliśmy wzrost marży, więc jej utrzymanie można nazwać pesymistyczne - zważywszy na informacje, że zdecydowana należności itp. większość była pozabezpieczana.
    > Sam mnie przekonywałeś, że marża ma rosnąć, bo marki własne ....
    >
    > napisałem Ci, że dla mnie skrajnie pesymistyczny zakładałby spadki przychodów na pozostałych rynkach i marż, ale to nie ja tworzyłem. Nie mam problemu z takim założeniem. Sam też nie uważałem za realny taki scenariusz o ile wojna się nie rozleje na dalsze kraje.

o ile dobrze czytam po polskiemu (a wiadomo, że o jednorożce ciężko), to zaorakowi chodziło o skrajną w sensie całkowita utrata sprzedaży w UA & RU i nie przekierowanie jej na inne rynki oraz constans na pozostałych.
    Przy takim spadku przychodów (okey RU niskomarżowy, UA raczej co najmniej średnio) szaleństwem jest zastosowanie historycznego maxa.

• Re: @maskopatol nie wypowiedziałeś się co sądzisz o prognozie autozaora. Autor: _mietek_ [95.143.246.*]
    Dnia 2022-09-08 o godz. 14:46 fif_111 napisał(a):
    kraje.
    >
    > o ile dobrze czytam po polskiemu (a wiadomo, że o jednorożce ciężko), to zaorakowi chodziło o skrajną w sensie całkowita utrata sprzedaży w UA & RU i nie przekierowanie jej na inne rynki oraz constans na pozostałych.
    > Przy takim spadku przychodów (okey RU niskomarżowy, UA raczej co najmniej średnio) szaleństwem jest zastosowanie historycznego maxa.
    >

to rozpisałem Ci jego tok myslenia.
    podstawił miesiące marzec-grudzień odejmując % RU+UA i miesiące styczeń-luty x 1,05.
    Koniec. Ot cała prognoza.

Wyszło 2,2mld przychodu
    Marża ustalona na 2,5%
    wynik 55 mln.

Nic strasznego tu się nie zadziało.

Interpretować to można było, że jeżeli uda się zachować chociażby taką samą marżę jak w 2021 to nawet nie powiększając nic przychodów po odcięciu RU+UA i tak możemy liczyć na 55 mln.

Inna sprawa, że można było dodatkowe 6% na Białoruś uciąć itp, ale nie da się wszystkiego wiedzieć, więc założenia jak najbardziej słuszne.

Ciesz się z tych wyliczeń, bo mało kto umie sobie to wyliczyć nawet mając to tak rozpisane.
    Niby Excel prosty, ale jednak nie aż tak prosty :).

zresztą potwierdza to prognoza spółki zrobiona 2 miesiące później.
    Dnia 2022-09-08 o godz. 14:50 fif_111 napisał(a):
    > zresztą potwierdza to prognoza spółki zrobiona 2 miesiące później.

prognoza spółki jak wiesz była dość konserwatywna, ale to raczej standard w ostatnich latach.

- zakładali w niej wygaszenie niedługo konfliktu ("- Wojna pomiędzy Rosją i Ukrainą deeskaluje począwszy od maja 2022,"), a teraz bez wygaszenia zrealizują ją z palcem....
    - oni prognozowali marżę netto 2,17%

odpowiedz sobie na pytanie gdyby nie wojna jaką byś ty prognozował marżę netto na rok 2022.
    dla 2021 była 2,5%

ostatnie miesiące jak nie dłużej tłuczemy marża marża marża i wydawało mi się, że się z tym zgadzasz.
  • Re: @maskopatol nie wypowiedziałeś się co sądzisz o prognozie autozaora. Autor: maskopatol [5.173.18.*]
    "1. zastosowania historycznie najwyżeszej rocznej marży netto do skrajnie pesymistycznego scenariusza2. chwalenia się zbieżnością 55mln zysku netto ze scenriusza skrajnie pesymistycznego do tego co się aktualnie realizuje, bo aktualnie odpalona jest sprzedaż na UA i udało się przekierować sprzedaż na inne rynki."
    Fif, jak na to nie patrzeć, to dużo trafniejsza prognoza od niby specjalistów.:) Są szanse, że zostanie przebita. A że" skrajnie pesymistyczny wariant" to słaby dobór słów, to inna sprawa.
    Fif, każdy w każdym momencie może zrobić prognozę i się nią pochwalić. Jeżeli w kilku kolejnych będziesz miał dokładność 5% to bęie znaczyło, że robisz je dobrze. I ne ważne czy to zrobi pseudo prof, donb czy Ty.
  • Re: @zen_on - o tragicznej prognozie PRZEZNICZAKA cd Autor: ~Capidlakis [90.156.76.*]
    Jak miło patrzeć jak kolega przezniczak was merytorycznie rozjeżdża xD
  • Re: @zen_on - o tragicznej prognozie PRZEZNICZAKA cd Autor: ~WlodekzGdyni [89.64.118.*]
    I po co cała ta dyskusja kto ma rację i czy zysk będzie taki czy inny?
    Historia kursu Spółki już nieraz wykazała że np. zyski rosły a kurs spadał lub odwrotnie.
    Dlaczego tak się działo - i zapewne dziać się będzie nadal - to pytanie już na inny wątek.

• Re: @zen_on - o tragicznej prognozie PRZEZNICZAKA cd Autor: prof_wiatr [95.49.27.*]
    Masz rację, ale dyskusja z maskopatolem, była "ciekawa".
    Widac wyraźnie jak wielki to inwestor.
    Dla mnie ciekawe jest to, że na chwilowo rosnącym rynku, przebicie 15zł, jest niezwykle trudne.
    Co to znaczy, nawet mniej zorientowany inwestor, doskonale wie.

• Re: @zen_on - o tragicznej prognozie PRZEZNICZAKA cd Autor: trzyd [5.60.193.*]
    prof_wiatr - oj chyba delikatna przesada, że rosnąć nie chce.
    Kurs już wcześniej spadać nie chciał od 14,1x - a teraz bez problemu wspiął się na 15.XX

Tu wyglada na sytuację, że każdy się czai czy już kupować i jakiekolwiek podbicie na głównym może wywołać kupowanie na wyścigi, gdyż nawet na tą chwilę wzrost prawie 3% realizowany jest na obrocie 0,8 mln zł - przecież tu na spzredaż nie jest za dużo akcji - tyle, że nikt nie chce się wyrwać przed szereg.
  • panie @wiater, panie @trzydzio uprzejmie proszę.... Autor: ~fif_111 [147.161.249.*]
    wypowiadać się NA TEMAT tegoż wątku.
    wchodząc w ten wątek jestem zainteresowany oceną mizernej prognozy autozaora i niczym innym, jasne?
    Nie mam ochoty słuchać o bemechah, o sóneksach, gełotranzach itp.

PS. Mógłbym zrobić wyjątek i posłuchać o krótkiej karierze medycznej autozaoraka, bo widzę że moja wizja znalazła kilku wyznawców, a jako że można mi zarzucić wiele, ale nie to, że nie poprawnie sprofilowałem przezniczaka, to miło by było usłyszeć od niego choć małą pochwałę.

• Re: darmowa diagnoza Autor: ~lekarz [79.186.51.*]
    To socjotechnika polegająca na oszukiwaniu ludzi (w danym przypadku) poprzez wmówienie (wielokrotne powtarzanie wątku) graczom, jaki to przeźniczak jest znakomitym analitykiem. Proszę zauważyć, że powtarzane są nieistotne sukcesy np. „strzelił 300 mln to do końca świata będziemy o tym czytać”, a nie podaje się informacji negatywnych, które były (i są nadal kluczowe dla kursu), jak np. „Nie strzelił wojny i dywidendy to o tym nie przypomina”, bo zepsułoby wizerunek przeźniczaka. Sam tytuł wątku jest socjotechnicznym oszustwem, piszę to fan przeźniczaka  fif_111 (z jego fanklubu) do przedstawiciela (zen_on – aktualny wspólny Nick dla seniora „w-w” i jego pseudoanalityków) podobnej sekty (piramidy) „w-w”. Obie te grupy ściśle ze sobą współpracującą (np. na tt nawzajem się reklamują).  

Ps. obie te sekty już nic nie kupują, tylko naganiają na wzrosty, aby ubrać naiwnych graczy. Proszę uważać z zakupami !!!!!
  • Re: darmowa diagnoza Autor: aingeru [37.47.158.*]
    Ale Wy macie naprane w głowach.. Jak się czyta te wasze wpisy na bankierze to odnosi się wrażenie, że 99% tutaj wyładowuje swoje flustracje z niepowodzeń na giełdzie, albo z powodu zazdrości. Mali, zawistni ludzie..
  • Re: @zen_on - o tragicznej prognozie PRZEZNICZAKA cd Autor: maskopatol [5.173.18.*]
    prof_wiatr odpowiada ~WlodekzGdyni
    2022-09-08 14:25
    IP 95.49.27.*

Masz rację, ale dyskusja z maskopatolem, była "ciekawa".Widac wyraźnie jak wielki to inwestor.Dla mnie ciekawe jest to, że na chwilowo rosnącym rynku, przebicie 15zł, jest niezwykle trudne.Co to znaczy, nawet mniej zorientowany inwestor, doskonale wie.
    &&&&&&
    Raz podałeś konkret INWESTORZE. Raz! I mógłbśna luzaku z 15% zarobić. I wcześniej i później bałeś się pisać konkretnie, bo taki z ciebie inwestor:) Kolejny, który nie jest zainteresowany spółką, bo jest multum lepszych, ale dzień w dzień się tu produkujesz:)
    I pytanie na oiec merytoryczny inwestorze, podszkoliłeś miejętność czytania ze zrozumieniem:)
  • Re: @zen_on - o tragicznej prognozie PRZEZNICZAKA cd Autor: prof_wiatr [95.49.27.*]
    Ok, Ok, OK
    Po głębokiej analizie doszedłem do wniosku:
    Pan Paweł, na Prezesa TVP!!!!!
    To odpowiedni człowiek na odpowiednim stanowisku.
    ps. doświadczenie, oraz fakt ukończenia Liceum Sióstr Zmartwychwstanek w Poznaniu, daje dodatkowy asumpt do tego wniosku.
    jego brednie, dotyczące "analizy" spółki Asbis, są dodatkowym argumentem.
    How.
    Oglądam relacje , Prezesa NBP, Pana Prof. Glapńskiego.
    Panie Pawle, nie Pan też ogląda i uczy się.
    A może Pan już przeskoczył prezesa NBP.
    Czy Pan też miękko ląduje ?

• Re: @zen_on - o tragicznej prognozie PRZEZNICZAKA cd Autor: maskopatol [5.173.18.*]
    "Ok, Ok, OKPo głębokiej analizie doszedłem do wniosku:Pan Paweł, na Prezesa TVP"
    Ale co mnie to interesuje?
    Przeźniczak jest użytkownikiem forum, tak jak i my. Jedna z różnic jest taka, że on swoje wyliczenia/prognozy wstawia. A my możemy je ocenić, analizować lub olać. A po czasie sprawdzić czy miał rację. Masz odwagę na voś takiego? Póki co masz średnią skuteczność:)
  • @_mietek_ Autor: ~fif_111 [165.225.95.*]
    Dnia 2022-09-08 o godz. 13:19 _mietek_ napisał(a):
    > Dnia 2022-09-08 o godz. 12:45 fif_111 napisał(a):
    >
    > > 1. zastosowania historycznie najwyżeszej rocznej marży netto do skrajnie pesymistycznego scenariusza
    >
    > wszyscy zakładaliśmy wzrost marży, więc jej utrzymanie można nazwać pesymistyczne - zważywszy na informacje, że zdecydowana należności itp. większość była pozabezpieczana.
    > Sam mnie przekonywałeś, że marża ma rosnąć, bo marki własne ....

Przy takim spadku sprzedaży założenie, że marża netto nie ucierpi nie powinno mieć miejsca.
    Popatrz np. na amortyzację, jeden z wielu kosztów stałych których nie da się w łatwy sposób ograniczyć (bez sporych strat-likwidacja/sprzedaż środka trwałego).
    https://i.imgur.com/fuYEpWA.png
    Poza amortyzacją są jeszcze koszty pracownicze - ludzie ogarniający sprzedaż z biur na cyprze nagle stracili rejon RU i UA.
    Efekt skali, który ma duży wpływ na marżę netto, został mocno ograniczony w skrajnie pesymistycznym scenariuszu.
    A u autozaoraka - no bajlando!, 2,5% marży netto utrzymane. hiehiehie
  • Re: @_mietek_ Autor: _mietek_ [95.143.246.*]
    Dnia 2022-09-12 o godz. 13:01 ~fif_111 napisał(a):
    > Dnia 2022-09-08 o godz. 13:19 _mietek_ napisał(a):
    > > Dnia 2022-09-08 o godz. 12:45 fif_111 napisał(a):
    > >
    > > > 1. zastosowania historycznie najwyżeszej rocznej marży netto do skrajnie pesymistycznego scenariusza
    > >
    > > wszyscy zakładaliśmy wzrost marży, więc jej utrzymanie można nazwać pesymistyczne - zważywszy na informacje, że zdecydowana należności itp. większość była pozabezpieczana.
    > > Sam mnie przekonywałeś, że marża ma rosnąć, bo marki własne ....
    >
    > Przy takim spadku sprzedaży założenie, że marża netto nie ucierpi nie powinno mieć miejsca.
    > Popatrz np. na amortyzację, jeden z wielu kosztów stałych których nie da się w łatwy sposób ograniczyć (bez sporych strat-likwidacja/sprzedaż środka trwałego).
    >https://i.imgur.com/fuYEpWA.png
    > Poza amortyzacją są jeszcze koszty pracownicze - ludzie ogarniający sprzedaż z biur na cyprze nagle stracili rejon RU i UA.
    > Efekt skali, który ma duży wpływ na marżę netto, został mocno ograniczony w skrajnie pesymistycznym scenariuszu.
    > A u autozaoraka - no bajlando!, 2,5% marży netto utrzymane. hiehiehie

no zgadza się.
    jak na bardzo pesymistyczny wariant to marża wysoka. Tyle. Myślę, że nie ma sensu byś się tym przejmował.

Wyjaśniłem, ze jego wersja bardzo pesymistyczny dotyczy tylko przychodów UA+RU za miesiące 3-12 ceteris paribus.

Reszta już "normalne" lub "realne" analizowanie. Żadnych spadków czy innych takich rzeczy. Zgadzam się z taką oceną sytuacji.
    Mi nie przeszkadza sformułowanie "najbardziej pesymistyczna".

[x]
ASBIS 1,47% 29,00 2023-03-30 17:03:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.