Kiedyś na Optimusie jak przejął Jakubas było za
1 akcje były dwie gratis ale tylko dla akcjonariuszy z akcjami.Kurs wtedy wystrzelił jak z katapulty i spółkę potem Jakubas sprzedał dla CD-Proiekt.Zarobiłem sporo teraz posiadam 50 tys akcji Hawe ale są gdzieś u Prezesa co z moimi akcjami nie wiem czy zostałem okradziony czy będzie kosmos na+++++ czas się dłuży?????????
Masz racje tu nie chodzi o nasze interesy tylko o ich interesy… w naszej sprawie jedynym słusznym ruchem byłoby nagłośnić sprawę poprzez liczne manifestacje ..
Jakby ktoś chciał znać odpowiedź na to pytanie, to może je zadać w odpowiednim ministerstwie, czyli Ministerstwie Aktywów Państwowych.
Kontakt ul. Krucza 36/Wspólna 6 00-522 Warszawa tel. +48 222 500 122 e-mail:
map@map.gov.pl
Pod powyższym adresem jest taki jak niżej, więc może lepiej wysłać ma obydwa, żeby mieć pewność, że ktoś to przeczyta
SekretariatJSasin@map.gov.pl
Przykład pisma:
Dzień dobry, W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 7 grudnia 2021 r. w sprawie wykazu podmiotów podlegających ochronie oraz właściwych dla nich organów kontroli, na liście podmiotów znalazła się spółka Hawe Telekom sp. z o.o. w restrukturyzacji z siedzibą w Warszawie (numer KRS: 0000108425).
W dniu 09.05.2022 r., w wyniku przekształcenia (w trybie art. 551 i in. Kodeksu Spółek Handlowych) spółki pod firmą Hawe Telekom sp. z o.o. w restrukturyzacji z siedzibą w Warszawie przy ul. Adama Naruszewicza 13A 02-627 Warszawa na mocy uchwały z dnia 9 maja 2022 r. podjętej na nadzwyczajnym zgromadzeniu wspólników, powstała spółka Hawe Telekom S.A. Nowa spółka została wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w dniu 15.07.2022 r. pod numerem KRS 0000981831.
Na dzień 2 września 2022 r. w KRS spółki Hawe Telekom sp. z o.o. w restrukturyzacji (numer KRS: 0000108425) w Dziale 6, Rubryka 4 - Informacja o połączeniu, podziale lub przekształceniu, nie ma informacji na temat przekształcenia spółki ze spółki z o.o. w spółkę S.A.
Proszę o informację, czy w związku z dokonanym przekształceniem, nowopowstały podmiot, mimo innej formy prawnej oraz innego numeru KRS, niewskazanego na liście podmiotów chronionych, nadal podlega ochronie zgodnie z rozporządzeniem z dnia 7 grudnia 2021 r.?
pytanie dotyczy interpretacji przepisów ustawy z dnia 24 lipca 2015 r. o kontroli niektórych inwestycji.
Na zasadach określonych w przepisach o dostępie do informacji publicznej nie można domagać się dokonywania przez organ wykładni prawa czy wytworzenia informacji w sprawie indywidualnej.
Wykładnia przepisów prawa, jak też ocena ich zastosowania, czyli swego rodzaju opinia prawna, nie stanowi informacji publicznej (por. postanowienie NSA z dnia 19 stycznia 2011 r., I OSK 8/11, postanowienie NSA z dnia 24 stycznia 2006 r. sygn. akt I OSK 928/05).
Pytania o udostępnienie informacji publicznej dotyczą bowiem jedynie sfery faktów, a nie ocen, planów czy zamierzeń dotyczących przyszłych działań organu w sprawach indywidualnych. Informacją publiczną nie są również żądania wyjaśnienia treści aktów, w tym przepisów prawa (wyrok WSA w Gdańsku z dnia 16 października 2019 r. sygn. II SAB/Gd 95/19).
Tego rodzaju żądania nie mieszczą się w sferze faktów i w konsekwencji nie można rozstrzygać owych żądań w trybie u.d.i.p. z tego mianowicie powodu, że nie jest spełniony jej zakres przedmiotowy. Tym samym na zasadach określonych w przepisach u.d.i.p. nie można domagać się dokonywania przez organ wykładni prawa.
Według mnie korzyść z tego jest taka, że jeśli ministerstwo wcześniej o tym nie wiedziało, to teraz o tej zmianie zostało przez nas poinformowane. Jeśli są ludźmi odpowiedzialnymi, to zajmą się tym tematem o ile rzezywiście jest taka potrzeba. Jeśli by się okazało, że przekształcenie spowodowało utratę kontroli nad spółką, a ministerstwo o tym wiedziało, ale nie zareagowało to ktoś będzie musiał ponieść konsekwencje.
W teorii cel tej zmiany jest taki jak napisał Aero, czyli przekształcenie długu w akcje. Chyba w raporcie rocznym Hawe Telekom za 2021 była taka informacja. To ma być nowa propozycja układowa. Jednak jak się czyta, że od grudnia 2017 roku spółka przygotowuje propozycje układowe i po pięciu latach nadal nie ma układu, to chyba można dojść do wniosku, że te wszystkie działania są pozorowane i oficjalny powód nie koniecznie jest tym prawdziwym.
P.s.
Inna sprawa, że można było odpowiedzieć na nasze pytanie w jednym zdaniu i nie trudzić się w wyjaśnianiu dlaczego nie możemy dostać odpowiedzi. Chyba, że taka formułka jest wysyłana na zasadzie kopiuj wklej i tylko zmieniają kilka słów, żeby pasowało do sytuacji.
Dnia 2022-09-09 o godz. 11:41 ~xxx napisał(a): > Według mnie korzyść z tego jest taka, że jeśli ministerstwo wcześniej o tym nie wiedziało, to teraz o tej zmianie zostało przez nas poinformowane. Jeśli są ludźmi odpowiedzialnymi, to zajmą się tym tematem o ile rzezywiście jest taka potrzeba. Jeśli by się okazało, że przekształcenie spowodowało utratę kontroli nad spółką, a ministerstwo o tym wiedziało, ale nie zareagowało to ktoś będzie musiał ponieść konsekwencje. > > W teorii cel tej zmiany jest taki jak napisał Aero, czyli przekształcenie długu w akcje. Chyba w raporcie rocznym Hawe Telekom za 2021 była taka informacja. To ma być nowa propozycja układowa. Jednak jak się czyta, że od grudnia 2017 roku spółka przygotowuje propozycje układowe i po pięciu latach nadal nie ma układu, to chyba można dojść do wniosku, że te wszystkie działania są pozorowane i oficjalny powód nie koniecznie jest tym prawdziwym. > > > > P.s. > > Inna sprawa, że można było odpowiedzieć na nasze pytanie w jednym zdaniu i nie trudzić się w wyjaśnianiu dlaczego nie możemy dostać odpowiedzi. Chyba, że taka formułka jest wysyłana na zasadzie kopiuj wklej i tylko zmieniają kilka słów, żeby pasowało do sytuacji.
Podmiot po przekształceniu na zasadzie sukcesji generalnej powinien wejść we wszystkie prawa i obowiązki dotychczasowego. Mam nadzieję, ze w sprawie ochrony tez nic się nie zmieni.
Nie wiem, czy dobrze Ciebie rozumiem? Czy chodzi Ci o to, że ten fakt jest nieistotny z punktu widzenia akcjonariuszy Hawe i niepotrzebnie się o tym rozpisujemy?
Według mnie sytuacja w Hawe Telekom jest istotna dla akcjonariuszy Hawe S.A. ponieważ jedynym istotnym składnikiem majątku Hawe S.A. były udziały w Mediatel, do którego należy 100% udziałów w Hawe Telekom. Bez Hawe Telekom spółka Hawe S.A. jest wydmuszką z długami.
W zasadzie to już się chyba stało, bo udziały w Mediatelu już są zarządzane przez kogoś innego i ten ktoś zwołał NWZA Mediatela, na którym wybierze sobie nowy zarząd. Następnie zwoła NWZA Hawe Telekom, na którym wybierze sobie nowy zarząd. A później nie wiem co chcą zrobić. Mogą np. podwyższyć kapitał przez emisję akcji dla podmiotu, na który się zgodzi ministerstwo. Jeśli udziały w Mediatel przejęła ARP, to może Hawe Telekom trafi do Exatela. I nic nam wtedy nie da NWZA w Hawe S.A.
Dnia 2022-09-09 o godz. 21:27 ~xxx napisał(a): > Nie wiem, czy dobrze Ciebie rozumiem? Czy chodzi Ci o to, że ten fakt jest nieistotny z punktu widzenia akcjonariuszy Hawe i niepotrzebnie się o tym rozpisujemy? > > Według mnie sytuacja w Hawe Telekom jest istotna dla akcjonariuszy Hawe S.A. ponieważ jedynym istotnym składnikiem majątku Hawe S.A. były udziały w Mediatel, do którego należy 100% udziałów w Hawe Telekom. Bez Hawe Telekom spółka Hawe S.A. jest wydmuszką z długami. > > W zasadzie to już się chyba stało, bo udziały w Mediatelu już są zarządzane przez kogoś innego i ten ktoś zwołał NWZA Mediatela, na którym wybierze sobie nowy zarząd. Następnie zwoła NWZA Hawe Telekom, na którym wybierze sobie nowy zarząd. A później nie wiem co chcą zrobić. Mogą np. podwyższyć kapitał przez emisję akcji dla podmiotu, na który się zgodzi ministerstwo. Jeśli udziały w Mediatel przejęła ARP, to może Hawe Telekom trafi do Exatela. I nic nam wtedy nie da NWZA w Hawe S.A.
Jeżeli to Skarb Państwa obejmie nowa emisję to nie sądzę, żeby nas ordynarnie odcięli. Byłbym zaskoczony, mocno. Tutaj dłużnikiem tak naprawdę była HT a HAWE S.A. gwarantem
Dnia 2022-09-09 o godz. 18:46 ~kenaj52 napisał(a): > A może xxx i aero pokusilibys'cie się spróbować wyjaśnić co ten dziwny fakt oznacza dla akcjonariuszy Hawe SA !
Tylko tyle, że ktoś obejmie akcje, pewnie będzie nowa emisja w HT.
Dnia 2022-09-11 o godz. 21:27 ~akcj napisał(a): > a może Ministerstwo chce odkupić nasze akcje? moje zaoferuję po 3zł >
Było by bardzo dobrze, gdyby jakiś inwestor zdecydował się odkupić nasze akcje aczkolwiek 3 zł to w tych czasach zdecydowanie za niska cena za te aktywa.
Dnia 2022-09-12 o godz. 21:01 ~kenaj52 napisał(a): > Jeśli ten "ktoś" obejmie emisję HT, to tak jakby objął Mediatela czyli nasze akcje Hawe SA także. Czyż nie ?