Czy będą mogli część tych pieniędzy przeznaczyć na I the inquisitor, albo zmniejszyć swoje zaangażowanie w tamtą produkcję wiedząc, że ma ona już wystarczające finansowanie?
Game Island podpisało umowę z wydawca.
Dostalo 1,7 miliona euro za część przychodów ze sprzedaży gry
The Dust. Wiem, że to czytacie. Sztos. Nie spodziewałem się takiego wyniku
Czyli znamy budżet na serum 7,5mln pln przy dzisiejszym kursie. Brawo TD i gratuluję GIsland. Z komunikatu wiemy, że budżet może wzrosnąć oraz od pierwszej kopii GI będzie otrzymywać wpływy. To dobrze. Niech to bedzie 5, czy 10% z gry do czasu zwrotu nakladów, a później ten wskaźnik może się zmienić. Czyli jeszcze zostało info o wydawcy inkwizytora. Czekamy i trzymamy kciuki za powodzenie projektów
Ale on pisał ze grupa The Dust będzie miała kilka może kilkanaście procent od pierwszej sztuki sprzedanej gry. Co szczerze nie jest rynkowym standardem patrz PCF i inne spółki które najpierw musza odrobić recoup a potem dopiero mogą liczyć na przychody.
Z tego co kiedyś obiło mi się o uszy to budżet Inkwizytora miał być ok 7-8 mln. Czyli podobnie co Serum. Pytanie jak będzie skonstruowana umowa. Inwestor, Wydawca, TD, Piekara. Wiedząc, że TD chce zachować IP. Myślę, że nie będzie to zła umowa, czyli będzie dobra dla TD.
A skąd wiecie że budżet serum to 7mln? Przecież nie tego dotyczy komunikat tylko tego ile póki co z tego dostaną w zamian za % udział przychodów ze sprzedaży gry.
Umowa opiewa na 1,75 mln EUR, z czego 1,60 mln EUR to budżet produkcyjny gry, który zostanie przekazany przez Toplitz do Game Island, a 0,15 mln EUR zostanie przeznaczone przez Wydawcę na marketing projektu, przy czym po obopólnej zgodzie kwota ta może ulec powiększeniu. Co istotne, spółce Game Island będzie przysługiwała część przychodów (revenue share) uzyskanych już od pierwszej sprzedanej kopii Serum.
Ja tu nie widzę udziałów od sprzedaży ale widzę "budżet produkcyjny"
Ale przecież napisali „co istotne, spółce Game Island będzie przysługiwała cześć przychodów (renvenue share) uzyskanych już od pierwszej sprzedanej kopii Serum. „
Więc jak nie widzisz udziału od sprzedaży ? Budżet jasno wynika i jest pewnie na ten moment ustalony w okolicy 7/8 mln zł. Pamiętajcie że Game Island pozyskało tez już ponad milion zł i cześć tych środków przeznaczyło na Serum. Z tego co widziałem pieniądze nie poszły w błoto bo gra wyglada fenomenalnie już na UE4 a co dopiero na UE5.
Racja ale wątpię żeby podawali taki szczegół jeżeli nie miałby on istotnej wartości. Może mają 1% albo 30%. Jeżeli już od EA to może mieć to fundamentalne znaczenie. Pożyjemy zobaczymy.