Dnia 2022-03-16 o godz. 16:10 ~Jery napisał(a): > Piękne info ciekawe czy Aviva dokupuje czy ktoś nowy.Lepiej żeby ktoś nowy !
Przecież tu nikt nie dokupuje! Tu jest podbitka przed transakcją sprzedaży przez właścicieli, żeby sprzedać z dyskontem od tej podbitki. Właśnie o tym mówi ostatnie Espi. Przeczytali?
Czyli: było po 17 zł / akcja, ale musieli by sprzedać po 15 z dyskontem, kurs by zleciał na pysk.
No to dość małym kapitałem skupują akcje i pompują na cenę 22 zł. Małym kapitałem, bo skupili parę tysięcy akcji ponad normalny obrót (a może i tyle nie), a w Espi uwolnione z lockupu są miliony akcji (jeśli dobrze widzę). Ciekawe, po ile będzie transakcja, strzelam, że po 18 zł. Czyli dyskont 20%, ale wcześniej dostaliby 15 zł, a teraz 18 zł i bez narzekania, więc to i tak jest zysk 20% względem 15 zł. 15 zł x 120% = 18 zł.
A te 3 złote różnicy na milionach akcji to są miliony złotych więcej w kieszeni sprzedających.
I tak to się robi, panowie i panie. Ciężkie jest życie drobnego inwestora długoterminowego. Wiele razy się naciąłem, chociaż oczywiście trzymam akcje nawet kupione po wysokiej cenie. Chyba że mnie wkurzą, niestety. Takie same numery były z Medinice przed emisją, z Pure przed emisją i jeszcze z wieloma spółkami, których sobie teraz nie przypomnę. A jak Medinice nie zrobił podbitki, to byli bardzo niezadowoleni z wyceny i uzyskanego kapitału. A jak zrobił podbitkę, to ubrał nieraz i po 40 zł co niektórych (teraz akcje są po 16, ale były i po 13 - niesamowity zjazd). Kto wytrzyma takie obsuwy? Trzeba naprawdę stosować aktywne zarządzanie kapitałem, bo zjazdu o 70% nie idzie wytrzymać.
Teraz dyskont na akcjach WPR będzie więc 20% i nabywca będzie bardzo happy.
Ale z czego ma być happy drobny inwestor? C/Z = 42 na dzień dzisiejszy, czyli bardzo dużo. Horrendalna wycena - nawet jak na spółkę IT rozwojową. No trzeba mieć jakiś umiar, niestety. Średnia dla sektora to 12. Więc jak tu kupować po takiej wycenie, przy takim CZ? Bez sensu, choćby nie wiem, co obiecywali. Po prostu przy takim CZ się sprzedaje.
I ja wiem, że ta spółka ma mieć zyski. Ale będą zyski, albo i nie będzie, ale (prawie) na pewno będzie koniec popytu i podbijania ceny i cena zjedzie na te przysłowiowe 15 zł. I będzie ubijanie dna... ktoś napisałem na Medinice "spotkamy się przy 14 zł" - mało go tam nie zjadłem. Miał rację i teraz ja piszę "spotkamy się przy 15 zł". Zobaczymy, czy się spełni.
Pomyśl. Nie wiem, ile jesteś na giełdzie, ale zawsze robią podbitkę przed sprzedażą. Taka forma negocjacji z kupującym. Nie chcesz kupić drożej - sprzedamy drożej na rynku. W końcu.
Nie wiem i nie obchodzi mnie, czy kupujący to wiedzą i czy umieją liczyć. Tu chodzi o to, kto komu ożeni papier po wyższej/niższej cenie, a drobni inwestorzy są tutaj tylko narzędziem do osiągnięcia celu.
Nie wiem, ile czasu jesteś na giełdzie, ale podejrzewam, że nie tak długo i nie rozumiesz, co tu się dzieje. Tylko proszę, nie licytujmy się, nie mów, że "na pewno dłużej niż ja".
Jeszcze ostatnio podobny schemat był grany na TEN. Tam też zrobili podbitkę, ogłosili ABB, ale potem nie znalazł się żaden kupujący i cena wybiła dno, a potem kolejne dno i kolejne dno... czego nie rozumiesz?
A was nie dziwi, że spółka ni z tego, ni z owego rośnie w jeden dzień o 20%, a potem (jeszcze tego samego dnia) wychodzi Espi o potencjalnej transakcji?
Tak ciężko skojarzyć dwa fakty?
Czemu tu tylu niedowiarków próbuje podważać to, co piszę?
Myślicie, że nagle zachciało się komuś kupić tak, żeby podbić o 20%? Przecież ten ktoś spokojnie by kupił przez wiele dni bez żadnej podbitki. Albo z minimalną, jeśli podaży tyle nie ma. Więc to znaczy, że coś tu jest nie tak.
Pewnie, że byli wariaci, co podbijali inne spółki - pamiętny przykład Mobruku, gdzie jakiś Szwed wchodził chyba po PKC i podbił z 380 do 420 zł w kilkanaście minut.
No dobra, może i tutaj jakiś Szwed na chama wchodzi, hahaha. Tylko skąd to Espi się wzięło.
Czyli podsumowując ten cały Capital cośtam, który jest jednym z głównych udziałowców, który odpowiada też za SKINWALLET, to po prostu śliskie kręty co chcą przyrobić siano na frajerach detalicznych przy użyciu start-up'u?
jak kupują poza rynkiem to zawsze odbija sie to na notowaniach, musi, nawet siedzący długo na giełdzie powinni to wiedzić, ceny akcji nie są tylko i wyłącznie ustalane przez sesje giełdowe. Stąd macie podbitke 20%z zaskoczenia. Jak zaksięgują i uprawomocnią to kurs znowu z nienacka sie zmieni. Pozdrawiam iwestory :))
Dnia 2022-03-23 o godz. 18:49 ~Jery napisał(a): > Coś się Twoje teorie niezgadzają
Mówisz o teorii oote? Wszystko się zgadza, zawsze. Widać, że ktoś sypie ostro, a cena coraz wyższa. Ciekawe dlaczego? Bez sensu, bo sypanie = spadek ceny - zawsze.
No więc czemu? Może być tak, że ktoś z wora do wora przerzuca po wysokiej cenie i czeka, aż mu ktoś odkupi w międzyczasie.
Jak rzeczywiście nikt nie odkupuje, tylko są transakcje własne z wora do wora - wtedy obniża cenę i dalej przerzuca z wora do wora po niższej cenie.