• Negatywna formacja świecowa:) Autor: ~BBI [172.70.34.*]
    Mam negatywna formację świecową. Tzw. wisielec został wczoraj narysowany. Podobnie było 16 sierpnia ub, roku, kiedy kurs sięgnął maksimum, a potem spadł z 7 złotych do 4,81 w grudniu.
    Wisielec
    12 sty
    Wisielec
    7 sty
    Odwrócony Młot
    7 gru
    Młot
    5 paź
    Wisielec
    16 sie
  • Re: Negatywna formacja świecowa:) Autor: ~BBI [172.70.34.*]
    Tu źródło: https://www.biznesradar.pl/notowania/BBI-DEVELOPMENT#1d_lin_lin
  • Re: Negatywna formacja świecowa:) Autor: ~Sayamara [31.179.123.*]
    Mam świecę w du....e.
  • Re: Negatywna formacja świecowa:) Autor: ~BBI [172.68.55.*]
    Widocznie lubisz:) Rozjerzyj się po okolicy, może trafisz coś lepszego, naturalnego...:)
  • Re: dlaczego NIKT NIE CZYTA tych BZDUR i Wypocin trola @BBI ??? Autor: ~alL [172.70.57.*]
    jw
  • Re: dlaczego NIKT NIE CZYTA tych BZDUR i Wypocin trola @BBI ??? Autor: ~alL [172.70.57.*]

W mojej ocenie takich powodów nie ma, istnieja powodu do trzymania kursu za twarz, a nawet tłuczenia go i odbierania tanio akcji od sfrustrowanej drobnicy.
    Od 2019 roku do dziś wolumen obrotów wynosi 4 mln akcji, ale nikt z duzych poza Quercusem, który sprzedał < 200 k akcji, walorów się nie wyzbywał. Kto zatem sprzedał 3,8 mln akcji, czyli ok. 38% wszystkich akcji? Jeśli ten wolumen powstał w wyniku zwyczajnych transakcji, to możemy założyc, że zdecydowana wiekszość akcjonariatu drobnego ( 3,8 mln akcji z ok. 5,5 mln akcji) wynieniła sie i większość ma niską cenę zakupu akcji, ok. 4 złotych.
    Możemy także założyć, że te akcji kupiła od sfrustrowanej drobnicy ZGI, która nastepnie sprzeda ten całkiem pokaźny pakiet akcji w wezwaniu/wezwaniach. Ja zakładam, że jeśli wezwanie zostanie ogłoszone właśnie po 5 złotych, to ZGI na nie odpowie i akcje sprzeda.
    Może być też i tak, że część z w/w wolumenu 4 mln akcji kupiła drobnica, a częśc ZGI.
    W żadnyym z w/w możliwości nie widać ew. powodów do wzrostów kursu przed ogłoszeniem wezwania.
    Drobnica z natury nie posiada znaczących zasobów kapitału i kursu nie ruszy na północ w sposób trwały. Widać to po minimalnym wolumenie obrotów oraz liczbie zleceń sw karnecie. Tłoku ta nie ma, pojedyńcze zlecenia od inwestorów.
    ZGI natomiast kapitał posiada, ale nie ma powodu, żeby kurs windować powyżej 5 złotych, ponieważ zakłada, podobnie jak ja, że wezwanie będzie po nominale. A nawet gdyby miałoby być wyżej, to i tak nie ma powodu, żeby kurs na rynku był ciągnięty na północ. Jest dokładnie odwrotnie: ZGI jest zainteresowana tłuczeniem kursu. I to się dzieje, czyż nie?
    Ja zakładam, że tu drobica już kupiła akcje, tyle ile mogła i w grze jej w zasadzie nie ma. Drobnica czeka na wzrosty, co widać po wściekłych i rozpaczliwych wpisach na forum, gdy kurs spada nieustannie. Za kilka miesięcy ich sfrustrowani autorzy zaczną sprzedawać akcje, gdy kurs, w najlepszym wypadku, nadal bedzie tu, gdzie jest dziś. I o to chodzi, o to chodzi.
    Drobnica zostanie wykupiona przez ZGI, ZGI sprzeda akcje w wezwaniach po nominale, Na koniec w akcjonariacie zostaną fundusze i członkowie zarządu. Wtedy zostanie ogłoszone wezwanie po cenie maksymalnej, to znaczy po 20 złotych i fundusze akcje sprzedada, być może z nominalnym zyskiem. W akcjonariacie pozostaną wtedy tylko lub prawie tylko czlonkowie zarządu, w kasie dziesiątki milionów złotych zaoszczędzonych przy realizacji skupu i umorznia ok. 8,7 mln akcji, projekt RT i Pasaż Simona. Spółka zakończy wtedy swój zywot na GPW i zostanie wycofana z rynku publicznego.
    Taka jest moja spekulacja.
  • Re: Negatywna formacja świecowa:) Autor: ~BBi [172.70.210.*]
    Nie ma go, wystarczy wystawić kilakset akcji i już zapał kupujących gasnie. Dlaczego? Dlatego, że tu popyt jest sztuczny, a podaz prawdziwa. Poniewaz jednak gołym okiem widać, że chetnych do kupowania wielu nie ma, to i w karnecie podaz musi być sterowana. I jest.
    taka jest moja spekulacja.:)
  • Re: Negatywna formacja świecowa:) Autor: ~BBi [172.70.57.*]
    Nie będzie trwałyc wzrostów, poniewaz nie ma zainteresowanych kupowaniem akcji BBI. Statystyki sa tutaj bezwględne i pokazują, to, co napisałem wyżej. Ostatnie WZA zadecydowało o przedłużeniu programu emisji obligacji. Dlaczego? Dlatego, że zdaniem WZA ew. zyski ze sprzedazy Konesera czy części udziałow w RT nie wystarczą na pokrycie bieżących zobowiazań oraz nowe inwestycje. Obligacje wykluczają wypłatę jakiejkolwiek dywidendy. I dlatego żadnej dywdidnedy nie będzie, ponieważ WZA nie podejmie takiej uchwały, która byłaby sprzeczna z uchwałą o przedłuzeniu programu emisji obligacji. Jedna wyklucza drugą, czyz nie. A bez emisji obligacji spólka nię będzie miała pieniędzy na działanośc. Koło się zamyka, kwestia wyimaginowanej dywidendy zostaje ostatecznie rozstrzygnieta negatywnie.
    Taka jest moja spekulacja.
  • Re: Negatywna formacja świecowa:) Autor: ~BBi [178.63.43.*]
    Po co o tym piszę? Po to, żeby pokazać, że posiadania akcji BBI przez dużych, ale nie posiadajacych większości akcjonariuszy nie ma sensu, jesli liczą oni na dywidendę. O ile przed kilkoma laty Quercus prawdopodobnie na to liczył, jak i na wzrost lursu w związku z wynikami finansowymi, to obecnie już tej wiary nie ma i dlatego sprzedał już (wszystkie?) akcje. Podobnie p. Radziwiłł sprzedał pakiet blisko 7%. Teraz pora na Norwegów i OFE NN? Dlaczego zatem FIZ ze stajni AF kupił blisko 9%. Czyzby analitycy tego funduszu nie widzieli tego, co widzi każdy czytelnik sprawozdań finansowych. Po co bierze sobie dobrowolnie na plecy krzyż, który wczesniej dźiwgał Quercus. Dźwigał przez lata i stracił ok. 2/3 z zainwestowanej kwoty. Czy FIZ z AF mając ok. 9% akcji będzie miał wpływ na zarząd? Nie bedzie miał, ponieważ obcenie czlonkowie zarządu działając w porozumieniu kontrolują ofucjlanie ok. 21 %, a więc > 2x więcej niż AF. Po co zatem był ten zakup blisko 9% akcji? Dywidendy nie będzie, wpływu na zarząd nie będzie, będą za to troski i zgryzoty, które do tej pory miał Quercus i p. Radziwiłł, a mają nada wszyscy akcjonariusze poza człnkowie zarzadu.
    Ja podjerzewam, że podowdem kupna blisko 9% akcji przez FIZ ze stajni AF jest plan wrogiego przejęcia, samodzielnie lub w porozumieniu z innymi, znaczącymi akcjonariuszami. To tłumaczy wzmożoną aktywność zakupową członków zarzadu, którzy kupili ok. 8% akcji, płacą blisko 100% więcej niz zrobiliby to, kupując akcje w ostatnich dwóch latach. Panowie ci musza sie poważne powody do takiej rozrzutności, czyż nie?
    Akcje BBI kupił FIZ, czyli zamkniety fundusz, gdzie może być tylko jeden kapitałodawca-udziałowiec. On to pozostaje w cieniu, nie musi się ujawniać. Cała sprawa zakupów pozstawać może w tajemnicy, a o to przeciez chodzi w takich przedsięwzięciach, czyż nie?:)
    Jeśłi moja spekulacje jest słuszan, wówczas w nieodległej przyszłości pojawią sie komunikaty o nowych akcjonariusza lub/i zwiekszani zaangazowania przez FIZ AF. To spowoduje, tak spekuluje, dalsze zalkupy akcji przez cżłonków zarzadu, a wielki finał odbędzie sie prawdopodonie na WZA w czerwcu.
    Taka jest moja spekulacja.:)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.85.10.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Negatywna formacja świecowa:) Autor: ~BBi [195.181.161.*]
    znowu byles niegrzeczny i admin dal ci po lapach.....
  • Re: Negatywna formacja świecowa:) Autor: ~ree [178.63.43.*]
    mist
  • Re: Negatywna formacja świecowa:) Autor: ~Vipera [46.204.44.*]
    Poczekam.Mam czas i kasę.
[x]
BBIDEV 4,66% 4,94 2023-09-28 16:12:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.