Kto powiedzial ze smutny??Ty ??? dlugokresowa strategia idzie do przodu, maja inwestorow instytucjonalnych ktorzy nie patrza na okresowe zjazdy, a realizuja polityke inwestycyjna. Maja w SF do zrealizowania projekt na ponad 25 mln zl w 2022 rok - inwestycyjny.
Tu Was zdziwie - Jakbyscie czytali z uwaga - to Simfabric ma czesciowe dofinansowanie na ten projekt z M.Rozwoju a reszte otrzymało od Funduszu zewnetrznego - jako inwestora. Inaczej nie mogliby podpisac umowy o dofinansowanie. Takze maja srodki zabezpieczone. Zaskoczeni?? Tak krzyczycie a nie czytacie tego co jest istotne. Ten projekt inwestycyjny nie jest zagrozony. Co wiecej - realizowany w kooperacji bedzie z kilkoma innymi spolkami
Piotrze- czytaj bardziej umowy z M.Rozwoju - wtedy zrozumiesz ze SF ma srodki zabezpieczone. Inwestycja w toku.
"Maja w SF do zrealizowania projekt na ponad 25 mln zl w 2022 rok - inwestycyjny."
I to wg mnie będzie temat, który ostatecznie pogrąży Simfabric (jak banki pod finansowanie zrobią dokładną analizę przepływów pieniężnych). Obstawiam, że inwestycja Simfabric "centrum i symulatory życia w kosmosie" jeśli w ogóle będzie zrealizowana to w czwartej kolejności (czasowej). Po CPK i Polskiej Elektrowni Jądrowej i Izerze :-)
Tak? Polska Elektrownia Jądrowa jest planowana na 2030 ... a jeszcze nie słyszałem o tego typu inwestycjach, które byłyby oddane na czas :-) Ale jeśli sugerujesz, ze Centrum SimFabric powstanie i tak później ... to i tak nie wierzę (wg mnie w ogóle nie powstanie) :)
Tu Was zdziwie - Jakbyscie czytali z uwaga - to Simfabric ma czesciowe dofinansowanie na ten projekt z M.Rozwoju a reszte otrzymało od Funduszu zewnetrznego - jako inwestora. Inaczej nie mogliby podpisac umowy o dofinansowanie. Takze maja srodki zabezpieczone. Zaskoczeni?? Tak krzyczycie a nie czytacie tego co jest istotne. Ten projekt inwestycyjny nie jest zagrozony. Co wiecej - realizowany w kooperacji bedzie z kilkoma innymi spolkami
Dzięki za info. Merytoryczny głos na tym forum to rzadkość. Jeśli możesz to podaj więcej informacji - jacy to inwestorzy?
Totalnie mnie zaskoczyłeś tym info bo osobiście uważam, że ten projekt się nie uda (nawet jeśli zostanie zrobiony). Przypomina mi on sprawę centrum multimedialnego z Nowego Sącza ...
Szukałem i nie znalazłem info o "inwestorze i finansowaniu" - szukałem w sieci i w raportach Sim. Jeżeli możesz to podaj jakieś źródło tych rewelacji.
Znalazłem tylko:
cyt: "Jak wyjaśnia spółka, celem projektu jest budowa Centrum Badawczo-Rozwojowego poprzez nabycie infrastruktury B+R, która służyć będzie prowadzeniu prac badawczo-rozwojowych na rzecz tworzenia innowacyjnych produktów: komercyjnego symulatora badawczo-rozwojowego dla przemysłu kosmicznego i rozrywkowego oraz systemu do digitalizacji przestrzennej i pomiaru ruchu. „Kluczowym punktem agendy badawczo-rozwojowej projektu, będzie opracowanie własnego silnika graficznego Space Engine 3D do tworzenia superrealistycznych symulatorów przestrzeni kosmicznej, kierowanych zarówno do przemysłu rozrywkowego, jak i do największych Agencji Kosmicznych” – czytamy także. W przygotowaniu innowacyjnych rozwiązań Centrum będzie korzystało z technologii: Fotogrametrii, MoCap, sztucznej inteligencji, uczenia maszynowego i własnych narzędzi i rozwiązań informatycznych. " źródło: https://inwestycje.pl/gaming/simfabric-otrzyma-1175-mln-zl-dofinansowania-na-budowe-centrum-br/
Dla mnie to stek bzdur - PR w najgorszym wydaniu :-) Jak czytam o tym, że firma, która od 2 lat nie potrafi stworzyć własnej gry na PC ma wykonać silnik graficzny Space Engine 3D ... to mi się od razu miło robi xD. A po tym jak słyszę o fotogrametrii, MoCap, AI .... no to już.... tylko komputerów kwantowych brakuje :)
Wniosek o dofinansowanie zlozony do M.Rozwoju - jest publicznie dostepny - gdyz sa to pieniadze publiczne. Z ciekawosci jako akcjonariusz zapoznalem sie, umowa ktora jest podpisana przedstawia we wniosku wszelkie wymogi ktore trzeba bylo spelnic aby uzyskac zgode i podpis - zatem SF musialo pokazac posiadanie srodkow oraz inwestora. Z tego co widzialem , warunki spelnilo. Nie widze zagrozenia w tym projekcie, w M.Rozwoju pozytywnie wypowiadaja sie na temat tego przedsiewziecia i wspieraja. Duzo zalezy komu to zleci- wybudowanie bo reszta to sprzet , duzo sprzetu ktory chce SF nabyc do produkcji - mocapy, fotogrametria itd
Próbowałem znaleźć ten wniosek - bezskutecznie. Podeślij link jeśli posiadasz.
A niezależnie od tego - z tego co pamiętam to wystarczy mieć promesę na finansowanie, a nie zapewnione finansowanie. A to bardzo istotna różnica. Zobaczymy czy coś z tego będzie (w 2023/24 - tak planują zakończenie budowy).
Nie, nie ma tam promesy. Musisz udac sie sam do M.Rozwoju a wczesniej umowic ze chcesz przejrzec umowe i wniosek. Srodki publiczne wiec kazdy podatnik ma do tego wglad. Nie ma promesy kedytowej, maja srodki na budowe oraz inwestora. Powinni teraz zakupic ziemie oraz zlozyc aktualizacje pozwolenia na budowe zgodnie z dokumentacja w umowie. Jesli jestes z Warszawy to po Sylwestrze polecam zajrzec do Ministerstwa. Wylacznie maja prywatne finansowanie, brak kredytow czy pozyczek.
Do MR sie nie wybiorę, aż tak mi nie zależy na tym co tam na papierze jest napisane - rzeczywistość i czas to zweryfikują :-) Dzięki za merytoryczną wymianę zdań - to miło, ze przedstawiciel SF wypowiada się na forum :) To lepsze od bluzgania gości typu Mi i paru innych.