• Pytanie do forexowców Autor: ~ziggy [83.26.162.*]
    Mam pytanie. Bo od lat gram na kontraktach terminowych na GPW i chciałbym spróbować swoich sił na foreksie. Czytam o tym i niestety odnoszę wrażenie, że handel powiedzmy taki "średnioterminowy" tzn. taki, w którym pozycja jest otwarta od 1 sesji do kilkudziesięciu, jest niemożliwy. A ściślej rzecz biorąc całkowicie nieopłacalny, bo cały ewentualny zysk zostanie zjedzony przez opłaty za rolowanie pozycji. Nie pamiętam dokładnie nazwy tej opłaty, ale wszędzie gdzie czytam pojawia się jakaś opłata za przetrzymanie pozycji na kolejną sesję. Na rynku futures na GPW (i zapewne na innych giełdach podobnie) nie ma takiej opłaty. Czy dobrze rozumiem, czy może coś przeoczyłem? Handel na jednej sesji (intraday) czy nawet, w zależności od sytuacji na rynku, na kilka sesji, czyli po prostu hazard mnie nie interesuje.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: ~Mądry [188.147.34.*]
    Kontrakty terminowe na GPW, które jak napisałeś obstawiasz, mają to do siebie że kończą się w określonym terminie. Natomiast kontrakty różnicowe na forexie nie ulegają ekspiracji, są one automatycznie przedłużane (instrument bazowy wygasa ale broker automatycznie obstawia za Ciebie kontrakt z kolejnej serii). To tak jakbyś Ty trzymał kontrakt na GPW do wygaśnięcia i po rozliczeniu automatycznie kupił kontrakt na ten sam instrument/surowiec z kolejnej serii, różnica w cenie tych dwóch kontraktów jest nazwana opłatą za rolowanie i ma według brokera neutralny wpływ na inwestora - raz zarobisz, raz stracisz. Daty rolowań dla poszczególnych instrumentów są zazwyczaj dostępne na stronie brokera.
    Opłata pobierana z sesji na sesje, o której piszesz to opłata za punkty swap. Ta opłata jest ustalona z góry i każdy broker ma tabelkę przypisującą odpowiednią opłatę za pozycję o wielkości 1 lot danego instrumentu dla każdej z pozycji (krótka i długa).

Np. dla rachunku alior trader w tej chwili, dla instrumentu AUDCAD, masz -16.48zł pozycja długa, -13.18zł pozycja krótka. Zdarza się że opłata jest na +, np. dla pozycji krótkiej na USDTRY, jednak jest to rzadkość.

Dla AUDCAD, 100 000 AUD to ok. 290 tyś. zł, 16.48zł to ok. 0.006% opłaty dziennej za utrzymanie pozycji.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: geraldotremblay [122.173.30.*]
    Opłata swap jest pobierana w handlu na rynku Forex, jeśli transakcja jest przeprowadzana przez noc. Dlatego wskazane jest zamknięcie pozycji przed zamknięciem rynku.

Dodam, że opłata za punkty SWAP wynika z różnicy stóp procentowych dla danych par walutowych lub kosztów przechowywania danej waluty.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: ~ziggy [83.26.162.*]
    Dziękuję za wyjaśnienia.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: shortfig [107.175.13.*]
    Różni brokerzy mają różne struktury cenowe w zależności od oferowanych usług. Jeśli w dowolnym momencie poczujesz, że broker pobiera zbyt dużo lub nie jest godny usług, możesz je po prostu zmienić i poszukać nowego.

• Re: Pytanie do forexowców Autor: juanitawaters [196.245.161.*]
    Kwota, którą płacisz swojemu brokerowi za utrzymanie pozycji przez noc, nazywana jest opłatami swap. Powinieneś spróbować znaleźć tanich brokerów, którzy pobierają niższe opłaty.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: gimcrack [154.13.50.*]
    handlarze jednodniowi mogą być opłacalni tylko wtedy, gdy znajdą brokera z niskimi spreadami i stawkami prowizji. W przeciwnym razie wszystkie opłaty za sumę byłyby w przybliżeniu równe kosztom swapów w transakcjach typu swing.

• Re: Pytanie do forexowców Autor: ~Łukasz [185.241.198.*]
    Siema, chodzi Ci o opłatę SWAP. Poszukaj brokera, który da CI możliwość założenia konta islamskiego. Najlepiej z dźwignią 1:500 a nie tą śmieszną 1:30, którą wymusza Unia. U mnie takim brokerem jest BlackBull - u Ciebie może to być ktokolwiek. Dawniej bym CI polecił IC Markets (islamic account) ale nie wiem jak teraz u nich z dźwignią - dostaję różne info. Także możesz jak ja grać w średnim terminie. Zauważyłem, że zmienność się stabilizuje od interwału H4 a wejścia robię na M15, gdzie szukam akumulacji oraz jakiś manipulacji typu fąłszywe wybicie zakumulacji tzw. stop hunting czy też spring. No i poczytaj sobie o tej grze jakieś książki: Larry Williams, Robert Miner, Rafał Glinicki albo ostatnio taka nowa wyszła zaraz tylko odszukam fote.... o jest w załączeniu. Dobra pozycja
    kupiona na Allegro

https://i.ebayimg.com/00/s/ODAwWDUzNQ==/z/M6IAAOSwERxhH-EP/$_20.JPG
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: herthashipley [195.234.125.*]
    Rozumiem twoją troskę, ale jeśli rozejrzysz się i poszukasz, znajdziesz dobrych tanich brokerów, którzy nie obciążą cię zbytnio za utrzymywanie pozycji przez noc. Możesz spróbować FinproTrading, ich koszty swapów są znacznie niższe niż u innych znanych mi brokerów.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: lfshammuhaft [196.245.159.*]
    Nie jesteś zobowiązany do pozostania z jednym brokerem. Możesz je zmieniać, jeśli będziesz znajdować lepszych brokerów, którzy dobrze pasują do Twoich potrzeb handlowych.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: dingy [172.70.162.*]
    Mówisz o opłacie swap i są 3 sposoby na jej uniknięcie. Możesz zostać daytraderem i zamykać pozycje do 22:00 GMT, handlować w kierunku waluty, która oferuje pozytywny swap lub otworzyć konto islamskie bez swapów.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: reldatargosy [196.245.244.*]
    Rozumiem twoją obawę, że nie jesteś zainteresowany uiszczeniem opłaty swap, która jest nakładana na handlowców za utrzymywanie pozycji przez noc. Z pewnością możesz znaleźć brokera, który oferuje niskie opłaty swap, ale nie możesz tego uniknąć.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: ~Dagmara [83.29.62.*]
    Zdecydowałam się zmienić brokera, wybrałam regulowanego, z solidnym okresem pracy na rynku, normalną reputacją i akceptowalnymi warunkami handlowymi, a także szybką wypłatą zysków. FxPro spełnia wszystkie moje wymagania. Wpłaciłam już 500 j.p. do FxPro i osiągnąłam niewielki zysk. Jestem zadowolona z dotychczasowych usług FxPro.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: ~Mirosław [83.29.74.*]
    Z fxpro korzystam już od ponad roku. To, co mnie cieszy, to niezawodność i jakość usług przy rozsądnych prowizjach i początkowym depozycie. Rozrzut jest dla mnie bardzo dobry. Jestem również bardzo zadowolony z platformy. Działa stabilnie i bez nieprzyjemnych niespodzianek. Wszystko jest jasne intuicyjnie. Nie mogę powiedzieć, że wycofują się natychmiast, ale jestem zadowolony z przedziału czasowego 1-2 dni. Nie chcę powiedzieć, że jestem zadowolony z terminu 1-2 dni.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: ~Hubert [83.29.63.*]
    Zapisałem się do nich kilka miesięcy temu. Na moją decyzję wpłynął fakt, że FxPro to raczej stara i znana firma o dobrej reputacji, a ich warunki handlowe mi odpowiadają. Jak na razie tylko pozytywne wrażenia z serwisu.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: ~Gabriel [84.17.55.*]
    Nigdy nie korzystałem z tego typu pośrednictwa, nie robią nic złego. Mają dobrą analitykę, a ich kolosalne wypłaty nie są takie złe. Podoba mi się również ich analityka. Chciałbym również wspomnieć o bardzo dobrym zestawie narzędzi i metod wycofania. Dam im 4/5 gwiazdek.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: ~Sebastian [83.29.66.*]
    Jestem zadowolony z programu fxpro. Oferują one przyzwoitą realizację zleceń oraz stabilne działanie platformy. Wygodna dźwignia finansowa i wąskie spready. Użytkownik może wybierać spośród szerokiej gamy instrumentów handlowych. Dostępnych jest wiele opcji wypłat i są one dość szybkie. Ponadto mogę korzystać z moich EA bez żadnych ograniczeń.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: huzzah [122.173.26.*]
    Sprawdź trend. Handel z trendem jest bezpieczniejszy i łatwiejszy do zrozumienia.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: thermograph [122.173.31.*]
    Czasami przeciwstawianie się rynkowi może być opłacalne, ale musisz mieć silną strategię zarządzania ryzykiem i pieniędzmi, aby poradzić sobie ze wszystkim, co stanie ci na drodze.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: sabineyamamoto [122.173.29.*]
    Najlepsze, co mogę zasugerować, to handel w kierunku waluty. Ale wcześniej wykonaj test wsteczny i test w przód. Rynek może się zmienić w każdej chwili.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: gongoozle [185.164.137.*]
    Wszystko zależy od Twoich wymagań handlowych. Musisz szukać opcji, które działają dla Ciebie.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: eribzoetic [192.71.144.*]
    Turnkeyforex ma rozsądne stawki swap, możesz je wypróbować.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: autotomy [122.173.28.*]
    Jeśli zostawiasz otwartą pozycję na noc, nie sądzę, że istnieje sposób na uniknięcie opłat za rolowanie. Rozważ więc zamknięcie transakcji do końca dnia, jeśli nie chcesz ich płacić.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: chersonese [122.173.28.*]
    Opłata za noc, o której mowa, nazywa się „swap”, a opłata ta jest pobierana przez brokera za przeniesienie transakcji na następny dzień. Ponieważ nie jesteś zainteresowany byciem traderem intraday, możesz skorzystać z usług brokerów z niskimi opłatami.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: chitchat [122.173.28.*]
    Zobacz, w zależności od Twojego stylu handlu i tego, jak chcesz iść dalej, wybierz strategię i trzymaj się jej. Wygląda na to, że nie chcesz być traderem intraday, badaj i zmieniaj.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: ambustion [122.173.30.*]
    Forex to przede wszystkim nie hazard. Jeśli nie chcesz być traderem intraday, poszukaj innej strategii, która najbardziej Ci odpowiada.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: peevertanky [89.42.31.*]
    Jeśli będziesz dalej porównywać handel na rynku Forex do hazardu, staniesz się hazardzistą, a nie traderem. Twój sposób myślenia ma do odegrania rolę w twoich transakcjach. Jeśli chodzi o wybór strategii, wybierz tę, z której możesz łatwo skorzystać.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: crackone [122.173.26.*]
    Potrzeba silnego umysłu, aby zostać traderem na rynku Forex. To, że wszyscy wokół ciebie zarabiają, nie oznacza, że ​​ty to zrobisz. Musisz być naprawdę ostrożny, jeśli chodzi o ruchy, które wykonujesz, aby nie zmieniły cię w hazardzistę.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: persiimmon [122.173.26.*]
    Twoje wyniki na rynku forex zależą od tego, jak podbijesz rynek. Jeśli potraktujesz to lekko, wyniki będą również trochę orzeszków ziemnych. Aby osiągnąć ogromny zysk, będziesz musiał podjąć duże ryzyko.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: winction [122.173.31.*]
    Różni brokerzy pobierają różne opłaty. Zrób swoje badania i przeczytaj o tym. To da ci większą jasność. Handel to nie hazard. Wymaga spójnych danych wejściowych.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: crapkin [122.173.24.*]
    Przetestuj i wypróbuj różne strategie, które będą Ci najbardziej odpowiadać. Handlujemy na podstawie umiejętności, zdolności i wiedzy, a nie szczęścia. Więc forex w ogóle nie jest gadaniem.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: ~Zygmund [178.43.214.*]
    Lubię konto cTrader, które oferuje fxpro, spready są bardzo niskie i nie ma rekwotowań. Pracuję z tym brokerem od 1,5 roku i wciąż mam dobre spready i brak rekwotowań. Współpracuję z nimi od 1,5 roku i nie mam żadnych problemów z wyborem. Nigdy nie miałem z nimi żadnego problemu, są bardzo pomocni.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: xanthopsia [122.173.26.*]
    Hej, forex to nie hazard, powiem ci. Jest to niezwykle niestabilny rynek i aby czerpać korzyści, musisz mieć wiedzę i doświadczenie.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: doodlesack [122.173.26.*]
    Rynek to ryzykowne miejsce na początek, jeśli nie masz odpowiednich informacji i mocnych podstaw, jest bardziej prawdopodobne, że przegrasz niż wygrasz. To jest dalekie od hazardu, potrzebujesz planu, aby odnieść sukces. Poświęć czas na ćwiczenie na demo, jeśli chcesz zrozumieć najlepszy sposób na osiągnięcie stałego zysku, to poprzez praktykę i umiejętności.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: vulcanology [196.245.161.*]
    Handel na rynku Forex zdecydowanie nie jest hazardem. Handlowcy muszą zrozumieć różne aspekty, które biorą pod uwagę. Musisz nauczyć się sentymentu, aby zarabiać. Tylko wiedza i umiejętności mogą zaprowadzić Cię dalej.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: albertopolis [122.173.25.*]
    Nie jest łatwo zarabiać na rynku forex. Musisz pracować nad swoimi umiejętnościami i budować solidne plany handlowe, aby wiedzieć, jak być na bieżąco ze swoimi potrzebami.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: ~Piotr [83.27.163.*]
    Wszystko zależy od strategii. Pewnie nie odważyłbym się handlować na newsach, ale na długi termin FxPro jest najlepszy. Zawsze miałem dobry spread, szeroką gamę instrumentów, dobrą analitykę i informacyjną stronę. Nigdy nie miałem żadnych problemów z odstawieniem leku. Jestem z nich bardzo zadowolony, zarabiam coraz więcej.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: homonym [122.173.25.*]
    Nie jestem co do tego pewien. Lepiej jest sprawdzić i zweryfikować wszystkie fakty i wytyczne. Możesz odwiedzić ich oficjalną stronę internetową i przesłać zgłoszenie do pomocy technicznej.
  • Re: Pytanie do forexowców Autor: thespian [122.173.26.*]
    Handel na rynku Forex zdecydowanie nie jest hazardem. Potrzeba czasu, aby zrozumieć, jak poruszać się na rynku i uzyskać odpowiednie informacje i umiejętności, aby uzyskać zyskowny handel. Skanowanie rynku wymaga czasu i cierpliwości. Ci, którzy uważnie badają nastroje na rynku, wiedzą, jak wyznaczać realistyczne cele, takie, jakie mogą osiągnąć w wyznaczonym czasie.