Albo działka o której nie wiedziałem, albo działka pod salonem. Jeżeli pod salonem, to może Marvipol chce tam postawić apartamentowiec z salonem na dole. Obecny salon jest stanowczo zbyt mały. Salon BAC, na czas budowy, można przenieść na Wawelską. Albo na stałe chcą się przenieść na Wawelską. A może Marvipol wynajmie działkę dla BAC, dzięki temu będzie dodatkowe 15mln w obrocie. Dużo możliwości, czekamy na komunikat BAH, może będzie wiadomo coś więcej.
Henryku cóż za samokrytyka, jestem pod wrażeniem. Więc jednak mają jeszcze coś na sprzedaż a Ty nie wiedziałeś. Ciekawe w ilu sprawach jeszcze się mijałeś w niedawnym wątku - "Kilka nudnych zdań, nie wartych uwagi." Czas pokaże.
No to już wszystko się wyjaśniło. Przytulamy kilkanaście baniek :) A mimo to nadal działamy na obiekcie - jeszcze przez ponad rok! Może jednak ten prezes nie jest taki zły... :)
OK, czyli sytuacja jest taka że do końca 2022 salon będzie na Waszyngtona, wątpię żeby udało im się w tym czasie wybudować nowy na Puławskiej, dwa lata to minimum (chyba że nie informując zdobyli już wszystkie pozwolenia, ale wątpię). Prawdopodobnie w 2023 Marvipol wynajmie im na kolejny rok, ewentualnie tymczasowo przeniosą się na Wawelską. Puławska to świetna miejscówka, obok salonu Volvo i Lexusa. Już w 2018 mieli pozwolenie od JLR na budowę salonu podobnego do tego w Gdańsku, 28 miejsc na ekspozycji, 10 stanowisk serwisowych. Salon na Waszyngtona jest zbyt mały, ekspozycja na 10 samochodów, serwis 8 stanowisk, na palcu brakuje miejsca dla klientów. Co do wartości w księgach, to BAC ma użytkowanie wieczyste działki/działek za 5mln, nie wiem czy w tych 5mln nie ma działki pod iMotors. W 2018 salon na Waszyngtona był remontowany, więc pewnie między 5-10mln jest warty w księgach. Dla Marvipolu tylko działka ma wartość, budynek jest do wyburzenia. Użytkowanie wieczyste nie ma znaczenia, mieszkania łatwo przekształca się na z u.w. na własność, nie ma to wpływu na cenę sprzedaży m2 mieszkania. PS. Pluto, jedna się zbytnio nie myliłem, innej działki nie było.
Pozbywają się w jednym miejscu, aby stworzyć ją w innym miejscu. To nie jest rozbudowa sieci sprzedaży, ale jakaś inwestycja już tak, prawda? Warszawa to największe miasto w Polsce i nowy, lepszy salon na pewno będzie krokiem naprzód. Poza tym tak jak Henryk napisał, mogą tymczasowo wynajmować aktualny obiekt od Marvipolu i będą mieli przy tym pieniądze ze sprzedaży nieruchomości. Gdy produkcja samochodów ruszy pełną parą to ilość samochodów trafiających do klientów również się zwiększy, więc zyski również.
Moim zdaniem może być to bardzo dobra decyzja, biorąc pod uwagę potencjał sprzedaży w kolejnych latach.