Witam, boczniaka-wydymasa ciąg dalszy, koniec tygodnia dzisiaj, wszystko możliwe, ja podtrzymuję moją prognozę lipiec -sierpień spadek sapiny 10-12% od szczytu, jak będzie przekonamy się we wrześniu.
Dnia 2021-07-16 o godz. 16:12 zosia3005 napisał(a): > https://www.bankier.pl/wiadomosc/URE-zatwierdzilo-zmiane-taryfy-PGNiG-Obrot-Detaliczny-podwyzka-za-gaz-wynosi-12-4-proc-8154743.html
Nie trzeba ogrzewać domu gazem. Można zainstalować fotowoltaikę i grzać prądem. Łatwo wtedy oszczędzać bo nie trzeba ogrzewać całego mieszkania. Gotować można też na prądzie ale jest to mniej wygodne jak na gazie.
Na opcjach widać było jeszcze rano oczekiwanie na wzrostową końcówkę a tu nic z tego. Grubas zdołował WIG20 tradycyjnie KaGieHeM zostawiając balony napompowane. Allegro nawet jest wyraźnie zielone. Miedź w zasadzie pozostaje na niezmienionym poziomie. Możliwy teraz dalszy ruch w dół chociaż w USA z reguły kończą lekko wyżej.
Rano miałem wystawione 24 opcje spadkowe z poziomem wykonania 2250 pkt. Gdyby WIG20 spadł niżej to strata byłaby taka jakbym miał 12 L na dużych koniach. Na szczęście utrzymali ten poziom w końcówce i zamiast straty jest zarobek ok. 1000 zł. Na pozostałych opcjach nie wiem ile zarobiłem bo dość trudno to teraz oszacować. Teraz są w grze opcje serii "H" (calle) i "T" (puty) wygasające w sierpniu. Oczywiście można handlować innymi seriami ale trzeba dłużej czekać na realizację zysku lub straty.
Dnia 2021-07-16 o godz. 17:27 jacek303 napisał(a): > Dnia 2021-07-16 o godz. 16:12 zosia3005 napisał(a): > > https://www.bankier.pl/wiadomosc/URE-zatwierdzilo-zmiane-taryfy-PGNiG-Obrot-Detaliczny-podwyzka-za-gaz-wynosi-12-4-proc-8154743.html > > Nie trzeba ogrzewać domu gazem. Można zainstalować fotowoltaikę i grzać prądem. Łatwo wtedy oszczędzać bo nie trzeba ogrzewać całego mieszkania. Gotować można też na prądzie ale jest to mniej wygodne jak na gazie.
Jacek , u nas problem polega na tym , że jak tylko zrobisz sobie instalację najbardziej efektywną na dzień dzisiejszy - to za kilka lat państwo spowoduje że jest bardzo nieefektywna . Nie ma żadnej polityki długofalowej w tym zakresie .
Ponadto - tak ogromny wzrost cen gazu = wzrost inflacji , to oczywista oczywistość a inflacja przy zerowych stopach to tak naprawdę PODATEK , niektórzy nazywają go ukrytym podatkiem .. ale on jest ukryty chyba tylko dla strasznych naiwniaków i nieuków
To ja też słówko odnośnie cen, nie miałem o tym pojęcia, ale jest wiele nazwijmy to cen, które nam narzuca UE podstawowy przykład akcyza na paliwo, nie. Może być niższa niż ileś tam % ceny, podobnie jest z cenami prądu, skoro co2 każdego lata idzie w górę, doliczyć do tego koszty pracy, które każdego roku idą w górę to musi kosztować wszystko więcej... Były osoby w rządzie, które też obiecywały wiele, ale pinindzy nie było. Minimalna pensja idzie w górę, wsio w górę. Od 35 będą sprzedawać tylko elektryki, to będzie dopiero ubaw, ale nie dla wszystkich.... UE sama siebie wykończy, obyśmy to przetrwali