• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: kat76 [188.146.130.*]
    Witam,
    u nas chyba liczą,że inflacja spadła, 1739 do zrobienia potem decyzje...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: piobor [79.185.2.*]
    Tak wygląda, że w okolicach 1740 się zatrzymamy, chyba, że będą chcieli przebić 1740 i zostawić znak zapytania na koniec :-( Tak jak to lubią robić
    A jednak JSW :-)
    L-ki zamknięte, niech ładnie zejdą w okolice 1727 i kolejną paczkę trzeba załadować :-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: samkam [213.76.101.*]
    Inflacja rośnie, Odraz zatruta, stan klęski żywiołowej puka do drzwi.
    A my rośniemy. Ciekawe, czy przebijemy pułap 1744. Jak tak, to przestrzeni do wzrostu trochę jeszcze jest (1800).
    Na godzinnych (SO) - SP, DAX, WIG - wskazuje możliwość wyhamowania i jakichś spadków.
    Zobaczymy...

Macie Wszyscy rację, ale spadać w nieskończoność nie będzie to po pierwsze. Po drugie akcje są tanie. Zobacz inne giełdy-idą strona maxa. U nas firmy stabilne. Zyski mniejsze będą, ale nadal pokaźne. Pograli S to teraz może L. Mi się tam wydawał i wydaje, że 1600 było odwrócenie trendu. No ale się zobaczy. Udanego weekendu!
    Pewnie, że do 0 nie spadnie.
    Ale... Polska fatalnie wygląda na tle innych państw. Inflacja, deficyt, brak inwestycji. Mamy 2x wyższą inflację niż średnia UE... Do tego zastopowane KPO i rozwalony system sądownictwa...
    Za chwilę sejm pewnie będzie grzebał przy ordynacji wyborczej... Standardy południowoamerykańskie nie zachęcają do inwestycji w gospodarkę...
    Tylko taką teorię to sobie dorabiamy do wszystkiego. A tak z perspektywy kupującego akcje normalnego człowieka to nie ma to znaczenia, aż tak wielkiego. Ma dla instytucjonalnych bo oni robią hocki klocki. Normalny człek chce kupić i zarobić na wzroście lub na dywidendzie. A jak jest zrobiony na spadkach to ma dość i nigdy już nie kupuje akcji. Choć kupił zdrową Spółkę. Dlatego ludzi normalnych mało i tylko duzi układają pod siebie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: masturbant [83.20.160.*]
    bez zagranicznego kapitalu nie bedzie wzrostow
    a zagranica kilka razy sie zastanowi zanim to zrfobi

nie wiadomo co odbije wladzy i czym zaskoczy rynek.
    jest tyle bardziej stabilnych rynkow
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: bondov [37.248.218.*]
    Zaczynam wątpić w eski … ja stary niedźwiedź
    zobacz obroty na w20.

dramat. nie ma zagranicy
    Widać po obrotach, ale sprzedających też za wielu nie ma. Taki PAT sytuacyjny :-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: bondov [37.248.218.*]
    Wyście nad 1744 i szybki zwrot przekonałby mnie do ruchu
    Ale na brak zagranicy jest rozwiązanie i sądzę, że rząd może podłapie mój pomysł :-) Może spółki z udziałem SP by zaczęły kupować swoje akcje nawzajem. np KGHM kupuje akcje PKN i na odwrót :-) i będzie się kręciło i działo wtedy.
    napisz maila do SP z pomyslem
    cos sie powoli rusza
    Chyba podwójny szczyt się wyrysował i koniec zabawy :-(
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: zalmic [193.111.166.*]
    Za chwilę drzwi będą się robić ciasne przed długim weekendem. IMO kasowy skończy na 1705-10
    Ciekawe jak to się dziś skończy.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: bondov [195.136.68.*]
    Łykend już grubasom nie straszny:) do wszystkiego przywykli teraz tylko atom by ruszył.
    Powinno zacząć spadać teraz bo jak nie teraz to kiedy?
    usa mogliby zaczac spadac teraz a nie po 17.00
    Robią co chcą
    Na koniec podciągnęli, Zapewne za wielką wodą szykuje się korekta. Ot i tak jak zwykle to robią :-)
    Korekta korekty?
    Troszku im się urosło ostatnio to wypadałoby to skorygować delikatnie w dół.
    Ubierają ile się da
    Tak jak zawsze, chcą S-ki pogrążyć z niskimi kursami. Doszli do 1740 i raczej tu powinien być odwrót. Ale to zależy od Jankesa, a w poniedziałek może i spadnie.
    1600 pozostało na S. To chyba wiadomo co będzie grane od wtorku :-) Tak to ja widzę
    To nic nie znaczy.
    Coś noe chce spadać czyli będzie rosło?
    Różnie może być-tu pewnie zgoda jest :-) ale może być również kontynuacja trendu spadkowego po 3-ech takich świecach. Obroty u nas nie przekonują. Choć sentyment zaczął być lepszy. W USA przebąkują, że inflacja jednak za wysoka i podwyżka 75 pb też jest możliwa. Ale faktycznie u nas indeks złapał trend i może nie odpuścić za wcześnie.
    Dnia 2022-08-12 o godz. 16:55 piobor napisał(a):
    > Tak jak zawsze, chcą S-ki pogrążyć z niskimi kursami. Doszli do 1740 i raczej tu powinien być odwrót. Ale to zależy od Jankesa, a w poniedziałek może i spadnie.

Myślenie magiczne i tanie naganianie...
    Byś się wysilił i chociaż dodał, że jest opór na tym poziomie i jest szansa odbicia (3 razy wybroniony).
    Że na wykresie dziennym jest trójkąt zwyżkujący i do wybicia w górę potrzebna jest jeszcze jedna rundka...
    Cokolwiek uzasadnienia...

Zatrzymali się od górna banda konsoli i we wtorek mogą próbować odejść żeby ja złamać. A janki dziś inaczej niż zwykle. Ciągną wynik ile się da zamiast regulaminowo po17 spadać.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: ears [89.68.27.*]
    Na zasadzie pamiętnika...
    W tym tygodniu pisałem, że DAX może zrobić następujący poziom, wypełniając co poniżej.
    Otrzymałem wówczas więcej dezaprobaty niż wsparcia w głosowaniu kciukowym. A jednak miałem rację... W tej chwili DAX robi 13852 punkty.

https://i.imgur.com/J3RK4zz.jpg
    Choć teraz uważam, że dax chce iść na 14200. Osobiście wcale mi się to nie podoba.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: samkam [31.183.209.*]
    Dnia 2022-08-12 o godz. 20:45 ears napisał(a):
    > Choć teraz uważam, że dax chce iść na 14200. Osobiście wcale mi się to nie podoba.

Jak odtrąbią koniec bessy, to nastąpi pułapka hossy...
    SP pnie się bezwzględnie w górę. Idzie jak po linii, dawno tak nie szedł...
    Następny opór ma na 4300, a potem linia trendu na jakichś 4350... Jak tam nie odbije się i nie zacznie ostro pikować, to chyba rzeczywiście hossa hehe.

I janki i dax mogą zacząć 4 falkę niższego rzędu janki pod ~4 tys a dax ~13 tys
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: piobor [217.172.249.*]
    Dla mnie to i 50-tą falę mogą zaczynać i może taką jedną wzrostowo-spadkową :-) Są takie 2w1? Niech teraz mi ktoś powie, że giełda to nie szulernia. U nas inflacja wyższa i co z indeksem? Do góry. W USA spadek inflacji o 0,2 pp i mega euforia. Ludzie to się kupy nie trzyma. Jak 0,2% może wywołać euforię? no chyba tylko u Łamerykanów. U nas o 0,1 pp wzrost i mini euforia. I żeby nie było jestem za wzrostami, ale logiki tu brak. A we wtorek otwarcie z luką nie będzie zaskoczeniem bo wiadomo podwyżka stóp będzie to wiadomo, że giełda w górę ;-) kolejny raz tak zapewne będzie
    teraz nie mozna prognozowac co bedzie za godzine dwie,a co dopiero w pon czy wtorek.

USA ostro poszly w gore w ostatnim czasie.

w koncu musie przyjsc korekta

ale od jakiego poziomu to nie wiadomo
    Tak mnie właśnie tknęło i popatrzyłem na wykresy bazowych z szerszej perspektywy. Jakoś od tygodnia patrzyłem na wszystko z maks. H4. Teraz, dla nabrania dystansu "oddaliłem" sobie obraz i zerknąłem na niego z D1. I wiecie, jakie wnioski?

Wszystkie bazowe: helmuty, robin hoody, yankesy (sapina, dj, nasdaq) doszły właśnie do 61.2 fibo, kreśląc pierwszą część układu harmonicznego (lewe skrzydło motyla [X-A-B], przy czym robin hoody właśnie narysowały pełnego motyla).

Wydaje mi się, że to nie może być przypadek...

Od poniedziałku w pierwszej części dnia może jeszcze pokręcą się w tych okolicach, zrobią retesty poziomów lub je dokręcą, choć wcale nie muszą - to nie apteka, a potem powinna być winda w dół. Pewnie dość krótka (ale mówimy tu o dniach, bo, pamiętajmy, interwał D1), lecz intensywna (do narysowania fali BC układu X-A-B-C-D, który najczęściej jest krótki i ostry).

Wprawdzie z H1/H4 baza ma jeszcze miejsce do wzrostów do wypełnienia tych bardziej lokalnych układów, ale, nie oszukujmy się, większy interwał jest siłą samą w sobie i po prostu ma większy priorytet.

I teraz, jeśli mam rację, to szacun dla kierownika naszego banana... Doszedł do górnej bandy ostatniej konsoli... Nie oszukujmy się, nasza gospodarka nie ma ani siły, ani fundamentów, by iść wyżej. Przynajmniej na chwilę obecną. Wiedział, że w poniedziałek u nas nieczynne. Baza wykręciła po zamknięciu banana w piątek jeszcze wyższe poziomy, które jeszcze w poniedziałek odda, wracając do poziomów zamknięcia kasowych w piątek. We wtorek na bazie ciąg dalszy spadków, a banan otwiera się we wtorek albo na tym samym poziomie i "wyrównuje" (synchronizuje) się z bazą, albo z luką w dół (gdzie większość na zamknięciu w piątek spodziewała się, że we wtorek będzie luka w górę, aby dogonić bazę).

Jeśli to się sprawdzi, to chyba zmienię zdanie o sobie i stwierdzę, że jestem niezły i trochę się znam. Chociaż oczywiście nie znam się. Wiecie, tak się pocieszam, bo siedzę na S na bananie ze stratą i życzeniowo spodziewam się spadków. Depo ten piątkowy wyciąg jeszcze wytrzymało, ale gdyby miało iść wyżej, to grzybnia z patatajnią.
    I teraz tak się zastanawiam, czy ten mój przydługawy poprzedni wpis nie został pięknie (wcześniej) skompresowany przez Kolegę bondov.

Jakoś tak retrospektywnie wydaje mi się, że bondov mógł króciutko napisać o dokładnie tym samym co ja na pół ekranu.

Ja to jednak tępy jestem. :-)

Dnia 2022-08-12 o godz. 21:05 bondov napisał(a):
    > I janki i dax mogą zacząć 4 falkę niższego rzędu janki pod ~4 tys a dax ~13 tys

• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: bondov [31.0.42.*]
    Hej ears poniżej pisałem o takim scenariuszu może nie tak profesjonalnie jak Ty ale tez i banda konsoli a i bazowe byczki już tez czuja ze robi się ciepło i mam wrażenie ze zaczynaja miec wątpliwości. Banana widzialbym max jeszcze tak na 1746-50. Jedyne co to martwi mnie na obecnym poziomie orgr ale to ja się nie znam.
    No jest oRGR, ale czy nie uznajemy, że on po prostu się wypełnił, dochodząc do tych 1741 (i to 2 razy) po prawej stronie głowy?
    Bo To taka orgr z podwójnymi ramionami a raczej mackami
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: samkam [37.30.101.*]
    Jutro dla S, w tym dla mnie, sądny dzień :/ SP ponad 600 pkt od dołka! Wszyscy mówią o spadkach, więc może rosnąć dalej... Tylko ile jeszcze? Do szczytów wszechczasów potrzebuje jakieś 10%... 3 dobre sesje... A może to już hossa?
    Dnia 2022-08-13 o godz. 13:29 bondov napisał(a):
    > Banana widzialbym max jeszcze tak na 1746-50.

Ja ewentualną kreskę banana widzę na maks. 1751-1752. To 161 fibo ostatniej korekty.

Dobrze,ze poniedzialek mamy wolny. Bedzie mozna zobaczyc kto ma racje i ktory kierunek bardziej mozliwy

Wolny poniedzialek spada mi z nieba.....i mysle ze nie tylko mi

na koniec wczoraj dobralem kilka sztuk aby srednia poprawic.

Generalnie w poniedzialek spodziewam sie gory jeszcze w usa,ale ostatnie 2-3 tyg moje wszystkie przewidywania byly bledne ,wiec to dobry znak.....:>>>
    To w sumie podobnie - ja zawsze z filtrem ~ 3pkt i raczej przy gorce zaniżam a przy dole zawyżam dla siebie odkąd regularnie brakowało mi 1 pkt
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.