kat76 Ci sprzedawcy, którzy kupują od Orlenu prawdopodobnie nie tracą. Gorzej z tymi, którzy nie mają umów z Orlenem. Jeżeli pochwalasz dumpingowanie cen przez firmę dominującą na rynku paliw, to pochwalasz również monopol, do którego doprowadzi takie działanie. A jeżeli pochwalasz monopol, to biada Ci !!!
Oczywiście, że monopolu nie pochwalam, ale zabranianie firmie sprzedaży w dowolnych cenach też chyba nie tedy droga.
Z drugiej strony orlen w tej chwili jest monopolistą, a dawno temu mógł być sprzedany za grosze. Jeżeli orlen zarabia a my kupujemy w niższych cenach to na nie będę oponował. Z naciskiem na Jeżeli
Jeszcze wczoraj pisałem WSPÓŁPLEMIEŃCY . Weźcie i przeciągnijcie linię na wykresie tygodniowym ( WIG20 czy FW20) 16.10.22r i 26.03.23r zobaczcie gdzie jesteśmy .
Z naciskiem na JEŻELI. Jakoś trudno mi uwierzyć, że wszystkie firmy paliwowe w Europie to nieudacznicy, nie potrafiący kupić taniej. Tylko Orlen taki genialny i potrafi dokonać cudów jak w Kanie Galilejskiej.
I zgoda - każda firma może sprzedawać za ile chce. Ale obowiązuje kodeks spółek handlowych i obowiązek transparentności działalności spółek giełdowych. Poza tym jest to spółka o znaczeniu strategicznym. I w takiej firmie dokonywanie "cudów" nie jest wskazane. Jak pod koniec zeszłego roku, ceny paliw (zgodnie ze wszelkimi regułami rynkowymi) powinny spadać to u naszego championa rosły, jak teraz powinny rosnąć, to spadają. Pytanie - dlaczego i po co? Odpowiedź - bo polityka tego wymaga. Jednak nie jest to polityka polska, tylko partyjna. A takie instrumentalne traktowanie tego rodzaju firmy, przez jedną partię, jest łagodnie mówiąc naganne i bardzo niezdrowe dla Kraju.
Dziwia mnie pochwaly dla Orlenu. Mamy 2023 rok a nie 1983. Kazda gospodarka sterowana centralnie zle konczy. Zaraz posypia sie pozwy o nieuczciwa konkurencej. EU sie przyglada. Samo wszczecie postepowania spowoduje mega spadek na Orlenie i na FW
Wilku z tym L to zaczekaj chwilkę-może przyszły tydzień będzie dobry dla brania L. 2000 zadziałało jak trampolina, ale 1900 nie musi tak zadziałać. Zerknij na wig20USD. Tam lecimy na 400 i silne wsparcie w okolicy jest. To dopiero 18.. (okolice 1850 lub niżej). Poniżej wizja argentariusa:
No spuszczają mocno i zero kontrataku. Jednak banan to banan i tutaj jest jeden gruby grający do jednej bramki. Nie ma żadnego konkurenta po drugiej stronie.
Jakieś tam światełko jeszcze się tli, ale spadki są chyba przesądzone i tyle. Mnie złapali (zamknąłem dzisiaj dla świętego spokoju i znając moje szczęście to na dniach odbije...). Trudno, raz się zarabia (przedostatnie wejście), a raz traci (obecne). Szkoda tylko, że w rozliczeniu mniej pieniędzy, aniżeli na początku roku. :/
Odpuszczam na jakiś czas kontrakty i nie otwieram już żadnej pozycji. Jak odbije, jak spadnie to beze mnie - za dużo nerwów mnie to kosztuje i za bardzo rozprasza w codziennym życiu.
Dzisiaj podniosłem białą flagę i przyznałem się przed samym sobą do porażki, a to chyba najtrudniejsze u każdego inwestującego na giełdzie. Ehhhh...
to jest najczęstszy błąd gra małą pozycją często przynosi efekt a jak się już pewnie poczujesz i zagrasz dużą to najczęściej wtopa i wracasz do punktu wyjścia lub pod kreskę ... przerabiałem to dawno i już tak nie działam zasady muszą być stałe aby były efekty
we wtorek rano zadałem pytanie czy 1910 do testu ? :) spodziewam się odbicia z3% zobaczymy kupiłem pod to opcje serii J wygas w 3 piątek października bez stresu jak na kontraktach z góry ustalona kwota straty a zysk może być fajny ... czasowo to być może jakieś strojenie i efekt pierwszych dni miesiąca pomogą :) jak 3,4 sesje nie będzie poprawy to ze stratą oddam wystawcy opcji
Bazowe cały czas na krawędzi. Jest szansa, że FDAX uklepią grunt w pobliżu 15.250. Jeżeli nie, to 1.000 pkt w dół. Jest szansa, że FS&P obronią 4.265. Jeżeli nie, to 100-170 pkt w dół.
nie wierzę, że nasz gruby nie dojdzie siłowo na 1900, może 1898. Musowo to zrobić-inaczej gruby nie będzie grubym ;-) i jest cieniasem w takim przypadku, a nie grubasem :-)))
tak obserwuje dzisiaj między innymi notowania pepco i zadaje sobie pytanie-"jak żyć" ? jak mały inwestor, przeciętny człowiek, który ciężko haruje na co dzień i który kupił akcje takiej spółki, mamiony na ipo, może wytrzymać takie baty-tylko odwrót o gpw i to na zawsze. i dlatego grubas rządzi niepodzielnie.
Dokładnie-to ja piszę od dawna o tym. No, ale tak to właśnie działa. A dlaczego rynek IPO siadł, brak, nie ma? Ano dlatego, a zresztą wyceny są takie, a nie inne. Wszyscy mają w nosie takie IPO i dobrze, że nikt się na to nie nabiera już :-)
Zmiana planów Panowie z L poczekam na poziom 1650 ;-) Nie ma co bić się z koniem, jak widać galopuje w przeciwnym kierunku. A zresztą nie wynika to ze stanu gospodarki tylko tam jest magnes techniczny. Rosło 5M to pospada 2-3M. Może rajd mikołaja będzie i dopiero coś dla L się ugra. A może wcześniej, ale LOP stoi w miejscu czyli S trzymają fason. Powodzenia!
Wszyscy na S?, serio?, przy tak wyprzedanym rynku? Nie boicie się, że zaboli za chwilę? Ja rozumiem, że trend zniżkowy, że dookoła pełno strachów, ale o czym maja informować, że firmy się rozwijają, gospodarka jednak rośnie, ludziom pieniędzy też jednak przybywa. Tylko ten gruby...
Grać przeciwko grubemu, bo gruby postępuje nieracjonalnie? oczywiście, że nie, lepiej z prądem, choć może to tylko ktoś zamieszał kijem w wodzie. Buntować się przeciwko rządzącym? po co? bo nie mają racji - działają na szkodę zwykłego człowieka. Idźmy z prądem. Ja jakoś nie mogę w ten prąd się wbić chyba. Szczególnie w ten rządzących - ale tu nawet nie próbuję,
Kanał spadkowy a idziemy cały czas bliżej górnej bandy. Jak zrzucą to 1800 w chwilkę będzie. Następnie będą szli po dolnej bandzie do pewnego momentu, żeby wykosić L-ki na maxa. Zawsze tak robią :-)