• Re: dziasiaj sesja short squeezowa Autor: nif [185.233.26.*]
    hmmm...to jednak coś więcej niż tylko gra...
    Ja nie znam tych kandydatur jeszcze... ale tak czy siak nie odnoszę się emocjonalnie do polityki- bo nauczyłem się nie przejmować rzeczami na które nie mam wpływu...
    Tym bardzie,j biorąc pod uwagę, że bieżąca opcja polityczna nie zwraca się wcale do mnie- ..tylko bierze pod uwagę/zwraca się do swojego elektoratu lub potencjalnego elektoratu, który charakteryzuje się określonym wykształceniem i inteligencją...
  • Re: dziasiaj sesja short squeezowa Autor: alienn [88.156.135.*]
    śmiem twierdzić że to już jest gierka pod kampanię prezydencką,
    zresztą bardzo słabiutka

• Re: dziasiaj sesja short squeezowa Autor: jacek303 [83.23.254.*]
    Część szortów może być w posiadaniu animatorów, którzy utrzymują bazę na dopuszczalnym poziomie w razie potrzeby kupując akcje i sprzedając kontrakty. Możliwa jest więc sytuacja, że gracze mają więcej długich pozycji.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: jacek303 [83.23.254.*]
    Ciekawe czy fundusz kupujący ostro akcje z WIG20 zdecyduje się na kupowanie banków Aliora, PKO i PEKAO oraz PZU. To w zasadzie pozostało aby wejść wyżej. Dzisiaj kilka spółek pobiło roczne rekordy (Lotos i Orlen po dodaniu dywidendy) a np. Dino i CD Projekt zbliżyły się do rocznych maksimów. Tylko KGHM jest na średnim poziomie ale cena miedzi nie jest teraz taka wysoka jak na wiosnę. Może główny trader nie patrzy na cenę tylko ma fundusze, które musi wydać na polskie akcje ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: saintclair [188.117.177.*]
    Ten mityczny grubas musi się wysypać z akcji, chwilowo się wstrzymał bo początek miesiąca.
    A 500 mln więcej dziś obrotu to waciki dla niego.
    Zrobi to niebawem, a PPK nie pomoże.
    Strach pomyśleć co zrobi takie PZU z kasą z PPK skoro własną dobrze w Aliora nie umiało zainwetować.
    Ale niebawem trza się będzie przesiąść na LL
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [81.219.26.*]
    Zawsze jest sposób żeby się wybielić
    Przykład :
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Lotos-zawiesza-publikacje-modelowej-marzy-rafineryjnej-7766259.html
    Grupa Lotos zawiesza publikację modelowej marży rafineryjnej - podała spółka na stronie internetowej. W ocenie grupy, w związku z uruchamianiem instalacji Projektu EFRA i zmieniającym się wolumenem produkcji, z początkiem czwartego kwartału 2019 r. marża przestaje przedstawiać zyskowność rafinerii oraz odzwierciedlać strukturę uzysków.

Już i tak spółki SP w większości podają wyniki z prawie kwartalnym opóźnieniem ,
    więc może zupełnie sobie darują i pozostawią inwestorów w całkowitej ciemnocie.

PS
    te kandydatury na strażników Konstytucji
    to Piotrowicz i Pawłowicz

• Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: nif [185.233.26.*]
    Pawłowicz i Piotrowicz...toż to są modelowi przedstawiciele swojego elektoratu... podkreślam raz jeszcze- elektoratu o okreslonym wykształceniu, inteligencji i światopoglądzie
    Dnia 2019-11-04 o godz. 20:43 nif napisał(a):
    > Pawłowicz i Piotrowicz...toż to są modelowi przedstawiciele swojego elektoratu... podkreślam raz jeszcze- elektoratu o okreslonym wykształceniu, inteligencji i światopoglądzie

No ale w tej kadencji nawet ten elektorat ich nie chciał ,
    Pawłowicz nie startowała a Piotrowicz się nie dostał do sejmu.

To temat pozornie oderwany od W20 , bo jednak coś mówi
    o władzy , która również zarządza największymi spółkami .
    Nie wiem na których miejscach na listach były owe osobistości... ale skoro nie zostali wybrani to pewnie nie byli na 1 miejscach na listach...
    Elektorat bowiem o tej inteligencji i wykształceniu pewnie nie wie kto to jest Pawłowicz i Piotrowicz - oni wybierali tylko "jedynki" na listach i osoby o bardzo znanych nazwiskach...
    ...i własnie dlatego np na listach do senatu było z 15 osobistości o nazwisku Duda, byli też różni Morawieccy itp...

Ja tam do władzy nic nie mam...władza jest po prostu taka jaka jest większość elektoratu...
    Jesli wiekszość elektoratu ma określoną inteligencję, wykształcenie i śiatopogląd - do władza wybrana przez nich reprezentuje własnie tych wyborców...czyli ludzi o określonej inteligencji itp
    Dnia 2019-11-04 o godz. 21:30 nif napisał(a):
    > Ja tam do władzy nic nie mam...władza jest po prostu taka jaka jest większość elektoratu...
    > Jesli wiekszość elektoratu ma określoną inteligencję, wykształcenie i śiatopogląd - do władza wybrana przez nich reprezentuje własnie tych wyborców...czyli ludzi o określonej inteligencji itp

Nie da się ukryć , że władza i jej elektorat reprezentują zbliżony poziom .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: ravcio [188.146.64.*]
    Dajcie spokój polityce i nie obrażajcie innych rodaków. Nie popierałem obecnej władzy ale pisane tak o jej wyborcach to przegięcie. Uważacie że ktoś starszy, nie używający netu i z niższym wykształceniem to ktoś gorszy? Często to ludzie bardziej wartościowe i honorowi niż cwaniacy w białych kołnierzyk dążący po trupach do celu. Czy my tu na forum jesteśmy lepsi? Wątpię. W jakim kierunku idzie dyskusja? Chyba to już nie mój świat nie na takim forum zaczynałem pisać. Rada do polityków. Porażkę trzeba umieć przyjąć z godnością.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [77.255.70.*]
    Dnia 2019-11-04 o godz. 23:12 ravcio napisał(a):
    > Dajcie spokój polityce i nie obrażajcie innych rodaków. Nie popierałem obecnej władzy ale pisane tak o jej wyborcach to przegięcie. Uważacie że ktoś starszy, nie używający netu i z niższym wykształceniem to ktoś gorszy? Często to ludzie bardziej wartościowe i honorowi niż cwaniacy w białych kołnierzyk dążący po trupach do celu. Czy my tu na forum jesteśmy lepsi? Wątpię. W jakim kierunku idzie dyskusja? Chyba to już nie mój świat nie na takim forum zaczynałem pisać. Rada do polityków. Porażkę trzeba umieć przyjąć z godnością.

Nikogo nie obrażamy .
    Podkreśliłam w swojej wypowiedzi , że kandydatów do TK nawet wyborcy PIS odrzucili .
    Dyskusja z pewnością wróci w kierunku AT - bo jej zwolennicy przeważają na forum.
    i pójdzie - jak zawsze - w kierunku wzrośnie czy spadnie,

Piszesz Ravcio :
    "Chyba to już nie mój świat nie na takim forum zaczynałem pisać."

Forum to pikuś , mnie wczoraj przeraziły te kandydatury ,
    bo większość życia , żyłam w innym kraju , niezbyt bogatym ale przyzwoitym ,
    w którym osoba publicznie głosząca , ze flaga Unii jest szmatą - trafiłaby do aresztu a nie do TK
    i nie oddano by Komisji Sprawiedliwości w ręce prokuratora odznaczonego za zasługi w stanie wojennym.

Rozpoczęłam tę dyskusję , bo myślałam , że to niesmaczny żart
    i właśnie szyderstwo z wyborców ale już wiem , że to prawda .

Na tym kończę ten temat - dodając w formie wisienki na torcie , że
    łatwo sobie wyobrazić kto i jak będzie rozporządzał waszą kasą z PPK .
    Wkrótce przekonamy się jak pod tymi rządami GPW rozkwitnie .

Przepraszam , że ta sprawa mnie aż tak poruszyła .
    Powodzenia !
    Ale przecież ALIOR PKO PEKAO PZU są ostro kupowane - wystarczy popatrzec na obroty tych spółek
    Problemem jest w tym przypadku duża podaż a nie mały popyt... to podaż musi się cofnąć aby te spółki odbiły
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: arbez [217.96.209.*]
    Gracze rozglądają się za korektą a tej niespieszno.
    Potrzebny byłby jakiś zapalnik żeby rozruszać automaty.
    Nie ma opcji tylko długa. Niechętnie ale jadą do góry. Orlen i Lotos na rocznych maksimach, CD Projekt na rekordzie. No ale jest ochota na kupowanie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: 7777777777777 [83.7.83.*]
    pozycjonują się pod dobry wynik pko bp i po wybiciu 1/1 idą na 161.8 fibo po drodze nie ma nic 2300 kasowy to już można założyć że kwestia godzin nie dni :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Arbez EUR/USD kandydat do miana impulsu + Jankeskie 10 latki które powinny zrobić korektę.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [83.30.75.*]
    Nie mam pojęcia dlaczego osoby sympatyzujące z PO -KO uważają się za lepsze od innych ale sądzę że jest to jeden z powodów dla którego PIS utrzymał władzę , dla mnie osobiście jest wprost nie do zniesienia takie okazywanie pogardy .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: gim [83.31.141.*]
    W strefie 70-80 jest tyle istotnych kresek,że samo w sobie jest zapalnikiem do zwrotu.
    Close na dzisiejszych max dopełniłoby obrazu.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [87.205.138.*]
    Wisz Ostry ,
    jestem daleka od okazywania pogardy , ale nie wymagaj abym miała szacunek
    dla osób , które NA TERENIE POLSKIEGO PARLAMENTU
    nazywają flagę Unii szmatą , wyzywają innych od mord zdradzieckich,
    mówią , ze zagłosują za ustawą mimo , że jest w oczywisty sposób sprzeczna z Konstytucją
    bo tak nakazuje im partia .... z ław sejmowych robią stołówkę ...
    przepychają ustawy bez refleksji i żadnej dyskusji ... itd,itp
    mogłabym wymieniać w nieskończoność
    .. a następnie aspirują do TK - sorry .. ale to nie mój poziom.

Jeśli uważasz , że takie osoby są godne szacunku - trudno.

Poglądy polityczne nie maja tu zupełnie nic do rzeczy ,
    boli mnie , że Parlament naszego kraju stacza się na dno
    a jak już myślę , że sięgnęliśmy dna .... okazuje się ,
    że do dna jeszcze daleko.

Naprawdę nie mam ochoty na ten temat już nawet rozmawiać.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [83.30.75.*]
    Nie miałem na myśli Ciebie ani konkretnej sprawy TK tylko całokształt.
    W moim rozumieniu demokracji każdy ma prawo do głosu, głosuje sobie na kogo chce i nikomu nic do tego , tymczasem doczekałem takich czasów w których jeśli nie głosuję na poprzednią władzę to znaczy że jestem niewykształcony dzieciorób z prowincji niegodny podania ręki.

• Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: .jason [178.219.132.*]
    @zosia
    Są rzeczy o którym nie śniło się filozofom. Tylko dlaczego one wszystkie muszą zdarzać się w moim kraju.
    (gdzieś przeczytane)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [87.205.138.*]
    @jason
    ciekawe , któremu filozofowi się przyśniło , kto zostanie
    Marszałkiem Seniorem nowego Sejmu ... :-(

@ostry
    jak każdy człowiek , mam w swoim otoczeniu ludzi o różnych poglądach ,
    ale nikt nikogo nie obraża , jeśli nie można komuś czegoś wytłumaczyć lub przekonać
    zawsze można po prostu pogadać na inne tematy - pogoda , podróże , sport ....

Hm.. drugie odbicie od 2279. Byczek zaczyna mieć problem ?
    Przed otwarciem Janków spróbują jeszcze SL wytłuc ponad 2280 ?
  • Krótko i na temat - OFE Autor: zosia3005 [87.205.138.*]
    https://www.money.pl/gospodarka/likwidacja-ofe-posiedzenie-rzadu-w-tej-sprawie-w-srode-6442794834950273a.html

Ważą się losy Otwartych Funduszy Emerytalnych. W środę 6 listopada rząd zajmie się koncepcją przeniesienia pieniędzy z OFE na Indywidualne Konta Emerytalne. W praktyce oznacza to likwidację OFE.

• OFE i PPK w oczach zagranicy Autor: nif [185.233.26.*]
    Przeczytałem gdzieś ostatnio całkiem mądre zdanie jakiegoś analityka, który napisał że globalne fundusze nie interesują sie jakimiś odczytami lokalnymi( np PMI) w danym kraju, tylko bardziej interesuje ich globalna sytuacja makro..( do dotyczy EM)
    Niby każdy to wie.. ale nie zdaje sobie chyba z tego sprawy- a tym bardziej jakieś takie OFE, PPK czy inne takie...
    Ja osobiście podejrzewam że tzw zagranica nie słyszała o tych rewelacjach
  • Re: Krótko i na temat - OFE Autor: jacek303 [83.23.254.*]
    Likwidacja OFE to dodatkowa podaż na GPW za kilkanaście miliardów ponieważ aby uzyskać 15% opłaty przejściowej OFE - IKE trzeba sprzedać akcje. Dodatkowym problemem może być status akcji przeniesionych do ZUS. OFE są prywatne a ZUS państwowy wiec te akcje zostaną znacjonalizowane.
  • Re: Krótko i na temat - OFE Autor: zosia3005 [87.205.138.*]
    Redukcja składki do OFE z 7,3 do 2,3 % spowodowały w 2011 roku
    spadek W20 z poziomu 3000 punktów na 2000 punktów
    a potem uwięzienie indeksu wieloletniej konsoli 2600 - 2100 , z której
    wylecieliśmy dołem po wyborze A.Dudy na Prezydenta .

W roku 2017 nastąpił ruch powrotny , ale jednak W20 nie może się utrzymać
    nawet w dawnej konsoli i po krótkiej wizycie na 2400 ,krąży gdzieś miedzy 2100 - 2300.
    Temu wszystkiemu towarzyszy spadek obrotów .

Moim zdaniem , po likwidacji OFE nastąpi dalszy spadek obrotów
    a W20 przesunie się na niższe pułapy niż obecnie.
    Uważam , że to posiedzenie rządu w sprawie OFE było bezpośrednią przyczyną
    wczorajszej ucieczki przy pomocy wyciągu.
  • Re: Krótko i na temat - OFE Autor: nif [185.233.26.*]
    Bardzo przepraszam, że się wtrącę..
    "ucieczka przy pomocy wyciągu" jakaś nastąpiła już..??
    Jeśli już chcemy patrzeć kategoriami, że wzrost kursu służy do ucieczki- to taka ewentualna ucieczka nie następuje w momencie wzrostu kursu, a trochę później jak kurs już jest wywindowany i w dalszym ciągu są chętni do zakupu...np wczoraj powinna być ta ucieczka lub dzisiaj będzie...

• Re: Krótko i na temat - OFE Autor: ravcio [212.160.230.*]
    PLN ?
  • Re: Krótko i na temat - OFE Autor: ravcio [212.160.230.*]
    2270 było wczoraj mocno bronione a jak dziś ?
  • Re: Krótko i na temat - OFE Autor: rellus [80.50.128.*]
    Na rynku wyczekiwanie i jakby grubas chciał oddać towar to przy niewielkim spadki znaleźli by się spóźnieni chętni na odbiór towaru. Ale czy taki będzie jego plan? Wydaje się że jest już drogo ale czemu ma nie być drożej. DAX też rośnie przy słabości gospodarki. Grubas ma komfortową sytuację bo każde wypchnięcie towaru będzie odbierane przez rynek jako korekta na rozgrzanym rynku.
    DAX i kontrakty S&P500 w lekkiej czerwieni. Złoty spada też. Do góry już dzisiaj nie pójdą. Ochoty na spadanie też nie ma ale korekta wisi w powietrzu.
  • OFE - jak to będzie wyglądało Autor: zosia3005 [83.238.146.*]
    .... technicznie .
    Suwak przedłużony - a to umorzenia.
    Natomiast nie wiem jak przenoszenie do IKE lub ZUS ma wyglądać technicznie ?
    Ciekawe również , czy rząd się nie przeliczył typując , że 80 % środków
    zostanie przeniesionych do IKE z opłatą 15 % ?

Jak uważacie ?

• Re: OFE - jak to będzie wyglądało Autor: karek2 [31.182.193.*]
    to ważna kwestia, ale ważniejsza jest informacja, że podpisanie wstępnej umowy Trump-Xi prawdopodobnie zostanie przesunięte na grudniowy termin odciśnie piętno na jutrzejszych notowaniach
  • nawet merytoryczna dyskusja Autor: amikip [95.49.165.*]
    na tematy emerytalne - IKE, PPK...
    link 

• przepraszam ale to stary wywiad Autor: amikip [95.49.165.*]
    na który ja dopiero wpadłem
  • Re: OFE - jak to będzie wyglądało Autor: zosia3005 [83.238.146.*]
    W zasadzie dzisiaj rząd przyjął projekt ustawy , więc teoretycznie można przyjąć że jej los jeszcze nie jest przesądzony. Niezależnie od tego , dobrze byłoby znać pomysł na wcielenie jej w życie , bo o ile z suwakiem sprawa jest znana i dosyć prosta ( wiadomo z wyprzedzeniem ile osób obejmuje ) - to w tym przypadku może zdarzyć się coś całkiem nieoczekiwanego .
    Chyba każdy , kto inwestuje/gra na GPW chciałby znać tak ważne sprawy możliwie najwcześniej .

Zastanawiałam się nad tym jak można środki z OFE przenieść
    do IKE/ZUS - z potraceniem opłaty , ale bez umarzania
    i nie mam pomysłu ...
  • Re: OFE - jak to będzie wyglądało Autor: nif [185.233.26.*]
    Ja przenosiłem niedawno swoje środki z PPE z mojej firmy ( Pracowniczy Program Emerytalny - to taki trzeci filar) na IKE i niestety musiałem najpierw umorzyć - ale co ciekawe - i mało kto o tym wie- IKE dopuszcza także gre na giełdzie swoimi środkami( bez kontraktów niestety)
  • Re: OFE - jak to będzie wyglądało Autor: jacek303 [83.23.254.*]
    Akcjami w ZUS ma zarządzać TFI Polskiego Funduszu Rozwoju. PFR wsławił się wzięciem udziału w polonizacji banku PEKAO. Tak więc akcje zostaną znacjonalizowane bo PFR to agencja rządowa. Będzie "kupuj lub sprzedaj" na polecenie ministra albo kogoś wyżej. Można się spodziewać, że do ZUS trafi znacznie mniej akcji niż do IKE, za jakieś 50 mld zł. Pobór 15% to pięta achillesowa projektu. Ten procent teraz będzie inny niż w momencie wypłaty dla emeryta bo ceny akcji się zmieniają. Na szczęście ostatnio te zmiany są w granicach +/- 10% a kiedyś bywało, że +/- 50% i więcej. Z pewnością jednak można się do tego przyczepić. Przez dwa lata na giełdę ma trafić akcji za ok. 18 mld dla uzyskania tych procentów. W zasadzie procent powinien być potrącany już w momencie przenoszenia OFE --> IKE bo inaczej powstanie księgowy super bałagan. Ja myślę, że ten projekt jednak nie wejdzie w życie.
  • Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce, odchodzi na emeryt Autor: emeryt_giełdowy [83.11.158.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ostatnie-roczniki-z-dobra-emerytura-Nastepnym-sie-to-nie-uda-7763672.html

emeryturę kiedy chce.
    Przepraszam, ale muszę mieć link do tego tekstu Krzysztofa Kolanego.
    Tak mnie wprowadził w dobry nastrój, że muszę się do niego odnieść po powrocie z ......... .
    Na razie mogę pogratulować Panu Krzysztofowi. Z tego co wiem zwolennikowi Prywatnego Kapitału Emerytalnego (PKE) realizowanego w ramach IKE.

• Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: zosia3005 [77.255.89.*]
    Ciekawy artykuł , też jestem zwolennikiem aby pracować jak najdłużej.
    Oczywiście mając już emeryturę i jakieś zabezpieczenie ,
    można znaleźć odpowiednią dla siebie i ciekawą pracę , która
    tak naprawdę będzie przyjemnością - szczerze polecam .

A teraz kolejna ciekawostka :
    @Macronextcom
    "Banki i zarządzający funduszami chcą, by dzień pracy europejskich giełd został skrócony o 90 minut, co miałoby zwiększyć efektywność działania parkietów i poprawić jakość życia pracowników."

Poprawić jakość życia maklerów ... :-))
  • Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Zosia mówisz tak jak nasi politycy i posłowie. Pracować jak najdłużej... Tak to mogą podchodzić politycy i posłowi lub urzędnicy którzy siedzą i nic nie robią. Nie no właściwie robią sobie przerwy od kaw i plotek bo nagle przyjdzie ktoś i d.. zawraca i jest okazja pokazać mu swoją wyższość i z nudów cokolwiek zrobić.
    Zastanów się czy wszyscy chcą tak pracować jak najdłużej ludziom np. na budowach na produkcji. Czasem piszecie jakbyście się z choinki urwali.

Ja w swoim zawodzie biurowym nie wyobrażam sobie że w wieku 65 będę w stanie pracować tak jak teraz. Taki rozwój technologii ciągła nauka zmiany ciągła presja. Teraz już jestem zmęczony a co potem ? Mózg mój w wieku 60 lat już tylu nowych zmian nie ogarnie ;-)

Państwo by chciało abyśmy pracowali jak najdłużej a przy okazji nie zapewnić odpowiedniej opieki i najlepiej żeby taki pracownik przekręcił się tuż przed iściem na emeryturę. Idealne rozwiązanie dla ZUS. Jak umrze za wcześnie to też nie dobrze bo składek nie płaci.

Byłem ostatnio na cmentarzu u Cioci (akurat zmarła kilka miesięcy po przejściu na emeryturę) i jestem przerażony tym co sobie uświadomiłem. Nowy cmentarz wielkie miasto więc groby nowo powstałe zlokalizowane kolejno po sobie. Jak szybko przybywają mnie zaskoczyło ale gorsze było jak popatrzyłem na wiek umierających. Może co dziesiąta osoba powyżej 60 reszta młodsi.
  • Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: marteen [89.65.224.*]
    Witam.
    Wypadlem z gry na jakiś czas. Po pierwsze potrzebowałem odciąć się po serii niepowodzeń (teraz już wiem, że wynikały z tego, że zacząłem grać nie z rynkiem, tylko oczekiwałem, że rynek pójdzie za moimi oczekiwaniami). Po drugie kończę budowę domu, więc poza tym, że nie mialem na nic czasu, musiałem zaangażować większość pozostałej kasy. Aktualnie trochę brak środków na grę na kontraktach, pozostało trochę akcji stanowiących zagranie pod dostęp do poufnych informacji z pewnej małej spółki.
    Budowa domu na finiszu i czegoś zaczęło brakować :) Czas zgromadzić jakieś $ do gry :)
    Pozdrawiam.
  • Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: gim [83.31.141.*]
    Martee to fajnie,że jako drugi na tym forum odkryłeś zasadę pływania z prądem :)
    Lżej i przyjemniej :)
    Ravcio zielonka za wykład o pracy "jak najdłużej".
  • Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: zosia3005 [77.255.89.*]
    Ravcio ,
    więcej wiary we własne możliwości :-)

Piszesz tak :
    Ja w swoim zawodzie biurowym nie wyobrażam sobie że w wieku 65 będę w stanie pracować tak jak teraz. Taki rozwój technologii ciągła nauka zmiany ciągła presja. Teraz już jestem zmęczony a co potem ? Mózg mój w wieku 60 lat już tylu nowych zmian nie ogarnie ;-)

Zapewniam Cię , że wszystko ogarniesz , mało tego - będziesz miał wieloletnie doświadczenie
    niedostępne dla młodych ludzi - bo nie kupią tego za żadne pieniądze.
    Presja zniknie - bo będziesz pracował dlatego , że chcesz a nie dlatego , że musisz !

To co napisałam WIEM Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA !
    Mogłabym siedzieć na emeryturze, oglądać jakieś durne seriale i dziadzieć ....
    a zamiast tego , nadal prowadzę firmę i gram na giełdzie .

ALE - przymusu nie ma , każdy może robić to co chce .. :-)
    PS
    Politycy i posłowie skrócili wiek emerytalny , choć dobrze wiedzą ,
    że to źle się odbije na emerytach i całym systemie.

Więc co innego mówią a co innego robią !
    Nie mieszaj mnie do tej obłudy .
    Przykład - ku pokrzepieniu serc .. :-))

https://www.forbes.pl/pierwszy-milion/biznes-zaczyna-sie-po-piecdziesiatce/eljtnx3

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.