@benitor Nie zwracaj uwagi . @kaka ( obecnie biały kruk - ale wolę kaka ) , wrócił na ten wątek po kilku latach i chyba jest trochę zagubiony.
@kaka od tamtego czasu zmieniły się tu zwyczaje , staramy się skupiać na sprawach merytorycznych i nie czepiamy się innych forumowiczów .... to jest be .. !
@ostry Masz trudny okres w życiu i na tym się skup. Wierzę , że dołączysz do konkursu jak będziesz mógł. Wrzesień to i tak miesiąc testowy a I edycja Konkursu to cały IV kw. br .. dużo czasu , każdy możne dołączyć w dowolnej chwili . No a później - cały rok 2018 ! Trzymaj się .
Po pierwszych kwadransach obserwacji mozna powiedziec ze inwestory z DAX zaczynaja malpowac nasza GPW. To jakis przelom? Zaczynamy byc rynkiem bazowym?
Dnia 2017-08-24 o godz. 11:38 bialy_kruk napisał(a): > Calkiem mozliwe ale malo realne. > Wczorajszy podjazd w ostatnich minutach sesji pokazal co ten nasz wirtualny grubas ma portfelu.
Dnia 2017-08-24 o godz. 10:41 bialy_kruk napisał(a): > Po pierwszych kwadransach obserwacji mozna powiedziec ze inwestory z DAX > zaczynaja malpowac nasza GPW
Musisz się zdecydować "nasz" grubas, czy niemieckie grubasy "inwestory z DAX". Do rozważenie jest sprawa, czy około 15 - 70 tys. inwestorów (1% - 5% od 1.400.000 rachunków inwestycyjnych) to jest rynek finansowy, czy "bagno".
Dnia 2017-08-24 o godz. 12:07 emeryt_giełdowy napisał(a): > Dnia 2017-08-24 o godz. 11:38 bialy_kruk napisał(a): > > Calkiem mozliwe ale malo realne. > > Wczorajszy podjazd w ostatnich minutach sesji pokazal co ten nasz wirtualny grubas ma portfelu. > > Dnia 2017-08-24 o godz. 10:41 bialy_kruk napisał(a): > > Po pierwszych kwadransach obserwacji mozna powiedziec ze inwestory z DAX > > zaczynaja malpowac nasza GPW > > Musisz się zdecydować "nasz" grubas, czy niemieckie grubasy "inwestory z DAX". > Do rozważenie jest sprawa, czy około 15 - 70 tys. inwestorów (1% - 5% od 1.400.000 rachunków inwestycyjnych) to jest rynek finansowy, czy "bagno".
Tak jak Ostry pisze siła PKN powie nam na ile ruch jest perspektywiczny. Ostatnio chyba nie było żadnego poważnego ruchu bez PKN. Fajnie się jego wykres pokrywa z WIG20. PKN sporo poszedł w górę potem miał konsolidację i myślę że znów ruszy w górę i pociągnie za sobą WIG20. Oczywiście nic nie rośnie do nieba. Byli tu tacy co nie wierzyli w PKN po 100 zł i wyśmiewali taką możliwość. Po 95 zł sprzedawałem swoją pierwszą część akcji PKN po 120 zł była ostatnia sprzedana a po 130 zł myślę że sprzedam resztę. Wig20 powinien być wtedy w okolicach 2600 - myślę ze to realne na jesieni.
Musieli podbić PKN ( klasyka ) bo banki nie dają rady a PZU po kataklizmie dość marnie rośnie
Od wtorku , baza z ujemnej ( wzrostowej ) zmieniła się na dodatnią ( kontrakt wyżej = spadkową ) Nabierają też LOP ( wczoraj na close było 61,6 K ) i nie chodzi im raczej o dobre Longi ...
Zawsze jesteśmy albo mocniejsi albo słabsi o d bazowych rzadko idziemy w tym samym rytmie .. a sprawa OFE nie może przejść obojętnie. Moim zdaniem ... po ewidentnej słabości widocznej wczoraj nieomal do przedostatniej godziny ... podbili aby zająć pozycje . Takie nerwowe , siłowe podbijanie zazwyczaj u nas kończyło się zjazdem
Zosia Ty masz zawsze ciekawe teorie spiskowe. PKN podbijany na siłę a Lotos ? Też na siłę ciągnięty przy takich obrotach na nim. Banki hm.. fakt prezydent podciął im skrzydła w najmniej odpowiednim momencie. Ale spójrz na PEKO jest nisko + duży obrót na nim i zaraz pociągnie w górę a za nim reszta banków. PZU tu się zgadzam powódź się na nim odbiła ale wykres wygląda podobnie do PKN - konsolidacja bo dużych wzrostach. PKN mogło zrobić podejście pod szczyt ale przebicie zrobią banki i PZU.
A nie wydaje się Tobie, że zagranica kupuje koszykowo wszystko w naszej część Europy. W mojej opinie obecnie trwa proces przesiadki z Wall Street na EEM. Kapitał spokojnie przechodzi, na razie robią to delikatnie by nie spłoszyć narybku w USA, trochę spadną trochę wzrosną takie delikatne ruchu. U nas z kolei ten kapitał wycofywany z USA robi duże wzrosty i gwiżdzą na jakies OFE, trybunały czy puszcze. Nie zdziwie się jak będzie WIG 20 do grudnia powyżej 3000.
Nie wiem kto kupuje nie zastanawiam się nad tym. Może zagranica bo największy ruch widać na WIG20 tylko czy nie powinno być jeszcze widać tego na złotym ? Za mało się znam aby to ocenić. Ale porównuje WIG20 od kilku dni do EM i coś jest w tym co piszesz, że EM rosną. Porównuje do Buxa który co chwila robi nowy szczyt do Turcji i Brazyli. Nawet w dniu dużego spadku w Stanach te rynki były mocne. Więc Twoja teoria jest bardzo prawdopodobna. Może teraz dla zagranicy przyszła pora na WIG20 i to ona dziś wzrost robi nie wiem ale coś może w tym być.
Nie , nie wydaje mi się aby teraz W20 kupowała zagranica nawet , jeśli kupuje w naszej części Europy a nawet jeśli coś u nas kupuje - to jednocześnie zabezpiecza to Szortami na FW20 bo : - likwidacja OFE - mamy kłopoty w EU .. Macron ewidentnie pomija nas i Wegry - jeśli wejdzie decyzja , ze delegowani pracownicy musza zarabiać w Unii tyle co lokalni wiele firm , w tym transport będzie miał ogromne kłopoty - w październiku rusza kumulacja emerytur ( koszty !! ) - mocna złotówka obniża zyski NBP ( które poprzednio były przyczyną tak dobrego wyniku i mocno wsparły budżet ) itd. itp.
i w takich okolicznościach .. czekamy na ratingi Moody`s - 8 września S&P - 20 października Fitch - 8 grudnia gdyby np. Moody`s nam go obniżył , to byłby duży kłopot bo głównie ..... wydajemy , wydajemy , wydajemy ....
Uważam , że ostatnia seria dość dobrych wyników gospodarczych Polski w tym PKB .. to głównie efekt bazy ( R/R ) , bo poprzedni rok był beznadziejny no ale ten efekt się wyraźnie kończy .
Ale nie bierzcie tego zbyt poważnie , bo to moja , amatorska analiza może jest kompletnie błędna ....
Po wykresie na Węgrzech widać jak się kupujący przejmują tym że są oni pomijani. Czasem myślę że gdyby wreszcie skończyli u nas temat OFE i Frankowców to byśmy niedługo byli w obłokach tak jak BUX. (Ale z długo to trwa i jak się skończy to trafimy na spadki na bazowych). Zosia odnośnie OFE liczy się tu i teraz a nie to co będzie za 1,5 roku. Nie pamiętam dnia kiedy to było ale pamiętam dobrze że jak padła propozycja 25 % i 75% to pierwsza reakcja giełdy była dobra na tą propozycję. Zawszę to lepiej niż wizja zabrania 100 % i perspektywa że OFE mają opchnąć wszystko na GPW. A takie pomysły też padały.
ja nie kupuję tej przemiany na W20 z widocznej wczoraj relatywnej słabości na relatywną siłę ... bo nie widzę żadnego powodu i uważam , że to blef .. ale OK ......zobaczymy jak się to skończy.
I za tym ruchem idzie jeszcze wzmocnienie złotego do wszystkich walut a jeśli spojrzeć na wykres gbp/pln ( niektórzy twierdzą że to najważniejsza para jeśli chodzi o GPW) to mamy nowe dołki.
Jak zawsze punkt widzenia zależy od punku patrzenia ;-) Można spojrzeć na to tak, że w poniedziałek byliśmy relatywnie silni potem 2 dni było odpoczynku na małych obrotach i przygotowanie do wybicia i dziś obrót + wybicie. W takim układzie wybicie jest wiarygodne choć nigdy nic nie wiadomo ale są duże szanse ze będzie trwałe.
Jest już nawet 2435 , czyli otwarcie pozycji S 2432 byłoby zaliczone teraz albo wyleciałabym na obowiązkowym SL = 2452 albo .. .. czekamy na zyski ... :-)
Dotknie 54 i spadnie jak znam życie. Dlatego nigdy stopów nie zakładam. Ale przy takim ciągu to łapki poobrywa grać pod prąd, chyba, że to eurocasch))))
To co widzimy to już szaleństwo ale tak powinno wyglądać wybicie. Zosia przypomnij sobie mój wpis sprzed 2 godzin kim mieliśmy bić szczyt. Dzień wybicia i dzień kiedy kupiłem 1 kontrakt.
Testuję zasady konkursu . Mam prawo do 1 modyfikacji zlecenia zamknięcia pozycji i kosztuje to 5 pktów , więc wydaje mi się lepsze dać tak daleki SL , że praktycznie go nie ma bo to blef jak 2+2=4
Tak naprawdę , myślę , żeby wziąć S na fix jeśli wyciągną w kosmos lub .. jutro na porannej podbitce .. jeszcze nie wiem ale widzę , że ciągną w górę na oślep jak taran i pakują LOP
PS @Amikip. przy tej okazji musimy ustalić czy można modyfikować SL moim zdaniem - NIE , bo zrobi się bałagan ustalmy , że podany SL obowiązuje , a jeśli nie jest podany przed automatycznym SL czyli 20 + 1 .. to wówczas uczestnik wylatuje z pozycji
A jutro w dół tak na koniec tygodnia )))) Dla równowagi ))) I stało się to, co niedorzeczne. Pociągnęło kghm-em, więc to ruch poważniejszy i może wynieść ponad 2500.
Jankesi zanurkują. U nich rychła zwała będzie moim skromnym zdaniem ku zdziwieniu całego świata. Powód prosty, już lali się w Phoenix, a sytuacja powtórzy się tylko na większą skalę. To spowoduje lawinę sprzedaży niebezpiecznych inwestycji ... pożyjemy, zobaczymy.
U nas .. chodzi mi a naszą niby euforię Przecież widzisz , że im większe spadki bazowych - tym u nas ciągną wyżej .. :-)) Bezcenny ten nasz W20 ... :-))))