Widzę, że jest tu sporo malkontentów. Dywidenda jest tutaj zdarzeniem jednorazowym, a nie powtarzalnym. Pieniądze pochodzą ze zbycia udziałów, nie z bieżącej działalności operacyjnej która w 2019 roku przyniosła niecałe 2 mln PLN zysku netto.
Zgodnie z komunikatem, Spółka rozpoznaje na koniec Q3'2020 około 236 mln PLN zysku. Upraszczając - to może przeznaczyć na wypłatę dywidendy, czy to w formie zaliczki czy dywidendy regularnej.
Akcji jest 7 871 166, czyli daje nam to jakieś 30 PLN/akcja. Z perspektywy akcjonariusza, po odliczeniu podatku od dywidendy, można powiedzieć, że akcja jest warta 30 - 19%*30 = 24,3 PLN
Dzisiaj kurs wynosi około 32,6 PLN. Oznacza to, że różnica, czyli 8,3 PLN płacona jest już za czysty biznes OPTeam, nieposiadający już cennego aktywa, które zostało sprzedane. Biorąc pod uwagę zysk około 2 mln PLN za 2019 rok - jest to jakieś 0,25 PLN na akcje.
Przy cenie 8,3 PLN, wskaźnik C/Z wynosi 33,2 - do sporo, bardzo sporo.
Przypominam, że przy wypłacie dywidendy 15 PLN, po dniu prawa do dywidendy, kurs jest redukowany o te właśnie 15 PLN.
1) Zysk jest stricte księgowy, różnica między gotówką a zyskiem zapewne polega na tym, że mieli ujęte aktywo w bilansie. Zatem po wypłacie całej dywidendy 236m PLN zostaje ~70m PLN czystej gotówki w spółce. Ciężko to przejeść - mogą albo w coś zainwestować, ogłosić nową strategię lub wypłacić w kolejnym roku w jakieś wysokości. Rozumiem, że to teoretyczne rozważania, ale pominąłeś to całkowicie w analizie
2) Nieprawdą jest to co liczysz, że akcja jest warta 24,3 PLN. Podatek płacisz anyways od zysków, jak kupisz akcje za 30 PLN i zrobią odcięcie na 15 PLN, a kurs zostanie w miejscu to jesteś dokładnie na 0, bo masz tarczę podatkową na reszcie. Jak kurs spadnie, to tarcza tylko rośnie. Oczywiście dotyczy to sytuacji, w której jesteś regularnym inwestorem który statystycznie ma zyski a nie straty, ale to trochę inna dyskusja. Technicznie jesteś na 0. Więc 30 PLN to 30 PLN. Zatem masz na ten moment 1-2 PLN które już dają zupełnie inny wskaźnik C/Z
Zgoda, że spółka musi się określić co dalej żeby dać jakiekolwiek paliwo do rozmów o potencjale wzrostu.
i żeby nie być gołosłowny - w/g mnie wycena powinna wahać się w przedziale 35-40. niestety to jest max na tej spółce na ten moment i zaklinanie kursu na 100+ PLN to myślenie życzeniowe.
No nie, bez przesady, tam nie ma prawa być aż tyle gotówki po dywidendzie (tj 70 mln), bo niby skąd? Jeśli jest inaczej pokaż wyliczenia, ja wczoraj pokazałem. Tak jak pisałem, przy 71 mln Euro z transakcji powinni zaksięgować zysk (tożsamy z gotówką bo niby czemu miałoby być istotnie inaczej), 258 mln PLN. Zaksięgowali 236, nie wiem dlaczego mniej. Ale to na pewno nie jest różnica aż 70 mln, co najwyżej 20.
Ja właśnie nie wiem czy te 20 mln gotówki jest czy nie jest ponad 236 mln zysku netto. Biorąc pod uwagę, że znamy wartość w księgach 19 mln, to naprawdę nie powinno być rozbieżności miedzy stanem gotówki a zysku, bo spółka do III kw była w okolicach zera na zysku. Jedyny pomysł który mi przychodzi do głowy to, że koszt Morgana jako doradcy mógł być horrendalny, w tym sensie, że być może nikt nie spodziewając się takiej wartości PeP, wpisał olbrzymią kwotę procentową jako wynagrodzenie za sukces po przekroczeniu jakiegoś tam progu. Transakcja wypaliła i dlatego koszt doradcy mógł być kosmiczny. Ale to jeden luźny pomysł.
Też prawda. A w sumie nie wiadomo też po jakim kursie Euro zamienili na PLN, przecież głupia zmiana raptem o 10 gr na 1 Euro to aż 1 PLN na wartości akcji.
Owszem. I masz rację i nie masz. Podatek od dywidendy zapłacisz tak czy owak (zapłaci go za Ciebie emitent), dostając na konto kwotę netto. Aby rozliczyć sratę, przede wszystkim musisz ją wygenerować, czyli sprzedać akcje. Pomyśl co zrobi wówczas podaż z papierem.
I aby tę stratę rozliczyć, musisz wygenerować zyski z transakcji kapitałowych, z którymi sobie taką stratę potrącisz. Inne zyski, z innych inwestycji. Więc z perspektywy osoby, która analizuje OPTeam jako niezależną inwestycję, są to pieniądze nie do odzyskania.
Zgoda. Ale mówimy o wycenie spółki, a nie kalkulacji zwrotów dla inwestora rozpatrującego inwestycję jedynie w OPT.
Pomijając podatek: 30 PLN dywidenda + wartość spółki ~2-4 PLN/akcję (czysty biznes) + wartość pozostałej gotówki 2,5 PLN/akcję daje przedział 34,5-36,5. Pisałem wcześniej 35-40, poprawniej będzie to zawęzić.
Uwzględniając podatek (nie utożsamiam się z tym podejściem:)): 24,5 PLN dywidenda + wartość spółki ~2-4 PLN/akcję (czysty biznes) + wartość pozostałej gotówki 2,5 PLN/akcję daje przedział 29 - 31.
Ja zgadzam się z tym podejściem, z którym się nie utożsamiasz. Nie uwzględniałem gotówki, mój błąd. No ale uwzględniając gotówkę nawet, moim zdaniem przy obecnych cenach przepłacane jest już około 2-3 PLN na akcje.
Jest jeszcze jedna rzecz, którą należy uwzględniać przy decyzjach.
Przy podanych wycenach - po odcięciu zaliczki i później reszty dywidendy - możliwy przedział cenowy po zaliczce i dywidendzie to 3-5 zł. FF to ok. 1,8 mln akcji, czyli gdzieś pomiędzy 5,5 a 9 mln zł. Każdy z dużych akcjonariuszy otrzyma ponad 30 mln zł z dywidendy. Pokusa do zdjęcia spółki z giełdy będzie spora.
Kłamiesz z tym podatkiem.. fakt placisz przy dywidendzie ale na koncie maklerskim po odcięciu mozesz zaksiegowac stratę...wiec obecnie biznes jest wyceniany na 2zl co daję c/z 8
Gość bredzi jak potłuczony. Jak kurs może spaść po dniu dywidendy o 15 zł? Może ma na myśli dzień wypłaty całej dywidendy za kilka miesięcy? Bo teraz dopiero zaliczka ma być... Gość gra na spadki, bo mu pociąg z forsą odjechał, a on na peronie został goły :))) Maść na ból d... potrzebna na cito!
Ja kupiłem 1200 papierów w cenie 26,80 - 27.40 i mogę tylko żałować, że nie mogłem więc kapitału w to wpuścić. Robię popcorn i nie lamentuję, gdy spadnie od złotówkę. Raczej spodziewam się wzrostów :)))
Krzych - czemu kurs jest redukowany? z automatu przytna np 32PLN o 15 PLN i bedzie 17 PLN ?? na jakiej podstawie?
czy moze chodzi Tobie ze kurs spadnie z dnia na dzien o 15 pln ?
Jest redukowany. Tak działa mechanizm. W zasadzie ciężko rozróżnić to, czy jest to spadek czy redukcja. Efekt jest co do zasady ten sam. Następnego dnia, po którym nabędziesz prawo do dywidendy kurs odniesienia na otwarcie jest niższy o kwotę wypłaconej dywidendy.
Masz na rachunku 1 akcję wartą 32 PLN --> kolejnego dnia masz na rachunku 1 akcję wartą 17 PLN + w dniu wypłaty dywidendy otrzymasz 15 PLN (minus 19% podatku).
Generalnie nikt nie redukuje sztucznie kursu jak chcesz złóż zlecenia kupna to może otworzyć się jeszcze wyżej niż w dzień ustalenia praw do dywidendy. Może się otworzyć na 40 to inwestorzy decydują. Różnica jest taka że jak np w dzień ustalenia dywidendy zamknie się na 30 i na drugi dzień otworzy się na 30 to wszędzie będziesz widział że to był wzrost o 100 % na kursie bo kurs od odniesienia będzie 15 zł więc podatek będziesz miał zapłacony z dywidendy a przy otwarciu na 30 zowu będziesz miał 100 % zysku. Ale oczywiście na 30 się nie otworzy bo obecny kurs uwzględnia dywidendę .
Słusznie pisze kulawy. Dokładnie. Nikt nie redukuje żadnego kursu. Po dywidendzie jest jedynie - teoretyczny kurs odniesienia, natomiast kurs otwarcia zależy jak zawsze od zleceń. Może być taki sam albo nawet wyższy od tego przed dywidendą. Nic nie stoi na przeszkodzie. Wszystko zależy jak zawsze od zleceń.
Dnia 2020-12-04 o godz. 19:35 ~Kulawy napisał(a): > Generalnie nikt nie redukuje sztucznie kursu jak chcesz złóż zlecenia kupna to może otworzyć się jeszcze wyżej niż w dzień ustalenia praw do dywidendy. Może się otworzyć na 40 to inwestorzy decydują. Różnica jest taka że jak np w dzień ustalenia dywidendy zamknie się na 30 i na drugi dzień otworzy się na 30 to wszędzie będziesz widział że to był wzrost o 100 % na kursie bo kurs od odniesienia będzie 15 zł więc podatek będziesz miał zapłacony z dywidendy a przy otwarciu na 30 zowu będziesz miał 100 % zysku. Ale oczywiście na 30 się nie otworzy bo obecny kurs uwzględnia dywidendę .
A jaki jeleń zapłaci ci 30zł po odcięciu 15zł dywidendy powodując wzrost kursu o 100% skoro wartość firmy spadła o wartość wypłaconej dywidendy, przecież wiadomo że wszyscy dostosują odpowiednio zlecenia do nowej sytuacji, a skoro reszta biznesu przynosi marne zyski a ten zastrzyk kasy był jednorazowy i nie ma szans na drugi taki bonus, to kurs nie powinien wrócić na 30zł Po wypłacie całej dywidendy w spółce nie zostanie już prawie nic i brak perspektyw na jakiekolwiek zarobki w przyszłości więc kurs po odcięciu obu dywidend zapewne pozostanie na poziomie kilku złotych a z czasem mogą pojawić się groszówki
Nie słuchajcie go. krzych to stary naganiacz spadkowy. Przy kursie 23,20 naganiał na spadki. Bredzi, że sprzedał po 30, jeszcze niedawno bredził, że sprzedał po 31. Wystarczy sprawdzić posty. Nic nie sprzedał bo był goły w okolicach 23 i naganiał na spadki. Podobnie robi teraz.
Gdyby tak było jak tu piszecie to na wszystkich spółkach od dnia ogłoszenia dywidendy stały w miejscu albo spadały a zawsze rosły. Ludzie tu nie wy decydujecie jaki będzie kurs przy 20%free. Najwyżej możecie sobie pogdybać co będzie gdyby to lub tamto?
trudno mi uwierzyc w glupote niekrorych tutaj oni naprawde mysla ze po odcieciu 15 zl kurs nadal bedzie 30 . ta dywidenda ma jedna wade podatek placony natychmiast i wiadomo ze kurs bedzie o 15 zl nizszy po odcieciu a dywidendy tylko 12 na konto i tu widze problem bo brakujace 3 zl to bedzie 20 proc do gory od kursu odniesienia wiec raczej bez szans watsonowi przypominam ze nie tylko kurs odniesienia jest zmieniany ale tez karnet czyszczony.
Nie musisz mi kmiocie nic przypominać. ... i nie wypisuj bzdur, że ..."wiadomo, że kurs będzie o 15 zł niższy" ... Bo kurs będzie uzależniony tylko i wyłącznie od aktualnych ZLECEŃ... i może być b.różny / dowolny: tj. wyższy, taki sam albo niższy.