Postów o firmie jest tak mało że zdążyłem sprawdzić całą historię na bankierze. Z tego co wyczytałem to poza dywidendą, więcej nie ma co liczyć . Ciekawe czy znajdzie się ktoś na forum co trzyma akcje przynajmniej z 5 lat dla samej dywidendy. . Ciekawe czy za kilka miesięcy dołączę do grona zmęczonych spółką . Pozdrawiam
Oprócz tego, że dzieli się regularnie dywidendą spółka dokonała też skupu akcji własnych, . Nie wykluczałbym podobnego ruchu w przyszłości, bo mają b.dobry bilans płynnościowo i mogą sobie na to pozwolić. Na pewno dywidenda będzie wysoka za 2020, a po spadku stóp procentowych takie spółki są w cenie - wystarczy popatrzeć po jakich wskaźnikach P/BV jest notowany Dom development. Tutaj oczywiście ryzyko jest większe bo mała płynnosć obrotu, ale moim zdaniem w perspektywie roku stopa zwrotu z dywidendy i wzrostu ceny co najmniej +20%.
Dnia 2020-11-25 o godz. 10:48 marcin_la napisał(a): > . Ciekawe czy znajdzie się ktoś na forum co trzyma akcje przynajmniej z 5 lat dla samej dywidendy.
Mam akcje Edinwesta od 2015 r kupione po 2,20 w ciągu 5 lat wpadło 60 gr dywidendy (nie kupowałem nowych akcji) a kurs jest dzisiaj 3,80 Po dzisiejszych wynikach mamy 80 gr zysku na akcję po III kwartale. A wycena spółki 3,80
W każdym razie mają z czego płacić 6 dywidendę dla mnie.
Dnia 2020-11-25 o godz. 10:48 marcin_la napisał(a): > Postów o firmie jest tak mało że zdążyłem sprawdzić całą historię na bankierze. Z tego co wyczytałem to poza dywidendą, więcej nie ma co liczyć . Ciekawe czy znajdzie się ktoś na forum co trzyma akcje przynajmniej z 5 lat dla samej dywidendy. . Ciekawe czy za kilka miesięcy dołączę do grona zmęczonych spółką . Pozdrawiam
Ile może być tej dywidendy za 2020r? 50 gr,60 gr czy aż 70 gr? na ile liczysz. Możesz uzasadnić.
Na wstępie muszę oznajmić, że nie jestem żadnym autorytetem. Mogę jedynie przedstawić swój punkt widzenia. Z tego co pamiętam spółka wypłaca minimym 15% z wypracowanego zysku netto. Ten rok jest rekordowy. Piszę z pamięci ale bodajże od 1 do 3 kwartały ma około 11mln zysku . Szacuję żę do końca roku zarobią około minimum 15mln. Od tej kwoty mogą wypłacić dywidendę. Uważam że minimalna 0.16 groszy a maksymanla 0,80 groszy.
Tez rozważam opcje ulokowania grosza w tej spółce jako lokatę po dywidendę , tylko czy mały pakiecik to wystarczy . Tak aby to miało sens to przynajmniej 10k trzeba by kupić. A i tak zysk w postaci dywidendy to tylko 2500zl , oczywiście przy wypłacie rzędu 0,31zl za akcje ! Ale to i tak lepiej niż bankowa lokata
No właśnie bankowa lokata albo ryzyko straty na napompowanych spółkach covidowych czy innych spekulacyjnych, gdzie szortują jak mogą... Mam już tego dość i wolę spokojną przystań z pewnym zyskiem...