• kiedy sprzedać Autor: ~ula [31.11.130.*]
    kiedy najlepiej sprzedać, żeby zyskać dywidendę i to co urosło
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~dami [37.47.63.*]
    Za ile to kupiłaś?
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~mer [89.64.80.*]
    za późno, szczyt był dziś na 156
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~Alek [5.173.169.*]
    Szczyt dopiero będzie przy około 175 teraz a później wędrówka na ponad 200 ale to do końca marca
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~inwestor [80.48.211.*]
    już sprzedać
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~ed [93.181.147.*]
    aaa po co sprzedawać? Widzisz gdzięś, gdziekolwiek lepszą inwestycję krótko, średnio ale również długoterminową?
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~Inv [85.237.185.*]
    Introl
    Nie Introl tylko TROL - Trol jesteś. Zmykaj stąd i nie nagabuj poważnych ludzi
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~bogus [95.49.16.*]
    Ostatni dzień, w którym można kupić akcje z prawem do dywidendy 27-11-2020
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~MIKUS [81.15.241.*]
    Ktoś z naszych wywalił Dami Bogus ktos coś? Ja nie sprzdałem ale chęć miałem po 169 zł.... tym bardziej ze za chwilę pojawił się pakiet po 163 zł na sprzedaż ponad 1300 akcji...
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~ula [31.11.130.*]
    ale mi chodzi o to kiedy najlepiej sprzedać aby był wysoki kurs i dywidenda
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~dami [46.134.72.*]
    Mikus, ja już nie mam nic, tej dywidendy niestety nie wezmę, tak jak myślałem tak zrobiłem.trudno 400% i koniec
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~dami [46.134.72.*]
    Pamiętasz jak marzyłeś o wezwaniu za 77 zł? Mówiłeś Sprzedam wszystko, tak to jest na giełdzie
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~Mikus [5.173.144.*]
    Dami. Sprzedałem dziś czy już wcześniej? W co teraz inwestujesz ?
    Nie sprzedałem literówka. :) Ty sprzedałeś wszystko Dami ale dziś czy już wcześniej?
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~dami [85.221.138.*]
    Sprzedałem już wcześniej na czczo.
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~dami [46.134.86.*]
    Mikuś,to , że "sprzedałem na czczo" To nie jest moja odpowiedź, ktoś się pode mnie podszył. Co do pytania Myślę o dekorze
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~dami [46.134.86.*]
    Mikuś,Porównaj IP
    Dami czyli wszystko sprzedałeś informuj co kupiłeś :) Powodzenia :)
    Ula jak chcesz sprzedać to może za 2,3 lata jak będzie po 1000 i co roku D odbierzesz. Pozdrawiam
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~TylkoPytam [83.22.5.*]
    Dami, nie wiem czy to dobry moment na sprzedaż. Wskaźniki nadal niskie, a nadal w wynikach perspektywa poprawy (4q 2020 vs 4q 2019). Do tego silny trend wzrostowy. Spółka wróciła do wypłaty dywidend, a to znacząco zwiększa jej atrakcyjność. W obecnych, bardzo niepewnych warunkach, Novita ma bardzo stabilny, dochodowy biznes. Poprzednio, po wynikach za 1q 2020 szacowałem wartość akcji na ok 170-180 zł, patrząc na wyniki po 3q 2020 myśle, że realne jest 200-220 zł (oczywiście to nie jest rekomendacja, tylko moj prywatny pogląd). Każdy ma swoją strategię i gratuluje świetnego wyniku :)
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~bogus [95.49.16.*]
    Dzis był dobry dzień na sprzedaż , bo nie zawsze jednego dnia idzie 4k akcji.
    Ale te 4k to 2% akcji FF .
    To jest bardzo dużo akcji i siła ssania potężna jak na jeden dzień .
    Pewnie niedługo sie dowiemy dlaczego tak rośnie .

• Re: kiedy sprzedać Autor: ~Amigo [176.98.119.*]
    Ukształtowaĺ się Mocny trend Wzrostowy , mozliwy zasieg nawet 184 zł
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~BalticAndy [188.147.123.*]
    Film taki widziałem, coś o piratach na nieznanych wodach było w tytule, czy jakoś tak ;)

pozdr

PS. A z pytaniem o sprzedaż to do wróżki raczej. :)
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~dami [46.134.82.*]
    Dzięki za wspólne opinie, konsultacje i pozdrawiam, do usłyszenia
    184? no co Ty... 200 to będzie jeszcze przed D a za 2,3 lata będzie 1000 ;)
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~jack [77.255.114.*]
    Optymista, gdyby "doleciało" na 175 do DW byłoby ekstra.
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~Majtyka19 [188.146.164.*]
    10 % do dw to minimum ale tutaj tylko long
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~mk [46.134.6.*]
    Chyba już wszyscy chętni się zaopatrzyli w papier przed dw. Ciekawi mnie jak kurs zachowa się po odcięciu...
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~bogus [95.49.53.*]
    Nie urosło jeszcze nic ponad to ile nvt poprawiła wyniki
    Boguś dobrałeś cos na spadku ze 169 zł? Widać ktoś wypłacił sobie już niezłą dywidendę. Sprzedał ktoś sporo po 167 zł... i obniżyli kurs do 150 zł... a teraz ktoś pięknie odkupuje akcje ale w dużo niższej cenie. Fakt ktoś te 2400 akcji kupił po tej cenie 167 zł i ewidetnie na siłę chciał kupić akcje bo jechał z ceną od 161 zł i dojechał do 167 zł....
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~bogus [95.49.53.*]
    Rozpatrywanie sytuacji z sesji na sesję jest obarczone dużą mozliwościa błędnego odczytu. Ludzie wychodzili juz przy 50 złotych i uwazali sie za szczęśliwców którym UDAŁO SIĘ sprzedać 200 sztuk w kilka sesji , a tu powyzej 160 mozna było sprzedać więcej i też poczuć sie szczęściarzem . Powtórze jednak ,ze Novita nie ma jeszcze kursu który by uwzględniał wzrost zysku netto z poziomu sprzed inwestycji i mówię tu o zatwierdzeniu inwestycji przez RN i kursie 50 zeta co mniej więcej odpowiada też cenie po jakiej sprzedał akcje Lentex w 2016. W najnowszej kadencji Prezesa zysk roczny to średnio 10-12 mln netto rocznie co daje kwartalnie od 2,5 do 3 mln kwartalnie oczywiscie średnio bo były kwartały ,ze nie uskrobano nawet 2 mln a i tez takie kiedy było więcej niż 4 mln .
    Jęsli weźmiemy pod uwagę zysk netto 3 mln kwartalnie i kurs 50 złotych to przy 12 mln za ostatni kwartał cena adekwatna to 200 złotych . .jesli jednak weźmiemy pod uwagę zysk 2,5 mln i możliwy zysk za 4 kwartał w wysokości 15 mln otrzymamy cene adekwatną w wysokości 300 złotych . W ostatnim kwartale mamy do czynienia z niewielkim wzrostem sprzedaży , za to w Lentexie widać pierwszy duzy progres od lat. Jesli sprzedaz w 4 kwartale nie wzrośnie a w lentexie sie utrzyma lub jeszcze wzrośnie bedzie to oznaczało ,ze maszyny w Novicie pracuja już na full . Wtedy na tapetę znów wejdzie pytanie co dalej . Następna maszyna moze wywindowac kurs Novity na 500 złotych jesli bedzie to maszyna podobna do tej ostatniej jednak moze to być maszyna o zupełnie innych parametrach i mozliwościach. Sprawy w Novicie ida w szybkim tempie . Przypomnę że Lentex z poprzedniej maszyny plasował produkcję 5 lat .Ja postawiłem na 3 lata a wygląda na to ze w przyszlym roku znów nie będzie wolnych mocy produkcyjnych.
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~Inv [85.237.185.*]
    Marzyciel z tym 300. Jak bylo 50 i 12 mln rocznie zysku to PE bylo 10. Dzisiaj przy 12kw czyli 48 rocznie i PE 10 cena wyniesie 200 PLN. I to jest max. Ale biorac pod uwage niepewnosc co do przyszlosci to obecne 150-170 to fair value. To tez jest PE 10 przy prognozowanym zysku za cały 2020r.
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~bogus [95.49.51.*]
    Ja mam na to wy.....ne. jeszcze nie było takiego kursu o którym bym nie napisał i który by nie padł . Jeżeli napisałem to prędzej czy później będzie . Ten rok pokazał że Novita nie ma problemu z ulokowaniem produkcji i to zwiększonej w setkach procent. Nawet kurs ma problem by dogonic to czego jesteśmy świadkami na etapie produkcji , sprzedazy i zysku. sam III kwartał 2018 sprzedaż spunlace 14,1 mln a III kwartał 2020 daje 47,1 mln Porównując te liczby otrzymujemy wysokośc produkcji na poziomie 334% sprzed inwestycji a według wieloletnich planów wzrost poziomu produkcji z nowej i starej maszyny miał osiągnąć poziom niecałych 400% .

• Re: kiedy sprzedać Autor: ~inv [85.237.185.*]
    Generalnie masz rację i potencjał nadal jest spory ale obecnie spółka nie ma pod co już rosnąć dynamicznie w najbliższych 6 miesiącach - do raportu za cały 2020 i Q1 2021 - wtedy jak potwierdzi to, że utrzymała dochodowość rzędu 5 PLN na akcję na kwartał, może dojść do 200+. I dobrze jak by oficjalnie potwierdziła politykę dywidendową nawet 5 PLN/akcję, żeby nie było zaskoczenia, że dywidendy w tym roku to był jednorazowy strzał. Jak by spadła w okolice 100 w konsekwencji wymęczenia akcjonariuszy (ach te marzenia!) to byłby dobry moment na zakupy. A tak obecny kurs, jak pisałem, to fair value na najbliższe miesiące. I dla jasności: mam akcje, chociaż skróciłem pozycję o połowę w okolicy 160, ale nie sypiąc w te 2k akcji :) trochę niżej ...
  • Re: kiedy sprzedać Autor: ~Mikus [94.254.225.*]
    Zdziwiony jestem że Janusz nie poinformował że z tych 6 tyś akcji co poszedł od poniedziałku nie kupił ani sztuki....
[x]
NOVITA 0,91% 111,50 2025-12-05 16:41:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.