Ktoś z naszych wywalił Dami Bogus ktos coś? Ja nie sprzdałem ale chęć miałem po 169 zł.... tym bardziej ze za chwilę pojawił się pakiet po 163 zł na sprzedaż ponad 1300 akcji...
Dami, nie wiem czy to dobry moment na sprzedaż. Wskaźniki nadal niskie, a nadal w wynikach perspektywa poprawy (4q 2020 vs 4q 2019). Do tego silny trend wzrostowy. Spółka wróciła do wypłaty dywidend, a to znacząco zwiększa jej atrakcyjność. W obecnych, bardzo niepewnych warunkach, Novita ma bardzo stabilny, dochodowy biznes. Poprzednio, po wynikach za 1q 2020 szacowałem wartość akcji na ok 170-180 zł, patrząc na wyniki po 3q 2020 myśle, że realne jest 200-220 zł (oczywiście to nie jest rekomendacja, tylko moj prywatny pogląd). Każdy ma swoją strategię i gratuluje świetnego wyniku :)
Dzis był dobry dzień na sprzedaż , bo nie zawsze jednego dnia idzie 4k akcji. Ale te 4k to 2% akcji FF . To jest bardzo dużo akcji i siła ssania potężna jak na jeden dzień . Pewnie niedługo sie dowiemy dlaczego tak rośnie .
Boguś dobrałeś cos na spadku ze 169 zł? Widać ktoś wypłacił sobie już niezłą dywidendę. Sprzedał ktoś sporo po 167 zł... i obniżyli kurs do 150 zł... a teraz ktoś pięknie odkupuje akcje ale w dużo niższej cenie. Fakt ktoś te 2400 akcji kupił po tej cenie 167 zł i ewidetnie na siłę chciał kupić akcje bo jechał z ceną od 161 zł i dojechał do 167 zł....
Rozpatrywanie sytuacji z sesji na sesję jest obarczone dużą mozliwościa błędnego odczytu. Ludzie wychodzili juz przy 50 złotych i uwazali sie za szczęśliwców którym UDAŁO SIĘ sprzedać 200 sztuk w kilka sesji , a tu powyzej 160 mozna było sprzedać więcej i też poczuć sie szczęściarzem . Powtórze jednak ,ze Novita nie ma jeszcze kursu który by uwzględniał wzrost zysku netto z poziomu sprzed inwestycji i mówię tu o zatwierdzeniu inwestycji przez RN i kursie 50 zeta co mniej więcej odpowiada też cenie po jakiej sprzedał akcje Lentex w 2016. W najnowszej kadencji Prezesa zysk roczny to średnio 10-12 mln netto rocznie co daje kwartalnie od 2,5 do 3 mln kwartalnie oczywiscie średnio bo były kwartały ,ze nie uskrobano nawet 2 mln a i tez takie kiedy było więcej niż 4 mln . Jęsli weźmiemy pod uwagę zysk netto 3 mln kwartalnie i kurs 50 złotych to przy 12 mln za ostatni kwartał cena adekwatna to 200 złotych . .jesli jednak weźmiemy pod uwagę zysk 2,5 mln i możliwy zysk za 4 kwartał w wysokości 15 mln otrzymamy cene adekwatną w wysokości 300 złotych . W ostatnim kwartale mamy do czynienia z niewielkim wzrostem sprzedaży , za to w Lentexie widać pierwszy duzy progres od lat. Jesli sprzedaz w 4 kwartale nie wzrośnie a w lentexie sie utrzyma lub jeszcze wzrośnie bedzie to oznaczało ,ze maszyny w Novicie pracuja już na full . Wtedy na tapetę znów wejdzie pytanie co dalej . Następna maszyna moze wywindowac kurs Novity na 500 złotych jesli bedzie to maszyna podobna do tej ostatniej jednak moze to być maszyna o zupełnie innych parametrach i mozliwościach. Sprawy w Novicie ida w szybkim tempie . Przypomnę że Lentex z poprzedniej maszyny plasował produkcję 5 lat .Ja postawiłem na 3 lata a wygląda na to ze w przyszlym roku znów nie będzie wolnych mocy produkcyjnych.
Marzyciel z tym 300. Jak bylo 50 i 12 mln rocznie zysku to PE bylo 10. Dzisiaj przy 12kw czyli 48 rocznie i PE 10 cena wyniesie 200 PLN. I to jest max. Ale biorac pod uwage niepewnosc co do przyszlosci to obecne 150-170 to fair value. To tez jest PE 10 przy prognozowanym zysku za cały 2020r.
Ja mam na to wy.....ne. jeszcze nie było takiego kursu o którym bym nie napisał i który by nie padł . Jeżeli napisałem to prędzej czy później będzie . Ten rok pokazał że Novita nie ma problemu z ulokowaniem produkcji i to zwiększonej w setkach procent. Nawet kurs ma problem by dogonic to czego jesteśmy świadkami na etapie produkcji , sprzedazy i zysku. sam III kwartał 2018 sprzedaż spunlace 14,1 mln a III kwartał 2020 daje 47,1 mln Porównując te liczby otrzymujemy wysokośc produkcji na poziomie 334% sprzed inwestycji a według wieloletnich planów wzrost poziomu produkcji z nowej i starej maszyny miał osiągnąć poziom niecałych 400% .
Generalnie masz rację i potencjał nadal jest spory ale obecnie spółka nie ma pod co już rosnąć dynamicznie w najbliższych 6 miesiącach - do raportu za cały 2020 i Q1 2021 - wtedy jak potwierdzi to, że utrzymała dochodowość rzędu 5 PLN na akcję na kwartał, może dojść do 200+. I dobrze jak by oficjalnie potwierdziła politykę dywidendową nawet 5 PLN/akcję, żeby nie było zaskoczenia, że dywidendy w tym roku to był jednorazowy strzał. Jak by spadła w okolice 100 w konsekwencji wymęczenia akcjonariuszy (ach te marzenia!) to byłby dobry moment na zakupy. A tak obecny kurs, jak pisałem, to fair value na najbliższe miesiące. I dla jasności: mam akcje, chociaż skróciłem pozycję o połowę w okolicy 160, ale nie sypiąc w te 2k akcji :) trochę niżej ...