• O sprzedaży Autor: ~Look [188.146.168.*]
    link 

"Za swoje akcje OPTEAM ma otrzymać aż 68,6 mln EUR czyli ok. 310 mln zł, czyli więcej niż wynosi aktualna kapitalizacja całej spółki (190 mln zł)."
  • Re: O sprzedaży Autor: ~frankensteinOPTy [88.199.29.*]
    Za swoje akcje OPTEAM ma otrzymać aż 68,6 mln EUR czyli ok. 310 mln zł, czyli więcej niż wynosi aktualna kapitalizacja całej spółki (190 mln zł).

Spółka poinformowała o spełnieniu warunków umowy przedwstępnej (link), a tym samym umowa sprzedaży powinna zostać zawarta w najbliższym czasie.
    Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to OPTEAM otrzyma potężne pieniądze.

Co z nimi zrobi? Najlepiej jakby wypłacił akcjonariuszom jako dywidendę.
  • Re: O sprzedaży Autor: ~ja [193.254.239.*]
    Ja jednak myślę inaczej. Pewnie trochę dywidendy wypłacą ,bo przecież sami tez muszą cos skubnąć,ale wiekszośc kasy pójdzie na nowe projekty i rozwój firmy. Trzeba wziąc pod uwage ,że jest to dobrze rokująca firma informatyczna a to przeciez liczy sie najbardziej w czasach pandemii oczywiście po firmach ochrony medycznej i medycznych.
  • Re: O sprzedaży Autor: ~xzc [176.124.190.*]
    Nie no błagam ta firma to jest trup z obrotami warzywniaka i zerowym zyskiem przez ostatnie kwartaly. Trafiło sie ze posiadali te udzialy w PeP i zapewne wyplaca sobie w dywidendzie bo to jest dla zarządu, ktory w akcjonariacie to chyba ok 80%, deal zycia. Kazdy z nich dostanie po kilkanascie mln zl a mniejszościowi czekają na swój maly przydział tego tortu
  • Re: O sprzedaży Autor: ~marek [185.13.185.*]
    Jedna poprawka - dostaną nie kilkanaście ale prawie 60 mln każdy. Poprzednio jak sprzedawali to była extra dywidenda i teraz myślę że będzie podobnie (~30 zł na akcję czyli stopa >100%).
  • Re: O sprzedaży Autor: ~Sputnik [188.146.32.*]
    Wszystko w cenie - s-ka jest już 6xzadroga, a przy tym wszystko patykiem na wodzie pisane ... i żeby czasem jutro nie było kubłaem lodowatej wody! gdyż sporo oddane z górnego extremum...
    Czyżby zapowiadało się samo przez się polowanie na leszcza?!
  • Re: O sprzedaży Autor: ~Lechu [80.187.106.*]
    Matko inwestory, zeby bylo latwiej zrozumiec: aktualna kapitalizacja 200mln, dostanie 310mln. Sama kasa warta 1.5x aktualna wycena!!!!
  • Re: O sprzedaży Autor: ~xzc [37.47.56.*]
    No to wiemy ale co z tego?? Papier jest warty tyle ile ktos bedzie chcial za niego zaplacic a w tym konkretnym wypadku wielu chętnych nie ma i nigdy nie bylo. Kazda spolka na GPW jest wedlug Ciebie wyceniona dokladnie tak jak powinna byc? Nie ma absolutnie zadnej z niskim c/z?
  • Re: O sprzedaży Autor: ~hurragan [185.102.189.*]
    Masz rację, tu się ulica zleci jak będzie komunikat czarno na białym o konkretnym poziomie dywidendy, wtedy cena wystrzeli. Do tego czasu na te spółce będą mniejsze ruchy, akumulacja, transakcje niszowej grupy inwestorów. Pełna zgoda że może nie dojść do wartości godziwej, która w/g mnie jest w widełkach 35-40.
  • Re: O sprzedaży Autor: ~janek [185.13.185.*]
    Moim zdaniem do transakcji nie dojdzie a na pewno nie w tym roku a kurs będzie powoli się obsuwał.
  • Re: O sprzedaży Autor: ~TYP [109.200.93.*]
    Wkrótce będzie skokowy wzrost kursu w okolice 40zł.
[x]
OPTEAM -1,34% 7,35 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.