bravo to bym powiedzial 2 mce temu jak powiadomili US wysylajac w lipcu JPK. teraz to powinni podac prognoze/szacunek na 3 kwartał ale po co jak nie ma wymogu, a ofe to akcjonariusz ktorego m0ozna zignorowac bo i tak jest zarzynzany przez suwak
Nie ma możliwości żeby Ferro nie rosło pod ciężarem swoich wyników. Ekonomia przemówi. Co osobiście mi nie pasuje bo wciąż jestem na etapie dokupywania.
Panowie gdzie wy zyjecie? chyba nie w PL - to czy bedzie roslo czy spadao zalezy od przeplywow kapitalu na gpw - a 0,5 miliarda miesiecznie jest kradzione
OFE w ramach suwaka przekazały do ZUS aktywa warte 463,8 mln zł - ZUS https://stooq.pl/n/?f=1374995
jezeli ktos by sie zastanawial dlaczegho gpw jest jedna z najsłabszych gield na planecie ziemia w ostatnich tygodniach
PPK to nic jezeli chodzi o udzial w gpw. Pozatym tylko niemadre korpoludki w to wchodza - co ppk kupuja ? pge, tauroon, jsw ?? samobojstwo na emeryture
OFE wyprzedaja wszystko co plynne - przyklad KETY - P/E = 12 stopa dywidendy 8% - w roku gdzie na lokacie jest 0% :))) a kurs jest nisko bo jest ciagla podaz
"Nieco gorszy miesiąc dla funduszy akcyjnych, których ujemne saldo sprzedaży w sierpniu to -67 mln zł. W tej kategorii w sierpniu kapitał wpłacano tylko do funduszy sektorowych (+50 mln zł). W skali całego 2020 roku oprócz funduszy sektorowych (+400 mln zł), dodatnie wyniki sprzedaży osiągnęły również fundusze indeksowe (+99 mln zł). Klienci nadal chętnie inwestują w fundusze surowcowe. W sierpniu wpłacono do nich +110 mln zł, a od początku roku +320 mln zł" - napisano.
zgoda, natomiast nalezy patrzec "holistycznie" bardzo zle rzeczy dzieja sie z GPW gdzie inwestycja w wig20 jest gwarantowana strata, a PPK, OFE mussza tam inwestowac ze wzgledu na plynnosc podtrzymuje ze KNF powinien wpisac GPW na liste ostrzezen !!!
No nie ma to jak patrzeć na GPW jak na grę z cdr. Jest sobie spółka spółka ma zyski z zysków płaci dywidendę i tylko dzięki temu że kapitał z GPW odpływa to spółka traci na wartości? Bo jest więcej sprzedających niż kupujących? No to dla mnie super... Taniej kupię. W tym roku większość zysku zatrzymali pod niepewną sytuację z koronawirusem. W espi informowano że w przyszłym roku zostaną te zyski w dywidendzie wypłacone. Spółka zyski zwiększyła więc w przyszłym roku ile tej dywidendy będzie razem z zyskiem z lat poprzednich 2zl? Spokojnie tyle będzie mogło byc.
Nie wierzę że OFE dojną krowę będą wyprzedawać za bezcen. Prędzej skup akcji przegłosują żeby po wyższej cenie sprzedawać. Jedna taka spółkę już mialem. OFE i Fundy nie chciały sprzedawać za mniej niż +100% powyżej ceny rynkowej
Porównaj sobie z DECORA i SNIEZKA. Tutaj będzie kluczowy okres z kilku powodów.
Pierwszy to możliwy M&A, drugi to ewentualny zwrot ze skarbówki.
Wkrótce dojdziemy do wyniku 3zl na papier, a firma dywidendy płaci regularnie. C/wk na poziomie 1.4 mówi o sporych zasobach wzrostowych do np SNIEZKI. Dla mnie realny poziom wyceny w tej chwili to 25-30 zl.
mialem 50 spolek ma poczatku roku - mialem farta sprzedac 13 wciaz chce zlikwidowac pozostale 37 w tym ferro mialem farta na fali wzrostowej azlikwidowac bdx, acp, kgh, atg, rlp, gpw etc... nie zdazylem pozostalych czekam na ko9lejna fale wzrostowa dla mni9e gpw jjest nieinwestowalna - i mowie to jako osoba inwestujaca 10 lat na bananie teraz tylko 2 etfy : -emerging m - all world
pozostawiam reszcie zakupy na emeryture polskich czempionow, na zdrowie
Ja szacuje minimum 2 zł dywidendy na akcję w przyszłym roku i myślę że to jest szacunek bardzo ostrożny. A jeśli Fundy będą zmuszone do sprzedaży ze względu na ucieczkę kapitału to przegłosują skup akcji własnych zamiast dywidendy...tak plus i tak plus