Zielony kolor bije po oczach na całej giełdzie od kilku dni. My wybraliśmy marvipol i się kisimy zamiast zarabiać. Masz rację , kompletny brak zainteresowania, nie wróży to nic dobrego. Obawiam się, że wyniki są już w cenie
Dokładnie przed wynikami kurs spadał z 5,8 na 4,5 pod super wyniki a jak się zysk potwierdził że tylko w4q zarobili 38 mln zysku operacyjnego tylko troszkę mniej niż za cały rok 2018 gdy zarobili 45 mln to co rynek zrobił zdołował kurs do 3,2 zł Na giełdzie im gorzej tym lepiej bo już gorzej być nie może JSW strata kurs w górę 100% PKN Orlen strata kurs w górę 100% Unimot strata kurs w górę 200% tanio kupić wciągnąć leszcza i drogo sprzedać ot strategia naszej giełdy .
Dlaczego wciągnąć leszcze ? Na unimocie mam grubo ponad 100 % zysku i się cieszę . A tutaj co mi po tym że Firma ma dobre wyniki jak nie zarabiam . Widzę, że jesteś sfrustrowany, że twoje wizję się nie sprawdzają. Musisz mieć trochę pokory ,nie zawsze liczby przekładają się na zyski
Zysk 11,8 mln. Dziwne zaksięgowany zysk z magazynów tylko 4 mln A co z wywiadem że stycznia Do firmy wpłynie w styczniu 129 mln ze sprzedaży magazynów.Musi być prezentacja bo nie wiadomo o co chodzi .
Jedyna zaleta to stan gotówki środki pieniężne i ich ekwiwalenty podskoczyły ze146 mln na koniec roku do 311 mln zł obecnie .Kasy jednak mają jak lodu .Ale z magazynów zamiast zysku zanotowali stratę 2 mln Prezentacja pokaże jak rozliczyli magazyny bo rozliczyli dopiero 40 mln ze sprzedaży tych trzech w styczniu .
Na pierwszy rzut oka, wyniki sa zaskakujaco dobre, lepsze niz r/r.,ale mniejsza ,a przeciez byla calkowita izolacja.Co do magazynow to maja 2 magazyny przed wstepnie sprzedane i 3 w realizacji. Zaangazowane ponad 100mln w realizacje. Wydaje sie ze wyniki jak na to co sie stalo sa dobre. Zobaczymy jak sytuacja bedzie rozwijac sie w przyszlosci.
Na rynku o dziwo jest co raz wiecej gotowki, stopy zerowe, gdzies musza ta gotowke ulokowac, a gdzie najlepiej , nieruchomosci i gielde.
Sprzedanych lokali 112
Przekazanych 72
3 magazyny ukonczone w tym jeden sprzedany.
Pozostaje pytanie czemu nie sprzedali tych dwoch magazynow w pierwszym kwartale?
Znowu placzesz ? Kiedys beda poczekaj lub sprzedaj akcje, koniom lzej. Poajwiasz sie na spadkach ty nie masz akcji, albo robisz mini kolka, za mini kase.
Inni by marzyli o takich wynikach i gotówce w kasie .A Asowi ciągle żle .Księgują magazyny kiedy chcą dlatego ciężko wyczuć kiedy co zaksięgują będzie prezentacja będzie widać co poszło a co nie .Niemniej w 1q zarobili krocie dlatego taki wzrost gotówki .Mają więcej gotówki niż kosztują .Mają kredyty ale to wszystko w zapasach .Pluto piszę że posiada akcje a podobnie jak As same negatywy jakoś nie pisze że wztosła podstawową rzecz marża.Wyszliśmy z trójkąta początkowego.Zaczęła się piąta fala niestety do tej pory że wzgledu na złe podawanie wykresu przez portale nie widziałem tego wzrosty będą przynaniej do 8 zł czy to się komuś podoba czy nie.
Ja poprostu powstrzymuje hurraoptymistow przed nadmiernym rozbudzaniem oczekiwań. Tak mam akcje, mniej niż uprzednio, ale znaczący pakiet. Ale w przeciwieństwie do Ciebie zauważyłem problemy wcześniej, oraz wypunktowalem Twoje błędne myślenie o magazynach, ile mln oczekiwales w I kw. Jak już je w IV przeszacowali i rozpoznali część zysku. Nie musiałem czekać ani na prezentacje, ani na wyniki. W wynikach za 2019 było już wiadomo. Na II kw. są magazyny nieprzeszacowane, ale jeszcze trzeba poczekac na transakcje, bo w mieszkaniowe będzie bardzo słaby kwartał. Nie sadze by już ktoś grał na wyniki w III kw.
Inwestujemy. Pl Tylko piszesz o wynikach. I co ci po tych wynikach, kurs nie rośnie i nie ma zamiaru. Ja w tym czasie zdarzyłem zarobić ponad 100 % na unimocie, a ty przypuszczasz ze może kiedyś będą tu wzrosty. Kiedy będą ale może to być za 5 lat
Jak bys nie zauwazyl to marvipol od dolka wzrosl juz 1 zeta. Biorac pod uwage slaby sentyment do deweloperki w okresie niepewnosci i pandemi to nie jest az tak zle.Jezeli ktos liczy na 100% w 2 miesiace to niech idzie na inna bardziej spekulacyjna spolke, jak bah czy unimot. Wole w roku pewne 30% zysku, od szczesliwego 100% wzrostu lub 80% w minusie i stresie.
Po za tym mamy wieloletni trend wzrostowy, a nie spadkowy na Marvipolu. To co sie wydarzylo z corona i ze spadkami na Marvipolu to tylko wypadek przy pracy. Nic sie nie konczy wrecz przeciwnie. As bedzie tak gledzil od 3 do 8 zeta i na pewno nie bedzie to trwalo 5 lat. Mialem kiedys takiego pracownika zawsze gledzil i wszystko widzial w czarnych barwach, w pewnym momencie zaczalem sie z niego smiac, wspolczuje ludziom ktorzy caly czas sie uzalaja i patrza przez czarne przescieradlo. As zmien cos i nie stekol, tak nie da sie zyc, wiecej optymizmu albo sprzedaj akcje marvipola i kup unimot. Zagladnij tu za jakis czas jak bedzie powyzej 5, albo lepiej nie.
Jestem inwestorem ostrożnym i pytałem w spółce jaki będzie zysk z tych trzech sprzedanych magazynów w styczniu Odpowiedź brzmiała podana cena minus 10% Więc nie jest to zaksięgowane Tak samo jak sprzedany magazyn w 4q Tak samo jak ukończony magazyn w 4q Konotopa III wyceniany prawie na zero w 4q Pewno zauważyłeś na co zwracam uwagę
po wynikach za 1q wartość księgową Grahama Marvipolu wzrosła po wynikach z 5,3zł do 7,61 zł . Jak ktoś nie widzi jest ślepy.To nowa wartość likwidacyjna a przecież Ma rvipol nie ogłosił upadłości Podaj spółkę bardziej niedoszacowaną z C/z 2,3 Ale dodatkowo jak odejmiemy 50 mln pieniędzy wpłaconych na mieszkania przez kupujących którymi nie może dysponować spółka to i tak zostaje 290 mln na dywodendę wiec o czym wogóle dyskutujemy .Nie odpowiada Wam spółka sprzedajecie .Ja nie jestem chytry tylko cierpliwy .
Dla wiadomości Asa Wartość Księgowa Grahama Unimotu po wynikach1q spadła z 20 zł na 13 zł i nikt się tym nie przejął bo inwestorzy mają gdzieś wyniki Liczy się At .Bo wypiciu z trójkąta początkowego mieliśmy 1w5 teraz korekta 2w5 i zacznie się 3w 5 Jak pokazuje Bah kto się przejmuje wynikami .
Do as.Masz bardzo male doswiadczenie, skoro ze nie widzisz tego, ze papier jest akumulowany od 3 zeta Nie ma typowej dystrybucji pod ubieranie, tylko wywalanie papiera przez nie myslacych flustratow. Zbiora wiekszosc, rynek sie uspokoi i zrobia pompke do 5,20.
Ciekawe. Dzisiaj wyniki opublikowały 2 spółki które mam w portfelu: Wielton i Marvipol. Pierwsza pokazała słabe wyniki, rosnące zadłużenie i otwarcie komunikuje, że II kwartał będzie fatalny, bo nie ma zamówień itd., druga pokazała dobre wyniki a dodatku ma bardzo dużo gotówki. Kurs WLT wzrósł 0,44%, kurs MVP spadł o równe 5%. Niezła bananowa. Myślę, że już w przyszłym tygodniu MVP uda się na północ, prawie zawsze w wypadku MVP, kurs idzie w górę kilka dni po wynikach. Ktoś tutaj nieźle miesza, tylko po co? Czyżby jednak dywidenda? Generalnie mam gdzieś tą dywidendę, ale z moich obserwacji wynika, że rynek reaguje na dywidendę (szczególnie dzisiaj) jak na jakiś fetysz i wpada w euforię. Ostatnim przykładem jest Novita (która wreszcie doczekała się zasłużonych wzrostów).
Ale wszystko wynika z oczekiwań. Na Marvipolu, choćby część forumowiczow, oczekiwała grubych mln zł zysku, w tym kontekście 10 mln zł to marne grosze. Dlatego taka reakcja.
Pluto, inwestorzy, gracze z bankiera to jest ulamek procenta w porownaniu do tych co maja naprawde wplyw na kurs akcji. To nie jest ten etap, kurs dopiero kielkuje i jest malo widoczny dla szerokiego rynku, widac to po obrotach. Wejdzie wieksza ilosc graczy z bankiera jak kurs zacznie gwaltownie rosmac. Wzrosty o pare procent i przy malym wolumenie nie dziala na psychike ludzi, ktorzy sa prosci w obsludze, a tych jest wiekszosc na szerokim rynku., a bedzie jeszcze wiecej.
Idziemy sladem US, po co ryzykowac i otwierac dzisiaj biznes, jak mozna brac akcje i zarabiac, taka swiadomosc bedzie co raz bardziej przewarzac wsrod ludzi. Taki procech troche potrwa, zmiany nie dzieja sie w jeden dzien czy w miesiac. Duzy akumuluje spokojnie ile sie da, pozniej zrobia pompe, zeby papier byl zauwazony przez leniwych graczy szukajacych latwego szybkiego zarobku. W tej chwili konczy sie budowanie fundamentow do wiezowca, Budowanie kolejnych pieter nie bedzie wymagalo juz tyle czasu. Pare osob pisalo o 3 zeta, ktos kto buduje cala ta strukture, nie pozwoli na spadek w okolice 3 pln, nie ma innego scenariusza niz wzrosty.
Jest jeden katastroficzny scenariusz dla kursu akcji ponizej 3 zeta, cos gorszego od pandemi, np wojna swiatowa, ale wtedy zalamuje sie wszystko.
Jak Prezes dotrzyma słowa to powinna być jak była kasa w BAHu to płacił cytuje prezesa z 2017 roku .Marvipol Development - spółka, która powstanie po podziale obecnej grupy Marvipol, planuje wypłacać dywidendę - poinformował prezes Mariusz Książek. Prezes poinformował, że spółka będzie mogła rozpocząć dyskusję o wypłacie dywidendy w 2019 roku.Spółka deweloperska też będzie płaciła dywidendę, po spin-offie będziemy o tym myśleć intensywnie, ale nie będzie to od razu 100 proc. zysku"
No to czekamy do sprawozdania za 2019.
Myslcie, ze nie bedzie dywidendy, lepiej mile sie rozczarowac.
W styczniu bylem przekonany ze bedzie dywidenda za 2019, dzisiaj daje 30% szans na wyplate.