• Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~TwojaEx [185.246.208.*]
    Jedna z naszych spółek w grupie, która przynosi teraz krociowe zyski i ogromne odbicie na produkowanych maseczkach to CupSell

upsss

Chyba zarząd ją sprzedał z grupy do swojej spółki matki na Cyprze. No tak.... przynosi krociowe zyski, ale już nie grupie :-).

Powodzenia inwestorzy!
  • Re: Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~Inwestor4fun [83.31.67.*]
    Cupsell nie został sprzedany kolego. Sprzedane zostało tylko PrintLogistic.
  • Re: Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~coo [37.47.166.*]
    zeby nie bylo:

Zarząd 4fun Media S.A. informuje o planowanym odpisie wartości udziałów w spółkach zależnych: Program Sp. z o.o. w wysokości 5,7 mln złotych oraz Cupsell Sp. z o.o. w wysokości 2,0 mln zł. Odpis udziałów jest wynikiem korekty przepływów ujętych w testach na utratę wartości.

to jak odpisuja to chyba ja mają
  • Re: Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~Poundland [79.66.65.*]
    Dnia 2020-04-29 o godz. 07:46 ~coo napisał(a):
    > zeby nie bylo:
    >
    > […] Odpis udziałów jest wynikiem korekty przepływów ujętych w testach na utratę wartości.
    >
    > to jak odpisuja to chyba ja mają

A po co oni robią ten odpis, który jest wynikiem korekty przepływów ujętych w testach na utratę wartości tych udziałów ? Na coś się przygotowują ? Ciekawe, jakie będą wyniki tych spółek (?) Wygląda to na bojaźń przed czarnym scenariuszem.

• Re: Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~Inwestor4fun [188.147.41.*]
    Porządkują bilans wykorzystując słaby zeszły rok, tak samo było w 2014 roku. Spadnie w bilansie pozycja "wartość firmy" która i tak była pozycją czysto księgową. Przez to poprawią się w przyszłości wskaźniki rentowności (ROA, ROE) więc długofalowo da to pozytywne efekty wycenowe. Od dłuższego czasu rewident przy raportach pisał o możliwości utraty tej księgowej wartości. Nie doszukiwałbym się tutaj jakiegoś drugiego dna.
    Dnia 2020-05-01 o godz. 23:15 ~Inwestor4fun napisał(a):
    > Porządkują bilans wykorzystując słaby zeszły rok, tak samo było w 2014 roku. Spadnie w bilansie pozycja "wartość firmy" która i tak była pozycją czysto księgową. Przez to poprawią się w przyszłości wskaźniki rentowności (ROA, ROE) więc długofalowo da to pozytywne efekty wycenowe. Od dłuższego czasu rewident przy raportach pisał o możliwości utraty tej księgowej wartości. Nie doszukiwałbym się tutaj jakiegoś drugiego dna.

"Utrata wartości aktywów stwierdzona w trakcie badania sprawozdania finansowego przez biegłego rewidenta może być niemiłym zaskoczeniem. By ograniczyć ryzyko wystąpienia takiej sytuacji, warto systematycznie analizować kondycję przedsiębiorstwa oraz wyceniać poszczególne aktywa. Idealnym rozwiązaniem jest zatem regularne przeprowadzanie testów na utratę wartości."

"W związku z tym wszystkie przedsiębiorstwa, które sporządzają sprawozdania zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Rachunkowości powinny zadbać o to by wszelkie aktywa wykazywane w bilansie ewidencjonowane były w wartości księgowej, która nie przekracza wartości odzyskiwalnej. W przypadku zaistnienia odwrotnej sytuacji, tj. takiej w której wartość bilansowa jest wyższa od wartości odzyskiwalnej, konieczne jest wprowadzenie odpisu aktualizującego wycenę. Takie zdarzenie będzie miało oczywiście swoje negatywne konsekwencje i przełoży się bezpośrednio na ostateczny wynik finansowy przedsiębiorstwa."

Źródło: https://grantthornton.pl/publikacja/test-na-utrate-wartosci-czyli-goracy-okres-z-msr-36-w-zimowej-scenerii/

Oni boją się, że audytor wykaże im w sprawozdaniu zawyżoną wartość księgową tych udziałów w stosunku do ich wartości godziwej, czyli takiej, która wynika z rzeczywistych korzyści ekonomicznych tychże udziałów :)

Pewno z tego powodu przesunęli datę publikacji raportu rocznego :)
  • Re: Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~Inwestor4fun [188.147.41.*]
    Jedno jest pewne, wyniki roczne będą fatalne :) więc będzie okazja tanio kupić na panice.
  • Re: Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~Qwe [31.62.3.*]
    Myślisz że będzie panika? Toż już wiadomo że będą fatalne. Sam żałuję że nie sprzedałem rok temu po zeszłorocznych wynikach. Teraz to już nie wiem czy ktokolwiek liczy tu na dobre wyniki. No i obroty raczej nie będą wielkie
  • Re: Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~Inwestor4fun [37.30.53.*]
    No na papierze będą. Samych odpisów chyba ponad 10 mln jak dobrze liczę, ale nie wpływa to na bieżącą sytuację przecież. Ja ciągle wierzę w potencjał spółki i jeszcze po takich cenach to tym bardziej.
    Zobaczcie na przepływy pieniężne z działalności operacyjnej. Za 3 kwartały mieli -273 786,99, a za cały rok 7 958 507,28. Odpis w wysokości 12 357 185,12 ma charakter niepieniężny.
    Nie wiem, czy oni nie kombinowali coś przy tych odpisach. Bez nich w punkcie 4 sprawozdania zatytułowanym "Skonsolidowane sprawozdanie z przepływów pieniężnych" mielibyśmy korekty nie 23.7 mln, ale 11 365 934,97, a wtedy przepływy pieniężne z działalności operacyjnej nie wynosiłyby prawie PLUS 8 mln, ale MINUS 3 916 443.84 !!!

Warto spojrzeć też tutaj:
    https://www.biznesradar.pl/rating/4FUN-MEDIA

A następnie porównać z firmami sektora klikając na link na powyższej stronie pod tytułem "porównaj z innymi profilami w sektorze <<", który widnieje u dołu tabel.

Nie wygląda to dobrze.

"Natomiast Ross Newens skończył zarządzać firmą. - Moim zadaniem było doprowadzenie do wzrostu i dywersyfikacji przychodów grupy oraz stworzenie podstaw dla jej rozwoju w przyszłości. Teraz managerowie mający doświadczenie w poszczególnych obszarach biznesowych, przejmują pełną odpowiedzialność za ich rozwój oraz realizację budżetów jako prezesi zarządów poszczególnych unitów biznesowych należących do grupy 4fun Media SA - komentuje Newens dla portalu Wirtualnemedia.pl."

Czytaj więcej na: link

Czy nie wygląda to na to jakby ten Newens uciekł w ostatnim momencie ? :) Trochę mi to przypomina historię firmy Toora, gdzie prezes zwinął się tuż przed bankructwem, ale jak tutaj będzie ? Oto jest pytanie :)

Dnia 2020-05-08 o godz. 04:44 ~Poundland napisał(a):
    > Nie wiem, czy oni nie kombinowali coś przy tych odpisach. Bez nich w punkcie 4 sprawozdania zatytułowanym "Skonsolidowane sprawozdanie z przepływów pieniężnych" mielibyśmy korekty nie 23.7 mln, ale 11 365 934,97, a wtedy przepływy pieniężne z działalności operacyjnej nie wynosiłyby prawie PLUS 8 mln, ale MINUS 3 916 443.84 !!!

Popełniłem błąd, gdyż odejmując odpisy firmy od korekt w Skonsolidowanym sprawozdaniu z przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej powinienem skorygować o nie także zysk netto, gdyż ten zysk, a raczej w naszym przypadku strata, została powiększona o te odpisy. To dałoby kwotę zysku netto MINUS 2 925 193.69. I jeśli tę kwotę skorygujemy o korekty, ale już bez odpisów wartości firmy, to mamy przepływy pieniężne w kwocie PLUS 8 440 741.28, czyli takie same, jak w sprawozdaniu finansowym, co oznacza, że ciągle są jednak dość spore przepływy pieniężne z działalności operacyjnej i to nie jest żadna kombinacja i "kreatywna księgowość" z ich strony, jak to sugerowałem. To był mój błąd.

Jeszcze raz sorry za moje niedopatrzenie.

• Re: Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~Odp [37.47.131.*]
    Że ci się chciało w ogóle to liczyć? Przecież to sprawozdanie roczne, audytowane. No audytor na oew.o by wałków nie zauważył...
    Dnia 2020-05-09 o godz. 08:41 ~Odp napisał(a):
    > Że ci się chciało w ogóle to liczyć? Przecież to sprawozdanie roczne, audytowane. No audytor na oew.o by wałków nie zauważył...

Dobre spostrzeżenie :)))
  • Re: Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~Pondland [79.66.65.*]
    Dnia 2020-05-03 o godz. 22:11 ~Inwestor4fun napisał(a):
    > No na papierze będą. Samych odpisów chyba ponad 10 mln jak dobrze liczę, ale nie wpływa to na bieżącą sytuację przecież. Ja ciągle wierzę w potencjał spółki i jeszcze po takich cenach to tym bardziej.

Po tych odpisach cena księgowa spadła do 6.53, a przy takich wynikach i takim rynku to tutaj powinna być cena 3 zł.

https://www.biznesradar.pl/wskazniki-wartosci-rynkowej/4FUN-MEDIA

• Re: Jak właściciele rozgrywają swoje interesy Autor: ~Inwestor4fun [83.31.129.*]
    Spokojnie, niech ta epidemia strachu się skończy to wszystko wróci do normy. Ludzie dalej żyją, jedzą i się bawią więc nie ma co lamentować.
[x]
DIGITANET 1,73% 105,60 2025-11-10 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.